ujkeletlive

Riport – Netanjahu azt ígérte Bidennek, hogy Izrael nem fogja megtámadni az iráni nukleáris, és energetikai létesítményeket

Binjámin Netanjahu miniszterelnök tájékoztatta a Biden-adminisztrációt, hogy kész katonai létesítményeket támadni Iránban, olaj- illetve nukleáris létesítmények helyett, – állítja a The Washington Postnak nyilatkozó két, az ügyet jól ismerő forrás.

Az említett telefonos beszélgetés szerint – melyre múlthéten került sor Biden és Netanjahu között, az izraeli miniszterelnök állítólag hajlandó lenne egy korlátozottabb méretű iráni ellencsapásra, az egész régióra kiterjedő nagyszabású háborút előidéző nukleáris, illetve energetikai létesítményeket célzó válasz helyett.

Biden hívása a két vezető között hetek óta tartó feszült viszony közepette történt, de a Postnak nyilatkozó amerikai forrás szerint Netanjahu ezúttal „mérsékeltebb hangnemben állítólag azt mondta az elnöknek, hogy katonai infrastruktúra támadását tervezi az Izrael ellen indított teheráni rakétatámadás sorozat megtorlása végett.

Az Irán elleni válaszcsapás megvitatásával kapcsolatban Joáv Gallant védelmi miniszter washingtoni útját, múlt héten közvetlenül az indulás előtt Netanjahu felfüggesztette saját jogkörére hivatkozva, és a Bidennel való beszélgetésétől tette függővé hadi minisztere későbbi időpontban való lehetséges utazását.

Eközben, megerősítve izraeli magas rangú tisztviselők és a miniszterelnök által korábban tett bejelentéseket, Gallant azt ígérte, hogy Izrael csapása Iránra „halálos, pontos és különösen meglepő” lesz.

Netanjahu katonai helyszínek megtámadására vonatkozó legfrissebb döntése, úgy tűnik némileg hűtötte a kedélyeket Washingtonban, és válaszként az Egyesült Államok hadserege kifinomult rakétavédelmi rendszert helyez üzembe, amerikai katonákkal működtetve, hogy megerősítse Izrael védelmét egy esetleges új iráni ballisztikus rakétatámadás előtt, közölte vasárnap a Pentagon.

,,Az elnök utasítására [Lloyd] Austin védelmi miniszter engedélyezte egy Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) üteg és az amerikai katonai személyzet hozzá tartozó legénységének kihelyezését Izraelbe, hogy segítsék Izrael légvédelmének megerősítését,” – mondta Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára.

Gáza és az állítólagos „éheztetési terv”

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter vasárnap telefonon közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, hogy a hadsereg nem fogja végre hajtani a volt izraeli tábornokok által javasolt azon tervet, mely szerint lezárják a Gázai övezet északi részébe irányuló segélyeket, – jelentett az Axios izraeli tisztviselőkre hivatkozva.

A hadsereg a múlt héten újabb szárazföldi hadműveletet indított a Gáza várostól északra fekvő Dzsabalíjában, és elrendelte a térségben élő palesztin civilek evakuálását, emellett október első hetében Izrael lezárta a Gázai övezet északi részébe vezető fő átkelőket, így nem jutott élelmiszer és más ellátmány a több mint 400 ezer civilt magába foglaló területekre.

A hadsereg legutóbbi műveletei és kitelepítésre vonatkozó rendelkezései azt a látszatot keltik, hogy a helyi lakosokat elvándorlásra kényszerítik az övezet déli irányába, megfelelően az Izraeli Védelmi Erők nyugalmazott tábornokai egy csoportja által javasolt tervnek, ami az izraeli biztonsági kabinetig is eljutott.

Az ominózus terv szerint a gázai övezet északi részét ostrom alá kell vonni, az ott élő közel félmillió palesztin civilt távozásra kell ösztönözni, majd a területen maradó Hamász-militánsokat megadásukig ki kell éheztetni.

A fejlemények hátterében, a Pentagon szerint Austin aggodalmának adott hangot az övezet északi részén kialakult humanitárius helyzet miatt, és konkrét lépések megtételére figyelmeztetett. Az Axiosnak nyilatkozó izraeli források szerint Gallant világossá tette, hogy Izrael nem hajtja végre a nyugdíjas tábornokok tervét, és nem rendel el a végsőkig kiéleződő ostromot Gáza északi részén.

Az izraeli védelmi miniszter hétfőn megismételte Austin felé tett ígéretét Jack Lew amerikai nagykövetnek is, állítja a riport, mondván, Gallant megerősítette Lew felé, miszerint a hadsereg megnyitotta a Zikim átkelőt az övezet  északnyugati részén, és hogy az első segélyszállító teherautók hétfőn már át is jutottak. Gallant arra hívta fel az amerikai nagykövet figyelmét, miszerint az izraeli hadsereg mindig harcokat folytat a Hamász ellenállási csoportjai ellen az övezet északi részén, ugyanakkor elmondása szerint a magánszektoron keresztül történő segélyszállítás leállt Gázában a helyi kereskedők és a Hamász közötti kapcsolatok miatt.

The post Katonai diplomácia – Izrael iráni válaszcsapása, és a gázai „éheztetési terv” first appeared on Új Kelet Live.