Avi/ujkelet.live

Az Izraeli Védelmi Erők délután megerősítette a riportokat, hogy egy általa koordinált művelet során kimentettek a héten egy 21 éves jezidi nőt a Gázai övezetből, hogy hazatérhessen családjához Irakba. Fawzia Amin Szidót 2014-ben 11 évesen elrabolta az ISIS Irakból, és a Gázai övezetbe került.

A műveletet a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége és a nemzetközi közösség egyéb elemei vezették.

Az iraki külügyminisztérium közleményében azt írja, Fawzia az Egyesült Államok bagdadi és ammani nagykövetségével, valamint a jordán hatóságokkal közös erőfeszítések eredményeként szabadult.

Steve Maman zsidó filantróp, akit egyesek „zsidó Schindlernek” neveznek, megosztott egy videót arról, ahogy Szido tegnap este találkozik családjával.

„Ígéretet tettem Fawziának, a jezidinek, aki a Hamász túsza volt Gázában, hogy hazaviszem őt az anyjához, Szindzsárba” – írta Maman X-en. „Számára ez szürreálisnak és lehetetlennek tűnt, de számomra nem. Csak az idő volt az ellenség. Csapatunk pillanatokkal ezelőtt újra egyesítette őt édesanyjával és családjával Szindzsárban.”

Különböző riportok szerint Fawziát iraki otthonából Szíriába vitték, miután elrabolták, ahol egy gázai ISIS-támogató vásárolta meg, aki Gázába vitte. Kénytelen volt kihordani a terrorista gyermekeit, aki később visszatért Szíriába, ahol állítólag egy támadásban meghalt. A terrorista családja azonban túszként tartotta Fawziát.

A Vaskardok háború alatt az őt fogva tartó terrorista meghalt, valószínűleg egy izraeli támadás során a Gázai övezetben, és Fawzia egy rejtekhelyre menekült a Gázai övezetben, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A komplex koordinációs eljárások végén a fiatal nőt a napokban titkos hadművelet keretében a Kerem Salom átkelőn keresztül kimenették a Gázai övezetből. Izraelbe érkezése után az Allenby-átkelőn át Jordániába utazott, majd onnan visszatért családjához Irakba.

The post Izrael kimentette az ISIS által 2014-ben 11 évesen elrabolt jezidi nőt Gázából first appeared on Új Kelet Live.