ujkeletlive

Ultimátum – nincs sorozási törvény, nincs költségvetés

Néhány nappal azt követően, hogy Becalel Szmotrics pénzügyminiszter bejelentette a 2025-ös állami költségvetés előmozdítását, részben Binjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével a háttérben elkezdődtek a tárgyalások a kormány és a a gazdaság szakértői között. Szmotrich nagyszabású terve a 35 milliárd sékel összegű kiadáscsökkentésre, illetve az ambiciózus 4%-os hiánycélra vonatkozóan eleve vitát válthat ki a koalíció tagjai között, ezenkívül úgy tűnik, hogy a jövő évre tervezett büdzsé elfogadását egy másik jelentős politikai kihívás is akadályozza.

A Maariv tegnap esti riportja, kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Jahadut HaTora ultraortodox askenázi frakció vezetője, Jichák Goldknopf építés és lakásügyi miniszter a költségvetés megszavazását súlyos feltételhez kötötte. A héber hírportálnak nyilatkozó belső forrás szerint Goldknopf miniszter váratlanul megjelent a miniszterelnöknél tartott megbeszélés közepén és bejelentette, miszerint a következő három hétben nem fogadják el az ultraortodoxokat mentesítő sorkatonasági törvényt, frakciója nem szavazza meg az állami költségvetést.

Az izraeli törvények szerint, amennyiben a kormány határidőn belül nem tud a plénum által elfogadott büdzsét felmutatni, a Kneszet automatikusan feloszlik. Goldknopf fenyegetései mellett,  David Bitan, a Gazdasági Bizottság elnöke és Joáv Ben Cur munkaügyi miniszter előre jelezték, hogy ellenzik a jelenlegi formában körvonalazódó költségvetést, ami többek között a biztosítási ellátásokra vonatkozó jelentős megszorításokat is tartalmaz.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter általában a fontosabb szavazásokat saját feltételeihez szokta kötni. Jelen esetben Ben-Gvir pártja, az Otzma Jehudit tolmácsolta feltételeit, mondván – „a költségvetés módosításai kritikus szükségleteket halasztanak el a rendőrség, a börtönhatóság és a tűzoltóság számára, ami biztonsági kockázatot jelent,” majd úgy tűnik feladták ellenállásukat a tegnap kapott kompenzációs ígéreteknek köszönhetően.

Goldknopf hivatalosan nem kívánt nyilatkozni, de a miniszter környezetéből nyilatkozó forrás megerősítette a korábbi információkat, hangsúlyozva: „feltételt szabtak a miniszterelnöknek – sorozási törvény, vagy nincs költségvetés.”

Eközben, a tizenhetedik egymást követő hónapban ismét emelkedett a költségvetési deficit, jelentette Jáli Rotenberg a Pénzügyminisztérium főkönyvelője. Az előző kormány pénzügyminisztere, Avigdor Liberman által átadott pozitív mérleg tavaly márciusig tartott ki, majd a hiány folyamatosan növekedett, mígnem az augusztus végéig eltelt tizenkét hónappal bezárólag a deficit elérte a GDP 8,3%-át, azaz 161 milliárd sékelt.

Július végén a GDP 8,1%-a, azaz 155 milliárd sékel mínuszban volt a kormány, azóta is egyre távolabb kerülve a tavaly márciusban elfogadott, felülvizsgált 2024. évi költségvetésben kitűzött 6,6%-os hiánycéltól.

A Pénzügyminisztérium állítása szerint a hiány e hónap végéig még mindig emelkedni fog, ugyanakkor Szmotrich úgy véli, hogy évvégére a GDP 6,6%-ánál meghatározott célértéknél nem lesz magasabb a deficit.

Túszalku és választások, ahogyan az amerikai zsidók látják

Az Amerikai Zsidó Demokrata Tanács által hétfőn közzétett felmérés szerint a zsidó szavazók 68 százaléka a demokrata jelölt Kalama Harris alelnököt, míg 25 százalékuk a republikánusok színeiben induló Donald Trump volt elnököt fogja előnyben részesíteni. A közvélemény kutatás adataiból az is kiderült, hogy az amerikai zsidó szavazók 87%-a támogatja a Hamász fogságában lévő túszok szabadon bocsátása, illetve a gázai tűzszünet érdekében a Biden-kormány által tett erőfeszítéseket.

A legújabb eredmények alátámasztják az évtizedek óta változatlan trendet, azaz a zsidó szavazók mindig is jelentős többséggel támogatták a demokraták jelöltjét. A négy évvel ezelőtti választások során Joe Bident, a választásra jogosult zsidók mintegy 60 százaléka támogatta, szemben az akkori jelölt, Trumpra szavazók mindössze 30 százalékával. Biden közelmúltbeli félreállását követően az új jelölt Harris és Trump közötti heves kampány ellenére az amerikai zsidók álláspontja nem változott, azaz a tavaly  október hetedikei Hamász mészárlások követően a republikánusok szavazatok bevonzására tett próbálkozásai eredménytelennek bizonyultak.

Az általános közvélemény-kutatások szerint a két jelölt fej-fej mellett teljesít, kevesebb mint két hónappal a választások előtt. A válaszadók prioritásai között Izrael a kilencedik helyen áll, ami szintén nem változott az előző évek felméréseihez képest. A hónapok óta zajló háború ellenére a válaszadók 75%-a mondta, hogy kötődik Izraelhez, ebből 43% nagyon, 32% pedig valamennyire.

Az amerikaikak a demokrácia jövőjét jelölték meg első legfontosabb kérdésnek, második helyen az abortuszhoz való jog állt, miután a Legfelsőbb Bíróság konzervatív többsége 2022-ben hatályon kívül helyezte az abortuszra vonatkozó szövetségi ajánlásokat. Továbbá, az antiszemitizmus az ötödik prioritás a nemzetbiztonsággal és a külpolitikával összefüggésben, a válaszadók 91%-a aggasztónak tartja a helyzetet, ezen belül 66% azt mondta, hogy nagyon, míg 25 azt, hogy kissé aggódik.

The post Riport – Goldknopf a ultraortodox sorozási törvény megszavazásától teszi függővé a költségvetést first appeared on Új Kelet Live.