Avi/ujkelet.live

A háború 364. napja, 9: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, a 21 éves Ben Cion Falach százados Nitzanei Ozból, az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljából elesett szerdán a Dél-Libanonban zajló harcokban.

Halálával 9-re nőtt a szárazföldi manőver során megölt izraeli katonák száma.

Falach egy különálló incidensben vesztette életét, nem azokban a csatákban, melyben nyolc harcos elesett.


Helyzet: Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi altábornagy szerint a hadsereg nem engedi, hogy a Hezbollah újra megtelepedjen Libanon déli részén.

,,Ma találkoztam a 98. hadosztály és a 36. hadosztály parancsnokaival és csapataival, akik Libanonban harcolnak egy nagyon fontos cél érdekében: a biztonság megteremtése északon és a lakók hazaengedése több mint egy évvel az evakuálás után” – mondta Halevi egy videós nyilatkozatban csütörtökön, Észak-Izraelben.

,,A lakosok visszatérése érdekében [meg kell] semmisítenünk a terror-infrastruktúrát, amelyet a Hezbollah a határ közelében épített, hogy a parancs kiadásának napján rajtaütést hajtson végre közösségeinken [és] izraeli civileket öljön. Nagyon eltökélt szándékunk, hogy megsemmisítjük ezeket az infrastruktúrákat, és megöljük, aki ott van”.

,,Nem engedjük meg, hogy a Hezbollah a jövőben ezeken a helyeken megvesse a lábát. A Hezbollahot ért súlyos csapások minden területen, Bejrútban, a [Beqaa-] völgyben, Dél-Libanonban folytatódni fognak”.

Halevi szerint az izraeli csapatok Libanonban ,,egyre több terroristát likvidálnak, minden ilyen konfrontáció azzal végződik, hogy fölénybe kerülünk”.

,,Erőink minden eddiginél felkészültebbek és kiképzettebbek, telve a gázai harcok tapasztalataival, és előnyük a harci arénában egyértelmű”.

Elmondta, hogy áttekintette a közelmúltban lezajlott dél-libanoni csaták eredményeit, amelyekben katonák haltak meg. „Láttam parancsnokokat, akik a tűz ellenére előrenyomultak, vezettek – és csapatokat is velük együtt –, és bátran legyőzték az ellenséget. Minden fronton folytatjuk a harcot annak érdekében, hogy jobb biztonságot nyújtsunk Izrael államnak”.


Támadások: Az izraeli légierő tegnap 15 Hezbollah telephelyet támadott Bejrútban. A célpontok között voltak fegyvergyártó telepek, fegyverraktárak és terror-infrastruktúrák.

A támadások előtt a hadsereg intézkedéseket tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.


Likvidálások: Az izraeli hadsereg hét elején egy légicsapásban Bejrútban likvidálta a Hezbollah terrorszervezet precíziós irányítású rakétaprojektjének egyik vezetőjét, Muhammad Juszef Aniszit,

Aniszi a Hezbollah fegyvergyártó részlegében szolgált, és a precíziós irányítású rakétaprojektjének ,,egyik vezetője” volt, és ,,jelentős tudásforrás” volt ezen a területen.

Tegnap éjszaka heves légicsapásokról számoltak be Bejrútban. A célpontja állítólag Hashem Szafieddine volt, aki a Hezbollah végrehajtó tanácsának vezetője és feltehetően Hasszán Naszrallah utódja a múlt heti likvidálását követően.

Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.

A New York Times három izraeli tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli támadás egy találkozót célzott, amelyen Szafieddine más magas rangú Hezbollah vezetőkkel együtt vett részt egy földalatti bunkerben.

Egyelőre nem tudni, hogy Szafieddine megsérült-e az izraeli légicsapásban, amely a jelentések szerint az egyik legsúlyosabb volt az elmúlt évben.

Korábban, csütörtök este a hadsereg felszólította Bejrút déli külvárosában, a Dahieh néven ismert Hezbollah fellegvár két épülete közelében, hogy azonnal távozzanak a helyszínről.

Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője a bejelentéshez térképeket tett közzé, amelyek arra szólítják a civileket, hogy legalább 500 méterrel távolodjanak el a helyszínektől.


