Avi/ujkelet.live

A háború 360. napja: Az izraeli haditengerészet hajója tegnap este elfogott egy kelet felől Izraelbe tartó drónt a Vörös-tenger felett. A drón nem lépett be Izraelbe.

A támadásért az Irán támogatását élvező iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget, mondván drónt küldött Eilat felé.


Észak Nyilai: Szintén este egyetlen Libanonból indított rakéta aktiválta a szirénákat Haifán és számos északi közösségben. A légvédelem elfogta a rakétát, a szirénákat az elfogási kísérlet és a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták nagy területen.

A légvédelem az éjszaka elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, valószínűleg drónt a Galileai-földnyelv felett, amely Libanonból lépett be Izrael légterébe.

A légvédelem reggel elfogott egy drónt Izrael felségvizei felett, az ország északi részén. A szirénák az irányelveknek megfelelően nem aktiválódtak. A hadsereg nem árulta el, honnan küldték a drónt.

Az izraeli légierő este a Hezbollah terrorszervezet több tucat libanoni telephelyét támadta. A célpontok között volt egy rakétavető is, amellyel korábban az északi Szde Eliezer közösséget lőtték. Több további Izraelt célzó rakétavetőre, olyan épületekre, ahol a Hezbollah fegyvereket tárolt, és más, a terrorcsoport által használt katonai épületekre is csapást mértek.

Az éjszaka is folytatódtak a támadasok a Hezbollah célpontjai ellen Libanon déli részén és mélyen a Beqaa-völgyben, több tucat rakétavetőt és olyan épületet célozva, ahol a terrorcsoport fegyvereket tárolt.

A Hamász terrorszervezet reggel bejelentette, hogy libanoni vezetője, Fateh Serif Abu el-Amin meghalt egy izraeli csapásban az ország déli részén. A Hamász szerint több családtagja is meghalt a támadásban.


Gondban a Hezbollah: Az Izraeli Védelmi Erők becslése szerint a Hezbollah tűzerő-képességének nagy része megsemmisült, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. Ez az értékelés magyarázza azt a tényt, hogy Hasszán Naszrallah likvidálása és az elmúlt hetekben Izrael által a szervezet ellen végrehajtott egyéb jelentős támadások ellenére a Hezbollah nem irányított rakétaesőket az izraeli hátországra.

A riport arról is beszámolt, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi hadműveletre készül Libanonban, annak ellenére, hogy Izraelre példátlan amerikai nyomás nehezedik egy ilyen művelet megakadályozására. A magas rangú izraeli tisztviselők és amerikai kollégáik közötti tárgyalásokon utóbbiak figyelmeztettek egy ilyen lépés következményeire.

Joe Biden elnök nyilvánosan kijelentette, hogy diplomáciai megoldást kell találni az északi határra. A kérdésben még nem született izraeli döntés.


Diplomácia: Iszráel Katz külügyminiszter több mint 25 kollégájának azt az üzenetet közvetítette, hogy Izrael nem fog beleegyezni feltételek nélkül a tűzszünetbe Libanonban, jelentette reggel a KAN.

A portál szerint az üzenetet többek között Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Kanada is megkapta. Továbbá a potenciális fegyverszünetről folytatott tárgyalásokon részt vevő miniszterek is ugyanezt az üzenetet kapták.

Katz állítólag azt mondta, hogy az egyetlen elfogadható szituáció a tűzszünethez az lenne, ha a Hezbollah eltávolodna Izrael határától, és a Litani folyótól északra maradna, lefegyverezve.

„Csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa Libanonnal kapcsolatos határozatainak maradéktalan végrehajtása vezet tűzszünethez” – hangsúlyozta Katz. „Amíg ez nem történik meg, Izrael folytatni fogja polgárai biztonságának és az északi lakosok otthonaikba való visszatérésének biztosítására tett lépéseket.”


Kérdőjel: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy, miután tegnap az izraeli légierő csapásokat mért az Irán által támogatott jemeni hútikra, azt mondta, Izrael még messzebbre is elér.

,,Tudjuk, hogyan jussunk el nagyon messzire, tudjuk, hogyan jussunk el még messzebbre, és tudjuk, hogyan mérjünk ott pontos csapást” – mondta a jemeni támadas során a magas rangú tisztekkel folytatott megbeszélésen.

,,Ez nem üzenet, ez egy cselekvés” – tette hozzá.

A Halevi vezérkari főnökről készült fotón, amelyet tegnap este tett közzé a katonai szóvivő, a háttérben „a magas rangúak fája” látható két arénában – a Hezbollah Libanonban és a Hamász a Gázai övezetben. Az újdonság, hogy kérdőjel került a Hamász vezetőjének, Jechíje Szinwarnak a képére.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Izraelben, mint ismeretes, az elmúlt hetekben vizsgálják a Hamász vezetőjének a státuszát, akivel megszakadt a kommunikáció. Szinwart mintegy másfél hónapja nevezték ki a terrorszervezet politikai hivatalának élére, miután Iszmail Hanijét likvidálták Teheránban egy Izraelnek tulajdonított akcióban.

A Ynet hírportál megtudta, hogy néhány héttel ezelőtt Izrael egy alagútkomplexumot bombázott, miután felmerült a gyanú, hogy a Hamász vezetője, Szinwar ott van. Szinwart, él vagy sem, nem találták meg az alagutakban az izraeli hadsereg későbbi kutatásai során. A bombázás óta Szinwar nem kommunikál, legalábbis Izrael tudomása szerint.

A biztonsági szervezet hangsúlyozta, hogy nincs olyan információ, amely alátámasztaná, hogy Szinwar megsérült vagy nem él. Azt is kijelentették, hogy a közelmúltban nem történt támadás azokon a területeken, ahol a jelenlétére utaló jelek voltak. A hadsereg azt is közölte, hogy ,,nincs olyan információnk, amely megerősítené vagy cáfolná az ügyet”.

Izraelben igaz, hogy Szinwart úgy definiálják, mint akivel megszakadt a kapcsolat, és sorsát illetően – amint az este a vezérkari főnök fotójából kiderül – egy nagy kérdőjel van, szó szerint, de a szaúdi Al-Arabiya tegnap azt állította, hogy Naszrallah likvidálása után Szinwar megváltoztatta tartózkodási helyét a Gázai övezetben. A hálózat arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban a Hamász megváltoztatta a terrorszervezet vezetőjének testőrségét a Gázai övezetben.

Az Al-Arabiya-nak nyilatkozó források szerint további óvintézkedésként a Hamász úgy döntött, hogy leállítja a terrorszervezet libanoni találkozóit. A jelentésben az is szerepel, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád magas rangú tisztviselői is hasonlóan döntöttek. A Hamász a terrorszervezeten belüli kommunikációt csak a levelezésre korlátozza, hogy megakadályozza a beszélgetések lehallgatásának vagy a helyszínek meghatározásának lehetőségét.

The post Drón Irakból, támadások Libanonban, és kérdőjel Szinwar sorsát illetően first appeared on Új Kelet Live.