Avi/ujkelet.live

Észak Nyilai: Körülbelül tíz rakétát lőttek ki délután Libanonból Észak-Izraelre, aktiválva a szirénákat Afulában, Názáretben és a Jezreel-völgy több közösségében. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Támadásban: Az izraeli hadsereg délután bejelentette, hogy célzott légicsapást hajtott végre Bejrút Dahieh kerületében.

A libanoni média szerint a célpont a Hezbollah vegyipari egységének parancsnoka.

Röviddel később újabb támadásról számoltak be a Rafik al Hariri repülőtér közelében.


A lista: Több mint 20 Hezbollah terrorista halt meg a terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah mellett Bejrútban a pénteki izraeli légicsapásban, közölte az Izraeli Védelmi Erők vasárnap.

Az Iránban terjesztett felvételen állítólag az a pillanat látható, amikor Naszrallah holttestét kiemelik a kráterből:

A katonaság szerint a Hezbollah Dahiehben lévő földalatti főhadiszállásán megöltek között voltak:

  • Ali Karaki, a Hezbollah Déli Frontjának parancsnoka.
  • Ibrahim Husszein Dzsazini, Naszrallah személyi biztonsági egységének vezetője.
  • Szamir Tawfik Deeb, Naszrallah tanácsadója.
  • Abd al-Amir Muhammad Szablini, aki a Hezbollah haderő felépítéséért felelt.
  • Ali Nawaf Ajub, aki a Hezbollah tűzerejéért felelt.

A hadsereg szerint Dzsazini és Deeb a Naszrallahhoz legközelebb álló emberek közé tartoztak, és mint ilyenek ,,jelentős tudásforrást jelentettek a Hezbollah terrorszervezet folyamatos működését illetően és különösen Naszrallahnak”.

A Hezbollah parancsnokai és Naszrallah a bejrúti földalatti parancsnoki központban gyűltek össze, amikor a hadsereg csapást mért rájuk.

A hadsereg szerint a helyszín lakóépületek alatt volt, 53 méterre egy ENSZ által üzemeltetett iskola közelében.

A Hezbollah délután megerősítette Ali Karaki (lenti kép) valamint a tegnap likvidált Nabil Qauk halálát.


Megszállás: Az ellenzéki Demokraták párt vezetője, Jáir Golan volt vezérkari főnök-helyettes felszólította Izraelt, hogy foglalja el a dél-libanoni Odaissze falut, amely Miszgav Am kibucra néz. ,,Látjuk Odaissze házait, ahol az Izraeli Védelmi Erőknek ülnie kell, hogy ne fenyegessék a kibucot. Mi lehet ennél egyszerűbb?” – mondta Golan egy általa közzétett videóban.

„Nem arról van szó, hogy 18 évig Libanonban vagyunk, hanem arról, hogy valami egyszerűt mondunk: először elhárítjuk a fenyegetést az [északi] közösségekre, majd mindent megteszünk, amit kell Bejrútban”.


Bosszú: Irán bosszút esküdött vasárnap, miután Izrael megölte a Forradalmi Gárda egyik vezető tisztjét a pénteki nagy bejrúti légicsapásban, melynek fő célpontja Naszrallah volt.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter nyilatkozatában kijelentette, hogy Abbász Nilforushan, az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnok-helyettesének halála „nem marad válasz nélkül”.

„Az agresszor cionista rezsim szörnyű bűne nem marad válasz nélkül” – mondta a külügyminisztérium közleménye szerint. ,,A diplomáciai apparátus minden politikai, diplomáciai, jogi és nemzetközi képességét felhasználja a bűnözők és támogatóik üldözésére”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Támadások Bejrútban, lista a Naszrallah mellett megöltekről first appeared on Új Kelet Live.