Rakéták és 1 drón: Éjszaka 10 rakétát lőttek ki Libanonból a Haifa-öböl térségére. A lövedékek egy részét elfogták, a többi nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Hajnalban a Beit Sean-völgyben megszólaló drónriadó kapcsán a hadsereg közölte, a légierő elfogott egy ellenséges drónt, mely kelet felől lépett be Izrael területére.

Reggel 7:01 és 7:04 közölte körülbelül 20 rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára és a Haifa-öböl térségére. A lövedékek többségét elfogták a légvédelmi rendszerek, a maradék nyílt területeken landolt.

7:23-kor számos rakétaindítást azonosítottak Libanonból Felső-Galileára. Egy részüket elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg tegnap este légicsapást hajtott végre a Palesztin Hatóság területén lévő Tulkaremben, likvidálva a Hamász helyi terrorhálózatának vezetőjét, Zahi Jasszer Abd al-Razeq Oufit.

A terrorista a Hamász egyik tulkaremi főparancsnokaként terrortámadást tervezett „rövid időn belül”. Oufi tervezte meg és irányította a múlt hónapban Ateret telep közelében végrehajtott autóbombás kísérletet.

Részt vett más terrorszervezetek fegyverekkel való ellátásában is, akik a közelmúltban számos terrortámadást hajtottak végre Júdea és Szamáriában és Izraelben, beleértve olyanokat is, amelyek izraeli civilek sebesüléséhez vezettek.

„Terrorhálózatok létrehozásán dolgozott a Hamász nevében, és segítette a térségben tartózkodó terrorszervezeteket jelentős lövöldözős és robbantásos terrortámadások végrehajtásában” – áll a hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat nyilatkozatában.

A hadsereg szerint a légicsapásban meghalt a Hamász-hálózat több operatívja.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma 18 halottról számolt be.


Szíria: Egy ma reggeli izraeli támadás a libanoni Masznaa határátkelő közelében négy méter széles krátert okozott – nyilatkozta Ali Hamieh libanoni közlekedési miniszter a Reutersnek. A miniszter szerint a csapás – a határ libanoni oldalán – elvágta a Szíriába menekülő libanoniak által használt utat.

Az elmúlt napokban több tízezren, főként szíriaiak menekültek el Libanonból az átkelőn keresztül, az Izrael és a Hezbollah között kiéleződött harc hátterében.

Az izraeli hadsereg tegnap azzal vádolta a Hezbollah terrorszervezetet, hogy a Libanon és Szíria közötti polgári Masznaa határátkelőhelyen iráni fegyvereket csempész az országba, és figyelmeztetett, hogy meg fogja akadályozni, hogy a terrorcsoport új fegyverekhez jusson.

Avichai Adraee ezredes szerint mióta a hadsereg a múlt héten csapást mért a Libanon és Szíria közötti határátkelőhelyekre, amelyeket a Hezbollah fegyvercsempészetre használt, a terrorcsoport a Masznaát kezdte használni a fegyverszállítmányok mozgatásához. Sőt, a terrorcsoport az izraeli csapások után megrongálódott átkelőhelyeket is megpróbálta helyrehozni.

Adraee elmondása szerint a múlt héten a hadsereg csapást mért egy teherautóra, amely ,,érzékeny fegyvereket” szállított a Hezbollahnak az egyik átkelőn keresztül.

A katonaság figyelmeztetett, hogy nem fogja hagyni a fegyverszállítást a Hezbollahnak a polgári átkelőn keresztül.

,,Libanon állam a felelős a hivatalos határátkelőhelyeiért és azért, hogy megakadályozza a Hezbollahot abban, hogy [használja] ezeket az átkelőhelyeket. Az Izraeli Védelmi Erők arra sürgeti a libanoni államot, hogy végezze el a polgári átkelőhelyeken áthaladó teherautók szigorú ellenőrzését, és fordítsa vissza a fegyvereket tartalmazó járműveket Szíriába” – tette hozzá Adraee. ,,Ha szükséges, [az izraeli hadsereg] nem fog habozni, hogy cselekedjen, akárcsak az egész háború alatt”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 9, a likvidálások napja, és helyzet a frontokon first appeared on Új Kelet Live.