Avi/ujkelet.live

A háború 375. napja, északi front: Mintegy 20 rakétát lőttek ki délután Libanonból Galileára és Haifára. A légvédelem többet elfogott közülük. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Az elmúlt két hét viszonylatában a mai nap folyamán relatív kevés támadás volt eddig.


Szárazföldi manőver: Az elmúlt héten a 210. hadosztály parancsnoksága alatt álló Hegyek-dandár (810) erői célzott rajtaütéseket hajtottak végre a Dov-hegy területéről Dél-Libanon komplex terepein.

A műveletek célja a Hezbollah terror-infrastruktúrájának megrongálása és a térségben való megtelepedésének megakadályozása.

A dandár eddig több célzott rajtaütést hajtott végre az elit Radwan Erő telephelyein, amelyeket a terroristák terrorista tevékenységek végrehajtására használtak. A Hegyek-dandár alpinista egysége, a 9204. zászlóalj és a 8130. zászlóalj erői felkutatták és megsemmisítették a terrorszervezet fegyvereit, megfigyelőberendezéseit és katonai infrastruktúráját.

Az egyik terrorista telephelyen, ahonnan a Hezbollah terroristái elmenekültek, napelemet találtak, amely a terroristák áramellátását biztosította a létesítményben, valamint a hosszabb tartózkodás lehetőségét. A létesítményben, melyet később leromboltak, technológiai eszközöket, fegyvereket és egyebeket találtak.


Likvidálás: Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy légicsapással likvidálta a Hezbollah légi egységének egyik vezető parancsnokát, aki drónok indításáért felelt Izrael felé hírszerzési és támadási célból.

A néhány nappal ezelőtt Nabatiehben végrehajtott támadás Khader Al-Abed Bahdzsát célozta, a légi egység északi litáni régiójának vezetőjét.


Bejrút: Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnök azt nyilatkozta az Al Dzsazírának, hogy „amerikai garanciákat kapott” arra vonatkozóan, hogy csökkentik az izraeli csapásokat Bejrútban.

  • Izrael múlt csütörtök óta nem támadta a libanoni fővárost. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a bejrúti támadásokkal kapcsolatos politikai szintű utasítást péntek reggel küldték ki az izraeli hadseregnek.
  • Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) vezetője, aki egy hete járt Izraelben, arra kérte a vezérkari főnököt, hogy az izraeli hadsereg ne támadja Bejrútot. A vezérkari főnök a kérést a politikai kör elé tárta.
  • Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden szerdán Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése során szintén azt kérte, hogy az izraeli hadsereg ne hajtson végre támadást Bejrútban.

Mikati megjegyezte, hogy kormánya tűzszünetet és „az ENSZ 1701-es határozatának végrehajtását” követeli.

Az ENSZ BT 1701. számú határozata véget vetett a Hezbollah és Izrael közötti 2006-os háborúnak, és felszólított Izrael teljes kivonulására Dél-Libanonból, valamint arra, hogy a libanoni hadsereg és az ENSZ békefenntartói legyenek az egyetlen fegyveres erő a Litani folyótól délre.


Javulás retorikában: Naim Qasszem, a Hezbollah terrorszervezet helyettes vezetője keddi beszédében figyelmeztette az izraelieket, hogy a jelenlegi háború egyetlen megoldása a tűzszünet, hangsúlyozva, hogy a terrorcsoportját nem fogják legyőzni.

„Mivel az izraeli ellenség egész Libanont célba vette, jogunk van védekező pozícióból bármely helyet célba venni” Izraelben, „legyen középen, északon vagy délen” – mondta Qasszem.

„Azt mondom az izraeli hátországnak: A megoldás a tűzszünet… az ellenállást [a Hezbollahot] nem fogják legyőzni, mert ez az ő földje” – tette hozzá.

Qasszem szerint a Hezbollah új kalkulációt alkalmaz, hogy Izrael érezze a „fájdalmat”, és ha a háború folytatódik, akkor több izraeli település fog kiürülni.

