ujkeletlive

Diplomácia: a Pentagon közleménye az UNIFIL-incidens kapcsán

Múlt héten az UNIFIL két alkalommal is közölte, hogy személyzetét izraeli tűz találta el, azt állítva, hogy a támadások szándékosak voltak, egyes UNIFIL-tisztviselők pedig úgy vélik, hogy Izrael az ENSZ kiszorítására törekszik Libanonból.

A történtek utáni nemzetközi nyomással a háttérben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton beszélt Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel, és „mélységes aggodalmát fejezte ki azon jelentések miatt, melyek szerint az izraeli erők tüzet nyitottak az ENSZ libanoni békefenntartó állásaira, valamint két libanoni katona haláláról szóló jelentések miatt,” – közölte  Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtótitkára a telefonbeszélgetést összefoglaló nyilatkozatában.

Az amerikai védelmi miniszter határozottan hangsúlyozta az UNIFIL-erők és a libanoni fegyveres erők biztonságának és védelmének biztosítását, és megerősítette, hogy a libanoni katonai műveletekről a lehető leghamarabb diplomáciai útra kell térni,” – áll a nyilatkozatban

Emellett Austin a gázai övezetben kialakult szörnyű humanitárius helyzetet is felvetette és szintén hangsúlyozta megoldásra irányuló lépések megtételét.

A Pentagon továbbá közölte, hogy a beszélgetés során megerősítésre került az Egyesült Államok rendíthetetlen, tartós és megingathatatlan elkötelezettsége Izrael biztonsága mellett, végül Austin méltatta Jom Kippur engesztelés ünnepét, és hangsúlyozta a Gázában fogvatartott túszok leghamarabb történő visszatérését családjukhoz.

A beszélgetésre egy nappal azután került sor, hogy az izraeli hadsereg elismerte, hogy találat érte a libanoni UNIFIL-állást megsebesítve a szervezet két alkalmazottját, miközben erői tüzet nyitottak egy dél-libanoni UNIFIL-állás közelében lévő fenyegetésre.

A hadsereg a továbbiakban megjegyezte, hogy órákkal az incidens előtt figyelmeztette az UNIFIL személyzetét, hogy menjenek be védett területekre, amely utasítás incidens idején is érvényben volt.

Az Izraeli Védelmi Erők koordinációs céllal kapcsolatban áll az UNIFIL-lel, és ezt továbbra is folytatni fogja. A hadsereg továbbra is vizsgálja az incidens körülményeit. A Hezbollah terrorszervezet szándékosan azzal a szándékkal tevékenykedik, hogy izraeli civileket károsítson civil területeken, és az UNIFIL állásainak közelében, veszélyeztetve ezzel az UNIFIL személyzetét,” – all a hadsereg közleményében.

Riport – az október 7-i támadást a Hamász korábban elhalasztotta annak érdekében, hogy Iránt és a Hezbollahot is bevonja egy 9/11-hez hasonló robbantás kivitelezésére

Az egy évvel ezelőtti Szimchát Tóra-i Izrael elleni támadást megelőző években a Hamász vezetői „sokkal halálosabb” terrortámadási hullámot terveztek, beleértve egy szeptember 11-i típusú támadást Gus Dan övezet felhőkarcolói ellen, – jelentette a Washington Post kiemelve, hogy a tervek között szerepelt vonatok, hajók és esetleg lovas szekerek használata, valamint a szövetséges terrorcsoportok általi Izrael északi, déli és keleti határainak egyidejű megtámadása, illetve egy 2021-es kérvény miszerint a Hamász 500 millió dollár átutalását, valamint további 12 000 Hamász harcos kiképzését kérte Irántól.

Az 59 oldalnyi arab nyelven íródott levél és terveket vázoló dokumentum az amerikai médiában közölt jelentés állítása szerint mintegy „töredéke” annak, amit az izraeli hadsereg elkobzott a tavaly október végén megkezdett szárazföldi inváziója során.

A 2021-es dokumentum levelet is tartalmaz, amelyben a Hamász-vezér Jechíje Szinwar több magas rangú teheráni tisztviselőhöz – köztük Irán legfelsőbb vezetőjéhez, Ali Khameneihez – fordult pénzügyi és katonai segítségért, azt állítván, miszerint Irán segítségével képes lenne két éven belül teljesen megsemmisíteni Izraelt, bár a levél nem részletezte, konkrétan hogyan kivitelezné a nagyszabású tervet.

Továbbá, egy 2022 végén készült 36 oldalas dokumentum vázolta egy több frontos Izrael elleni támadás – katonai bázisoktól bevásárlóközpontokig terjedő lehetséges opcióit és forgatókönyveit „stratégia Palesztina felszabadításának tervének kidolgozására” címmel. A dokumentum több tucat térképet, fényképet és sémát tartalmazott, amelyek a Hamász mozgásait és támadásait mutatják izraeli lehetséges célpontok irányában.

A bemutató három támadási forgatókönyvet és Izrael megtévesztésére irányuló taktikákat is tartalmazott. A felvázolt támadási terv egy „nagy adatbázison” alapult, amely több mint 17 ezer fényképet tartalmazott, beleértve műholdképeket, izraeli városokról készült drónfelvételeket, illetve légierőbázisok és más katonai támaszpontok felvételeit, valamint a Ben Gurion reptérre vonatkozó polgári repülési útvonalakat vázoló diagrammokat.

Emellett, felfedtek egy tervet a Gus Dan körzetben található felhőkarcolók megsemmisítésére. A dokumentum lehetséges célpontként említi a Ramat-gani tőzsdéhez kapcsolódó 68 emeletes Mose Aviv tornyot, valamint az Azrieli hármas toronykomplexumot, megjegyezve, hogy a bevásárlóközpontot, vasútállomást és mozikat is magában foglaló felhőkarcolók közvetlenül a Kirja katonai parancsnokság épületei mellett találhatóak.

Ha ez a torony ilyen vagy olyan módon ledőlne, az ellenség példátlan válságot élne át, hasonlóan a New York-i ikertornyok 2001. szeptember 11-i összeomlásához,” – áll a dokumentumban, elismerve azonban, hogy a megvalósíthatóságot illetően nincs konkrét tervük.

A Hamász továbbá úgy vélte, hogy az egyik praktikusabb célpont Izrael vasúthálózata lehet, több variációt is említve arra vonatkozóan, hogyan lehetne vasúti szerelvényeket használni harcosok és erős robbanóanyagok szállítására.

Másrészt a dokumentumok számos szürreális tervet is vázoltak, többek között járművek átalakítására vonatkozóan, hogy képesek legyenek vasúti síneken haladni, valamint halászhajók fejlesztésére gyors támadóhajókká, amelyek harcosokat, és robbanóanyagokat szállíthatnának, és be tudnának hatolni izraeli kikötőkbe.

A legszokatlanabb javaslat azonban egy olyan terv volt, amely szerint az ókori metódusok alapján újjáélesztenék a lovak által húzott szekereket, mint szállítási eszközöket a terroristák és fegyverek számára. A bemutató fényképeket és leírásokat tartalmaz egy olyan szekérről, amely három személyt képes szállítani, és amelyet lovak húznak, könnyedén áthaladva a sziklás terepen. A szekér „gyors és könnyű mechanizmust” kínál a dokumentum szerint, és csendesebb, mint egy motorkerékpár, illetve viszonylag kevés hőt bocsát ki.

The post A Hamász tervei között szerepelt Irán és a Hezbollah beszervezése egy 9/11-hez hasonló tel-avivi felhőkarcoló robbantáshoz first appeared on Új Kelet Live.