Avi/ujkelet.live

A háború 342. napja, északi front: A szíriai média reggel azt állította, hogy egy izraeli drón célba vett egy, a Damaszkusz és Quneitra közötti autópályán közlekedő járművet.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont két halottról számolt be, az egyikük katona. Egyelőre nem tudni, hogy a libanoni vagy a szíriai Hezbollah tagja volt-e.


Halálbüntetés: A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus képviselője, Cví Szukkot tegnap a jeruzsálemi Sáárei Cedek kórházba ment, amikor megtudta, hogy ott ápolják a palesztin terroristát, aki aznap halálra gázolt egy izraeli katonát.

Belépett a terrorista szobájába és közölte vele: ,,Gondoskodunk róla, hogy megöljenek. Izrael állam meg fog ölni. Törvényt fogunk hozni, hogy megöljünk”.

Ezután egy katona kitessékelte a szobából.

A terrorista megölte Geri Gideon Hanghal törzsőrmestert. A Kfír-dandár Nachson-zászlóaljának harcosa 24 éves volt.


Diplomácia: Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán a Jordán-völgyre néző egyik izraeli katonai előőrsön tett látogatása során hangsúlyozta, hogy Ammannal együtt erőfeszítéseket tesznek a közös határuk biztosítására.

„Ebben a többarénás küzdelemben tudjuk, hogy biztosítanunk kell keleti határunkat Jordániával. Ez a béke határa. Együttműködünk a Jordán Királysággal annak érdekében, hogy ez így is maradjon.”

A kihívások egyre nőnek, mondta Netanjahu, napokkal azután, hogy az Allenby határátkelőnél történt terrortámadás három izraeli halálát okozta.

,,Terroristákat és fegyvereket próbálnak csempészni Jordánián keresztül Júdea és Szamáriába, valamint Izrael városaiba” – mondta. „Minden féllel együttműködve azon dolgozunk, hogy ezt megállítsuk.”

Netanjahu azt mondta, Izrael azon is fog dolgozni, hogy „erősebb akadályt építsen” a csempészet elleni küzdelemben.

„A szomszédokkal egyeztetve fogjuk megtenni” – ígérte. „Fontos számunkra, hogy ez a határ a béke – a béke és a biztonság – határa maradjon.”


Júdea és Szamária: A régióban növekvő feszültség árnyékában, szabadon engedtek és vissza engedtek néhány magas rangú Hamász-tagot Júdea és Szamáriába, akiket adminisztratív parancsok keretében tartottak őrizetben, jelentette tegnap este a KAN.

Az október 7-i mészárlás után a magas rangú tagokat adminisztratív parancsok keretében letartóztatták, hogy megakadályozzák a fellángolást és egy újabb aréna megnyitását Júdeában és Szamáriában. Most, majdnem egy év után, a végzések lejártak, és Izrael megkezdte a fogvatartottak szabadon bocsátását.

Jogi szempontból az adminisztratív végzések tíz hónapon vagy egy éven túli meghosszabbítása nehézkes, és előre, korlátozott időtartamra adják.

A nemrég szabadult fogvatartottak között van Naif Radzsub, a Hamász magas rangú tisztviselője, akit a szervezet egyik júdeai és szamáriai vezetőjének tartanak.

A szabadon engedésekre pontosan azokon a napokon kerül sor, amikor Júdea és Szamáriában növekszik a terrortámadások száma, és miközben a biztonsági szervezet figyelmeztet a terrortámadások számának további növekedésére. Ugyanakkor a kormány miniszeterei és a telepes önkormányzatok ernyőszervezete, a Jesa-tanács lépéseket követelnek a miniszterelnöktől és a biztonsági szervezettől a fenyegetésekkel szemben.


Besorozás: Jickák Goldknopf lakásügyi miniszter az askenázi ultraortodox Jahadut Hatorából közölte Netanjahu miniszterelnökkel, hogy pártja már régen kilépett volna a kormányból az ultraortodox férfiakat mentesítő sorkatonai törvény hiánya miatt, ha nincs a háború, jelentette reggel a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

„Régen kiléptünk volna a kormányból a sorkatonaságra vonatkozó ígéretek megszegése miatt” – mondta Goldknopf Netanjahunak egy megbeszélésen.

A 12-es csatorna riportja szerint Netanjahu szerdai megbeszélésükön megígérte Goldknopfnak, hogy felgyorsítja a tervezett törvény megalkotását, amely megkönnyítené a kötelező katonai szolgálat alóli mentesítését az ultraortodox férfiaknak.

Netanjahu állítólag azt mondta Goldknopfnak, hogy a kneszet újbóli összeülésekor szorgalmazni fogja az eljárás felgyorsítását.

Goldknopf azzal fenyegetőzött, hogy a készülő költségvetés ellen fog szavazni, ha a törvényt nem mozdítják elő, ami új választásokat eredményezhet.

Jáir Lapid ellenzéki vezető a következőt reagálta a riportra: ,,A háború kezdete óta az izraeli hadsereg 12 zászlóaljat veszített – több mint 700 halott van és közel 10 000 sebesült, de Netanjahu megígéri az ultraortodoxoknak, hogy segít nekik elkerülni a szolgálatot. Nem fog sikerülni, mert a Likudban még mindig vannak olyanok, akik elkötelezettek a biztonság és a cionista értékek mellett, de maga a kísérlet azon a napon, amikor három katona meghalt, nemzeti szégyen. A szégyentelenségnek nincs határa”.

The post Izraelnek tulajdonított támadás, kórházi látogatás és sorkatonai fenyegetés first appeared on Új Kelet Live.