Avi/ujkelet.live

A háború 348. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy négy katonája tegnap elesett a dél-gázai Rafahban zajló harcokban. Halálukkal 348-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Daniel Mimon százados Moresetből a Givati-dandár Saked-zászlóaljának egyik parancsnok-helyettese, 23 éves volt. Agam Naim törzsőrmester Mismarotból a 401. páncélosdandár 52. zászlóaljának mentőse, 20 éves volt. Naim az első harcosnő, aki elesett az offenzíva során. Amit Bakri törzsőrmester Josiviából a Givati-dandár Saked-zászlóaljának harcosa, 21 éves volt. Dotan Simon törzsőrmester Elazarból, a Givati-dandár Saked-zászlóaljának harcosa, 21 éves volt.

Ugyanebben az incidensben egy tiszt és két másik katona súlyosan megsérült, további kettő pedig közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

Egy másik incidensben a Givati felderítő egység tisztje súlyosan megsérült RPG-tűz következtében Rafahban.


Libanon: Izrael úgy döntött, hogy kedden felrobbantja a Hezbollah tagjai által Libanonban és Szíriában használt személyhívókat, mert aggodódott, hogy a terrorszervezet felfedi titkos műveletét, idézett a Walla hírportál három amerikai tisztviselőt.

A támadásra az Izrael és a Hezbollah terrorszervezet közötti feszültség fokozódása közepette került sor. Az Egyesült Államok tisztviselői nagyon aggódnak, hogy a helyzet totális háborúba fordul.

  • ,,Ez egy kihasználod vagy elszalasztod pillanat volt” – mondta egy amerikai tisztviselő, visszhangozva az érvelést, amelyet Izrael adott az Egyesült Államoknak a támadás időpontjára vonatkozóan.

A Hezbollah megtorlást ígért a személyhívós támadásért, amelyben kilencen meghaltak, köztük egy gyerek, valamint 3000 személy megsebesült. Október 8 óta a Hezbollah 453 tagját vesztette el az izraeli támadások következtében.

A Moszad kémügynökség robbanóanyagokat helyezett el a Hezbollah által importált 5000 személyhívóba hónapokkal a keddi detonációk előtt, idézett egy magas rangú libanoni biztonsági forrást és egy másik forrást a Reuters.

  • A hadművelet példátlan biztonsági behatolás volt, amely során több ezer személyhívó robbant fel Libanon-szerte.
  • A libanoni biztonsági forrás szerint a személyhívók a tajvani székhelyű Gold Apollo cégtől származnak, de a cég közleménye szerint nem ők gyártották az eszközöket. Azt állították, hogy a BAC nevű cég gyártotta, amelynek van engedélye a márka használatára, de több részletet nem közölt.
  • A Hezbollah terroristái személyhívókat használnak alacsony technológiájú kommunikációs eszközként, hogy megpróbálják kijátszani az izraeli követést – nyilatkozta a Reutersnek a csoport hadműveleteit ismerő két forrás.
  • Egy vezető libanoni forrás azonban azt mondta, hogy az eszközöket az izraeli kémszolgálat ,,gyártási szinten” módosította. ,,A Moszad egy táblát fecskendezett az eszköz belsejébe, amelyen robbanóanyag volt. Ezt nagyon nehéz bármilyen eszközzel észlelni. Bármilyen eszközzel vagy szkennerrel”.
  • A forrás szerint 3000 személyhívó robbant fel, amikor kódolt üzenet érkezett rájuk, és ezzel egyidejűleg élesítették a robbanóanyagokat.
  • Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda egyik tagja a New York Timesnak elmondta, hogy a személyhívók körülbelül 10 másodpercig sípoltak, hogy a felhasználók a szemükhöz és az arcukhoz tartsák őket, hogy elolvassák az üzenetet. Irán libanoni nagykövetének személyhívója néhány másodpercig sípolt. Elvesztette az egyik szemét, a robbanás pedig súlyosan megsebesítette a másikat.
  • Egy másik biztonsági forrás azt mondta a Reutersnek, hogy legfeljebb három gramm robbanóanyagot rejtettek el az új személyhívókban, és a Hezbollah hónapokig nem vette észre.

Egy volt izraeli tisztviselő, aki ismeri a hadművelet részleteit, azt mondta a Wallának, hogy az izraeli titkosszolgálatok azt tervezték, hogy a Hezbollah soraiba „ültetett” becsapdázott személyhívókat meglepetésszerű nyitócsapásként használják fel egy totális háborúban, hogy megpróbálják megbénítani a Hezbollahot.

  • Az elmúlt napokban azonban az izraeli vezetők aggódni kezdtek, hogy a Hezbollah felfedezheti tervüket a személyhívókkal.
  • Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, vezető miniszterei, valamint az Izraeli Védelmi Erők és a hírszerző szolgálatok vezetői úgy döntöttek, hogy most használják a rendszert, ahelyett, hogy vállalnák a kockázatot, hogy a Hezbollah felfedezi, mondta egy amerikai tisztviselő.
  • Az izraeli aggodalmakról, amelyek a támadás végrehajtására vonatkozó döntést eredményezték, először az Al-Monitor számolt be, amely szerint az elmúlt napokban a Hezbollah két munkatársa felvetette gyanúját a személyhívókkal kapcsolatban.

Amikor Biden elnök vezető tanácsadója, Amos Hochstein hétfőn Izraelbe látogatott, Netanjahu, Joáv Gallant védelmi miniszter és más magas rangú tisztviselők órákig tartó biztonsági egyeztetéseket folytattak a művelet esetleges lebukásával kapcsolatban.

  • Amikor találkoztak Hochsteinnel, még csak utalást sem tettek neki a színfalak mögött zajló eseményekről – mondta egy amerikai tisztviselő.
  • Helyi idő szerint kedd délután, néhány perccel azelőtt, hogy a személyhívók felrobbantak volna Libanonban, Gallant felhívta Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert, és közölte vele, hogy Izrael hamarosan hadműveletet hajt végre Libanonban, de nem volt hajlandó konkrét részleteket közölni.
  • Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy az izraeliek nem árulták el az Egyesült Államoknak a művelet részleteit, de hozzátette, hogy Gallant a hívással megpróbálta elkerülni, hogy az Egyesült Államokat teljesen sötétben tartsák.
  • Ennek ellenére az amerikai tisztviselők azt mondták, hogy nem tekintik komoly előzetes értesítésnek Gallant felhívását. ,,Nem tudtunk erről a műveletről, és nem vettünk részt benne” – mondta Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője kedden az újságíróknak.

Izraeli és amerikai tisztviselők szerint a Hezbollah komoly támadást indíthat Izrael ellen bosszúból, vagy rövid távon elrettentheti az a lehetőség, hogy további biztonsági behatolások történhetnek, amelyekről nem tud, és amelyeket Izrael kihasználhat.

The post 4 katona elesett Gázában, további infók a csipogók felrobbanásáról first appeared on Új Kelet Live.