Ez volt Kaszem harmadik beszéde Hasszán Naszrallah likvidálása óta. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató arabügyi tudósítója szerint beszédei folyamatos javulást mutatnak. A mostaniban igyekszik bemutatni, hogy a szervezet talpra állt mind a dél-libanoni harcokban, mind az Izrael felé indított rakéták és drónok tekintetében. Az előző beszédhez hasonlóan homályban hagyta a gázai tűzszünet és a libanoni tűzszünet közötti kapcsolatot. Végül megpróbált a libanoniak szívéhez beszélni, és elmagyarázni nekik, hogy megérte az áldozat.


Jön a válasz: Joáv Gallant védelmi miniszter kedden a túszok családjainak egy csoportját képviselő jobboldali Gvura Fórum tagjaival találkozva azt mondta, Izrael „hamarosan reagál” Irán két héttel ezelőtti masszív ballisztikus rakétatámadására.

„Pontos és halálos válasz lesz” – tette hozzá.

A média később idézte egy bizottságban elhangzott szavait a várható támadással kapcsolatban: „A biztonsági szervezet előkészületeivel foglalkozom a vezérkari főnökkel közösen, a dolgok eljutnak a miniszterelnökhöz és a kabinethez, mindent egybevéve teljes egyetértés van köztünk – a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a vezérkari főnök -, mind a reagálás szükségességével, mind a válaszadás esszenciájával összefüggésben.”


THAAD: Pat Ryder, a Pentagon szóvivője közleménye szerint egy amerikai katonai legénységből álló előzetes csapat és a THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) üteg üzemeltetéséhez szükséges első komponensek tegnap megérkeztek Izraelbe. Az elkövetkező napokban további amerikai katonai személyzet és THAAD akkumulátor-alkatrészek érkeznek Izraelbe.

A légvédelmi üteg, mely az egyik legfejlettebb a maga nemében, a közeljövőben teljesen működőképes lesz, de hogy pontosan mikor, biztonsági aggályok miatt nem közlik, tette hozzá Ryder.

„A THAAD-üteg üzembe helyezése Izraelben alátámasztja az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme és az Izraelben tartózkodó amerikaiak védelme iránt az Irán által elkövetett ballisztikusrakéta-támadásokkal szemben” – áll nyilatkozatban.

  • Amerikai katonák az 1991-es Öböl-háború idejénállomásoztak Izraelben, és részt vettek a rakétavédelemben, főleg a Patriot ütegeknél, amelyek különleges szállítmányként érkeztek az Egyesült Államokból.
  • A Nyugat-Irakból indított 18 támadásban 43 rakétát lőttek ki Izraelre. A rakéták többsége, szám szerint 26, Tel-Aviv területén landolt. Nyolc rakéta landolt Haifán, négy Szamariában és öt a Negevben. A Scud rakétákra 54 Patriotot lőttek ki, de egyet sem fogott el.
  • A THAAD rakétavédelmi rendszer 2019-ben az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (EUCOM) csapataival végzett légvédelmi gyakorlat részeként érkezett Izraelbe.

Nincs hiány: A brit Financial Times keddi jelentése szerint Izrael potenciális rakétaelfogó-hiánnyal szembesül az egy éve tartó gázai és libanoni háború közepette.

A szakértőkre és volt katonai tisztviselőkre hivatkozó riport azt állította, hogy Washington segíti a zsidó államot az ügy megoldásában, különösen a THAAD-üteg küldésével, de Jeruzsálem egyre inkább azon kaphatja magát, hogy el kell döntenie, mely célpontok védelmét kívánja előnyben részesíteni.

„Izrael hadianyag-problémái komolyak” – mondta Dana Stroul, egy volt amerikai védelmi tisztviselő. ,,Ha Irán válaszol egy izraeli támadásra, és a Hezbollah is csatlakozik, az Izrael légvédelmét próbára teszi.”

