Avi/ujkelet.live

Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők kedd reggel bejelentette, hogy a 98. hadosztály, a kommandós dandár, az ejtőernyősök és a 7. páncélosdandár bevonul Dél-Libanonba.

A hadsereg korábban közölte, hogy hírszerzési információkra alapozott ,,célzott és körülhatárolt” szárazföldi hadműveleteket indított Dél-Libanonban, amelyek célja a Hezbollah terrorszervezet infrastruktúrájának megsemmisítése a határhoz közeli falvakban.

,,A politikai kör döntése értelmében az Izraeli Védelmi Erők néhány órával ezelőtt célzott és körülhatárolt szárazföldi hadműveletet indított Dél-Libanonban a Hezbollah terrorszervezet terrorista célpontjai és infrastruktúrái ellen, számos határközeli faluban, amelyek azonnali és valós veszélyt jelentenek az izraeli közösségekre az északi határon”.

,,A hadsereg a vezérkar és az északi parancsnokság által kidolgozott rendezett terv szerint végzi bevetését, amelyre az erőket az elmúlt hónapokban kiképezték és felkészítették.

A szárazföldi erőket a légierő és a tüzérségi erők támogatják a támadásban, melyek a területen lévő katonai célpontokat támadják a szárazföldi erőkkel összehangolt erőfeszítésként”.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy korábban felszólította az izraelieket, hogy ne tegyék közzé a csapatok mozgását.

,,Az elmúlt órákban sok jelentés és pletyka érkezett az Izraeli Védelmi Erők tevékenységéről a libanoni határon. Azt kérjük, hogy ne terjesszetek jelentéseket az erők tevékenységéről” – írta Hagari X-en, az ,,erők biztonságára” hivatkozva.

Egy helyzetértékelést követetően az izraeli hadsereg tegnap este zárt katonai övezetté nyilvánította Metula, Miszgav Am és Kfar Giladi térségét.


Üzenet és kihívások: A KAN közrádió reggel arról számolt be, hogy az izraeli tisztviselők közölték amerikai kollégáikkal, hogy azt tervezik, hogy a művelet nem fog sokáig tartani. Szerintük a művelet célja nagyon körülhatárolt.

,,Támogatjuk Izrael jogát, hogy megvédje magát a Hezbollah ellen” – közölte korábban a Fehér Ház.

Tegnap este amerikai és izraeli forrásokra hivatkozva a KAN arról számolt be, hogy Izrael libanoni területen a terepen szándékozik tevékenykedni, hogy megsemmisítse azt az infrastruktúrát, amelyet a Hezbollah elit Radwan erője az izraeli terület megszállására kíván használni. Az ügyben jártas forrás szerint e tevékenység nélkül nem lehetne hazaengedni az északi lakosokat.

A fenyegetések közé tartozik, amelyekre az izraeli hadsereg felkészült, a páncéltörő rakéták kilövése az erőkre, a Hezbollah által az évek során kiépített komplex és megerősített területek kezelése, alagutakból álló harci komplexumok, mesterlövész osztagok és a terepen bevetett terroristák.

  • A gyalogság és a páncélos erők évek óta tréningeznek ezekre a fenyegetésekre.
  • A vezérkar hisz a hadsereg szárazföldi erőinek képességeiben a határ libanoni oldalán rájuk váró fenyegetésekkel szemben, mert már bizonyítottak a Gázai övezetben végrehajtott széles körű manőver során.
  • A Hezbollah erői jobban képzettek, mint a Hamász, és magasnak tartott katonai képességekkel rendelkeznek, de a hadsereg emlékeztet a Hezbollah elmúlt hónapokban elszenvedett káraira is.
  • A Radwan nagyszámú terepparancsnokát likvidálták, és fegyvereket és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg.
  • Ezeken túlmenően a Hezbollah parancsnokságát és irányítását ért veszteségek is károsíthatják a szervezet ellenállási erejét, amely jelenleg nehezen tudja végrehajtani az Izrael elleni kombinált támadási terveket.

Evakuálás: Az izraeli hadsereg éjszaka azonnali evakuálásra szólította fel a libanoni civileket Bejrút déli külvárosában, a Hezbollah Dahiehként ismert fellegvárában számos épület közelében.

Avichai Adraee ezredes, az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője a bejelentéshez térképeket tett közzé, amelyek arra szólítják fel a civileket, hogy legalább 500 méterrel távolodjanak el a három helyszíntől.

,,A Hezbollah létesítményeinek közelében tartózkodsz, és az Izraeli Védelmi Erők erőteljesen fel fog lépni ellenük. A te és családod biztonsága érdekében azonnal el kell hagynod ezeket az épületeket, és legalább 500 méterre távolodj el tőlük” – írta Adraee.

Este nyolc támadásról számoltak be riportok Dahiehben.


Támadások: Tegnap este tíz rakétát lőttek ki Libanonból a Haifa-öböl térségére, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Az éjszaka a légierő lelőtt egy drónt a Földközi-tenger felett, néhány tucat kilométerre Közép-Izrael partjaitól. A hadsereg nem közölte, honnan küldték a drónt.

Az éjszaka tíz rakétát lőttek ki a Meron-hegy területére, sérülésről nem érkezett jelentés.

Reggel három rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre. Kettőt Felső-Galileára, melyeket elfogtak a légvédelmi rendszerek, a harmadikat pedig Bar’am felé, mely nyílt területen landolt.


Mindeközben: Egy Izraelnek tulajdonított éjszakai légicsapásban három civil meghalt és kilenc megsérült Damaszkusz közelében, jelentette a SANA szír állami média.

The post Célzott szárazföldi műveletek indultak Dél-Libanonban first appeared on Új Kelet Live.