Átadja a Telegram azoknak a felhasználóknak az IP-címét és telefonszámát a hatóságoknak, akik megsértik a közösségi oldal szabályzatát.

Erről Pavel Durov, a Telegram kommunikációs platform alapítója és vezérigazgatója számolt be saját privát csatornáján a Szabad Európa orosz szerkesztősége szerint – írja a hvg.hu. Durov szerint egységesítették a felhasználási feltételeiket világszerte, így mostantól a hatóságok megismerhetik a szabálysértők adatait jogilag indokolt esetben.

A Telegram vezetője arról is beszámolt, hogy az elmúlt hetekben a mesterséges intelligencia (MI) bevonásával felgyorsították a közösségi felület keresőmotorját, és kiszűrték belőle a problémás tartalmakat. Az néhány hete derült ki, hogy a Telegram moderálni kezdi a privát üzeneteket is.

Pavel Durov, a Telegram alapítója és vezérigazgatója
Pavel Durov, a Telegram alapítója és vezérigazgatója
Fotó: Depositphotos.com / stock (archív)

Mint arról a Media1 is beszámolt, Durovot augusztus végén őrizetbe vették a francia hatóságok, miután azzal vádolták meg, hogy a Telegram alkalmazás megkönnyíti a kábítószer-kereskedők, a gyermekpornó-terjesztők és a csalók tevékenységét. Az orosz származású, de francia, egyesült arab emírségekbeli, valamint Saint Kitts és Nevis-i állampolgársággal is rendelkező techmilliárdost végül 5 millió eurós óvadék ellenében helyezték szabadlábra.

A Telegram vezetőjének letartóztatását többen a szólásszabadság elleni támadásként értékelték. A Telegramon ugyanis titkosított formában zajlik a kommunikáció, tehát a helyzet ahhoz hasonló, mintha például a mobilszolgáltatók vezetőit tennék felelőssé azért, ha a felhasználóik illegális dolgokról is beszélgetnének egymással telefonon.