Hozzátette, hogy a készletek nem korlátlanok, és Washington nem tudja ugyanolyan ütemben tartani Ukrajna és Izrael folyamatos ellátását.

Boaz Levy, a rakétaelfogókat gyártó Israel Aerospace Industries vezérigazgatója hozzátette: „Néhány gyártósorunk 24 órában, a hét minden napján dolgozik. Célunk, hogy minden kötelezettségünknek eleget tegyünk.”

  • Mióta a Hamász terrorszervezet tavaly október 7-i mészárlásával kirobbantotta a jelenleg is zajló háborút, a hadsereg adatai szerint több mint 20 000 rakétát lőttek ki Izraelre Gázából és Libanonból, miközben a légvédelem sikeresen lelőtte a lakott területekre tartó lövedékek nagy részét.
  • Mindeközben Izrael az Egyesült Államok és regionális szövetségesei segítségével visszavert két iráni rakétatámadást is – az egyiket áprilisban, a másikat pedig októberben, amikor az Iszlám Köztársaság 180 ballisztikus rakétát lőtt ki az országra.
  • Izrael polgárainak biztonságát háromszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl semlegesíti.

Ha utaznának: A Wizz Air magyar fapados légitársaság bejelentette, hogy „a régióban kialakult helyzetre való tekintettel” legalább 2025. január 14-ig ideiglenesen felfüggeszti a Tel-Avivba tartó és onnan induló járatokat.


Déli front: Egy izraeli tisztviselő a 12-es csatornának megerősítette, hogy az Egyesült Államok bejelentette azon szándékát, hogy leállítja a fegyverszállítást Izraelnek, ha nem tesz lépéseket a humanitárius helyzet javítására és a segélyek bejuttatására a Gázai övezetbe.

Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter hétfőn levelet küldött Izraelnek, amelyben azt követelték, hogy Izrael 30 napon belül tegyen lépéseket a gázai humanitárius helyzet javítására annak érdekében, hogy elkerülje az amerikai törvények katonai segélyekre vonatkozó következményeit, avagy a szállítmányok felfüggesztését.

Néhány hónappal ezelőtt Izrael írásban kötelezettséget vállalt, mint minden olyan ország, mely fegyvert kap az amerikaiktól és háborúban áll, hogy nem használja a kapott fegyvereket civilek ellen, és betartja a nemzetközi humanitárius jogot.

Ez a politikai kör döntése volt, hiszen a levelet Gallant védelmi miniszter írta alá és továbbította Blinken külügyminiszternek. Blinken akkor megerősítette, hogy Izrael teljesíti kötelezettségeit, ezt a Kongresszus előtt is megtették, ahogy azt az amerikai törvények előírják.

Miután felmerült a gyanú, hogy Izrael nem tesz eleget a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeinek a Gázai övezet északi részén – a levelet elküldték Izraelnek.

,,A Gázába érkező segélyek mennyisége szeptemberben a legalacsonyabb volt az elmúlt év bármely hónapjának viszonylatában… hogy megfordítsa a humanitárius lejtmenet pályáját, a nekünk tett biztosítékokkal összhangban, Izraelnek mostantól és 30 napon belül meg kell tennie a következő konkrét intézkedéseket” – írta Blinken és Austin. ,,Az ezen intézkedések végrehajtása és fenntartása iránti tartós elkötelezettség bizonyításának elmulasztása hatással lehet az Egyesült Államok politikájára az NSM-20 és a vonatkozó amerikai törvények (fegyverellátás) értelmében.”

A Walla hírportál szerint az izraeli hatóságok a hónap elején lezárták a gázai átkelőhelyeket, leállítva 400 000 palesztin élelmiszer- és létfontosságú ellátmányainak szállítmányait, mielőtt 30 teherautó ismét beléphetett hétfőn.

The post Likvidálás, garancia, fenyegetések és hadianyag-problémák first appeared on Új Kelet Live.