ujkeletlive

Gázai háború

Túszalku – a Hamász szerint rajtuk nem múlik

A Hamász terrorszervezet hivatalos közleménye szerint kijelentette, hogy jóváhagyja a tűzszüneti megállapodás feltételeit, illetve a túszok szabadon engedését, emellett tagadta, hogy új követeléseket támasztott volna a tárgyalások során, – jelentette a Sky News Arabia hírcsatorna.

A közlemény továbbá megjegyezi, miszerint a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Khalil al-Hajja vezette tárgyalóküldöttsége tegnap Dohában tárgyalt a katari miniszterelnök Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani sejkkel, valamint Abbász Kamel, az egyiptomi hírszerzés főnökével.

A hivatalos nyilatkozatban, továbbá a „szervezet pozitív és rugalmas hozzáállásáról” is beszámoltak a gázai tűzszüneti megállapodás elérésére tett kísérleteket illetően -„oly módon, amely biztosítja népünk érdekeit, megteremti az utat a fogolycsere megállapodás felé, enyhíti népünk szenvedését, visszengedi az otthonaikból elűzötteket, és elősegíti az újjáépítést.”

A közlemény továbbá hangsúlyozza –  „megerősítjük a szervezet hajlandóságát az iránt, hogy azonnal végrehajtsa a tűzszüneti megállapodást Biden elnök május 31.-i nyilatkozata, és az ENSZ Biztonsági Tanács 2735. számú határozata alapján, valamint az ezt megelőző megállapodások, különösen a július 2.-i egyezmények alapján, anélkül, hogy új követelményeket támasztana, és elutasítva bármely új feltételt a helyzettel kapcsolatban.”

A Sky News jelentése emellett kitér arra is, miszerint a Hamász „elutasít minden, a Gázai övezetben a harcok beszüntetése utáni időszakkal kapcsolatos projektet,” hozzátéve azt is, az övezet irányítása belső palesztin ügy, amelyet a palesztin felfogással összhangban kell egyeztetni.

Végezetül, a terrorszervezet üdvözölte a közvetítők erőfeszítéseit és elkötelezettségüket a megállapodás létrejöttét, azaz az izraeli hadsereg kivonulását, a tűzszünetet és a fogolycserét illetően, valamint  felszólította az Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nyomást Binjámin Netanjahu miniszterelnökre, „aki új feltételeket szabott a megállapodáshoz, amelyek közül az első az izraeli erők jelenléte a Philadelphi-folyosón.”

Háború és politika – veszélyes kerülő a hágai bíróság döntésének kikerülése végett

Binjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására Járiv Levin igazságügyi miniszter [Likud] arra kérte Gali Baharav-Miara főügyészt, hogy indítson büntetőeljárást a miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter ellen a gázai háborúval kapcsolatban, ezáltal megkerülve a Nemzetközi Büntetőbírósághoz [ICC] a két érintett fél ellen benyújtott elfogatóparancs kibocsátására irányuló, folyamatban lévő kérelmet.

A 12-es csatorna riportja szerint, Netanjahu kérése a folyamatban lévő háborúval, illetve a Hamász elleni katonai hadjárat kezelésével kapcsolatos vizsgálat megnyitására irányult, melyet zárjanak le, és továbbítsák a Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott frissített jelentést, miszerint a vádakat Izrael már kivizsgálta, ezért nem szükséges a bíróság beavatkozása.

Baharav-Miara azonban elutasította a felvetést, azzal indokolva, hogy senki – legkevésbé a ICC nem hinné el a nyilvánvaló trükközést, hangsúlyozva, kizárólag egy állami vizsgálóbizottság győzhetné meg a hágai bíróságot a Hamász vezette október 7-i támadás és az azt követő gázai háború ügyét illetően.

Levin kérése azt követően történt, hogy a
Karim Khan az ICC ügyésze a héten sürgette a bíróságot a májusban kérvényezett elfogatóparancsok kiadására – a miniszterelnök, Gallant, illetve a Hamász több vezető terroristái ellen.

Annak ellenére, hogy a főügyész és az ellenzék mellett, koalíciójának egyes tagjai is felszólították, Netanjahu nem hajlandó állami vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezni az október 7-e előtti és alatti hibák sorozatának kivizsgálására, mondván a kormányzati vizsgálatot részesíti előnyben, szemben a főügyész által szorgalmazott legmagasabb szintű, nagyobb függetlenséggel és hatáskörrel rendelkező állami vizsgálattal. Érintett félként is, Gallant az állami bizottságot részesíti előnyben, míg a miniszterelnök szerint ez utóbbi csak egy trükk lenne, hogy eltávolítsák hivatalából.

A kormányzati vizsgálóbizottság a végrehajtó hatalom által választott tagokból áll, és jellemzően kevesebb vizsgálati hatáskörrel és függetlenséggel rendelkezik, mint az állami bizottság, amelynek tagjait a Legfelsőbb Bíróság vezető bírája nevezi ki, és Izraelben a legmagasabb szintű hatóságot jelenti.

A Khan által kért elfogatóparancsok azzal vádolják Izraelt, hogy a gázai civil lakosságot használva, az éheztetést háborús módszerként alkalmazta.

The post Trükkös terelések: a Hamász mindenbe beleegyezne, – Netanjahu maga ellen kezdeményezve büntetőeljárást first appeared on Új Kelet Live.