Avi/ujkelet.live

A háború 374. napja, északi front: A légierő kora délután elfogott két drónt, melyek Szíriából Izrael felé tartottak. A drónok nem jutottak be izraeli területre.

Napközben folytatódtak a rakétatámadások Libanonból. A Saron régiót és Wadi Ara területét célzó lövedékek egy részét elfogta a légvédelem, a maradék nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés. Izraeli vadászgépek röviddel később megsemmisítették a Hezbollah terrorszervezet rakétavetőit Dél-Libanonban, melyeket a támadáshoz használt.


Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy drónnal likvidálta Nabatiehben, Libanonban Mohamed Kamel Naimot, a Hezbollah terrorszervezet elit Radwan Erő egységének egyik páncéltörő rakétákért felelős parancsnokát.

A terrorista volt a felelős számos terrorakció tervezéséért és előmozdításáért, beleértve az izraeli hátország páncéltörő rakétákkal való támadását.


Szárazföldi manőver Dél-Libanonban: A Hezbollah terrorszervezet infrastruktúrájának felszámolására irányuló hadművelet részeként Dél-Libanonban, az izraeli erők több tucat terroristát likvidáltak közelharcokban és légicsapásokkal, jelentette a hadsereg délben.

A légierő lerombolt körülbelül 200 terrorcélpontot, köztük rakétavetőket, páncéltörő rakéta állásokat, katonai épületeket és fegyverraktárakat, melyek rakétavetőket, páncéltörő rakétákat, RPG-indítókat és egyéb lőszereket rejtettek.


Déli front: Mindeközben a 162. hadosztály, a Gázai Hadosztály és a 252. hadosztály folytatja műveleteit a Gázai övezetben. Az erők az elmúlt nap során terroristákat öltek meg közelharcokban és légicsapásokkal.

Az erők továbbá terror-infrastruktúrákat semmisítenek meg, fegyvereket és alagút bejáratokat lokalizálnak.

Az éjszaka a Sabak belbiztonsági szolgálat irányításával a légierő pontos csapást mért terroristákra, akik a Suhadah Al-Aksza kórház melletti parkoló területén egy parancsnoki helységben tevékenykedtek.

A hadsereg szerint nem sokkal a támadás után tűz gyulladt a kórház parkolójában, valószínűleg a másodlagos robbanások miatt. Az eset felülvizsgálat alatt áll. A támadás nem volt hatással a kórházra és annak működésére.

A hadsereg közleménye hangsúlyozta, számos lépést tesz, hogy csökkentse a konfliktusban nem érintettek bántódásának kockázatát, ideértve precíz lőszerek, légi megfigyelés és további hírszerzési eszközök használatát.


Felvétel: Miután a múlt héten megkezdődött a 162. hadosztály művelete az észak-gázai Dzsabalia régióban, az izraeli hadsereg felszólította a lakosokat, hogy saját biztonságuk érdekében távozzanak a területről.

,,A gond, hogy amikor engedelmeskedni akarunk a hadsereg utasításainak, és Mawasziba [humanitárius zóna] akarunk menni, néhányan elénk jönnek, és botokkal verni kezdenek, mondván: ‘Menjetek vissza, menjetek vissza’. Mit kéne tennünk? Menni akarunk. Fogtuk a holmijainkat és menni akartunk, erre most vernek minket és azt mondják, menjünk haza. Mit kéne tennünk?” – mondta az 504-es egység képviselőjével folytatott beszélgetés során egy gázai, akit a Hamász megvert, és megakadályozta, hogy a humanitárius területre meneküljön.

A hadsereg tisztje: ,,Kik vernek titeket botokkal? Nem tudod, kik ők? Fiatal férfiak a hadseregből vagy a Hamász?”

A gázai lakos: ,,A Hamász, a Hamász, ők azok, igen, igen. Folytatják a verésünket, vernek és visszafordítanak minket.”


Irán üzenete az amerikaiaknak: Irán egy harmadik országon keresztül üzent az Egyesült Államoknak, miszerint ha a ballisztikus rakétatámadására adott izraeli válasz csak bizonyos célpontokra korlátozódik, akkor a fordulót lezártnak tekinti, és nem válaszol, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató egy, a részleteket ismerő forrást idézve.

Megjegyzendő, hogy az üzenet, amit Irán a színfalak mögött közvetít, eltér a nyilvános nyilatkozataitól, melyekben többször kijelentette, hogy egy izraeli támadásra adott válasza ,,fájdalmasabb” lesz, mint az előző támadás.

Az Egyesült Államok hadserege egy THAAD rakétavédelmi üteget helyez üzembe Izraelben, amerikai katonákkal működtetve, hogy megerősítse Izrael védelmét egy esetleges új iráni ballisztikus rakétatámadás előtt, közölte vasárnap a Pentagon.

A Walla hírportál által idézett Izraeli tisztviselők szerint a biztonsági kabinet még nem hozott végleges döntést az iráni rakétatámadásra adott izraeli válasz időzítéséről és kiterjedéséről.

Joe Biden elnök és Netanjahu közelebb került ahhoz, hogy megegyezzenek Izrael Iránnal szemben tervezett megtorlásának hatóköréről.

Mind az amerikai, mind az izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy az összecsapás folytatódni fog, és az Egyesült Államoknak és Izraelnek együtt kell működnie a lehetséges iráni válasz visszaverésében.

Két nappal ezelőtt a szaúdi Asarq Al-Awszat újság diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Teherán európai országokon keresztül azt az üzenetet közvetítette Izraelnek, hogy szemet húny, és nem fog úgy reagálni, ahogyan fenyegetett, ha az iráni rakétatámadásra adott izraeli reakciót korlátozzák, jelentette

Az újságban idézett diplomáciai források szerint a veszély az Izraelnek küldött iráni üzenet második részében rejlik, amely szerint Iránnak nem lesz más választása, mint átlépni a vörös vonalakat, ha olyan izraeli támadásról lesz szó, amely károsítja az ország olaj- vagy nukleáris létesítmény

The post Drónok Szíriából, likvidálás, frontok és Irán first appeared on Új Kelet Live.