Jubileumi trófeamustra- Északerdő,  jubileumi szemle – Kovács Balázs Lajos a legjobb hívatásos vadász

Hideg, de napsütéses idő fogadta az érdeklődőket Szelcepusztán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. jubileumi, 15. alkalommal megrendezett trófeamustráján, ahol a szarvasbőgési szezonban terítékre került gímbikák trófeáit állították ki. A Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság szervezésében lezajlott rendezvényen Zay Adorján vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket. Gratulált az elejtőknek, és megköszönte az erdészeti társaság szakszemélyzetének munkáját, nagyon meg kellett dolgozni ugyanis azért, hogy ennyi trófea kerüljön ki a vadászterületekről. Bejelentette, hogy az erdészeti társaság idei legjobb hivatásos vadásza Kovács Balázs Lajos, a Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság munkatársa lett.

A bőgési időszak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei eredményeit a vadászati hatóság részéről Takács Sándor vadászati főfelügyelő értékelte. Elmondta, hogy a szezonban 946 gímszarvasbika trófeáját mutatták be bírálat céljából, az átlagsúly 5,44 kilogramm volt. Szeptember első két hetében, a meleg időszakban nem volt bőgés, majd az esőzést követő lehűlés után 5-7 nap alatt sikerült a bikák nagy részét elejteni. 316 trófea kapott érmes minősítést: 10 lett arany, 73 ezüst, 233 pedig bronzérmes. 8 trófea súlya haladta meg a tíz kilogrammot a vármegyében. Az első helyen egy zemplénagárdi bika található, 11,34 kilós súllyal és 238,43 nemzetközi ponttal. Pácinban pedig esett egy 12,60 dekás, 225 pontos trófeát viselő bika is. Érdekes, hogy a vármegyei képzeletbeli dobogóra felkerült bikák az eddig úgymond nem szarvasos területről, a Bodrogközből származnak. A trófeák közül 24 kapott elmarasztaló, tehát mínusz pontos minősítést.

A mintegy 85 ezer hektáron vadgazdálkodási tevékenységet folytató ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászati osztályvezetője, Szentléleki Tibor elmondta, hogy a társaság 8 vadászterületén a szarvasbőgés időszakában összesen 140 gímbika került terítékre. Jelentős mennyiségű fiatal korosztályú bikát ejtettek el, emiatt a trófeák átlagsúlya 4,82 kilogramm lett, az érmes arány pedig a tavalyi 25-ről 17 százalékra esett vissza. A legnagyobb, 9,48 kilogrammos trófeát viselő gím a Jósva-Tornai Erdészet területén esett, és ezüstérmes minősítést kapott a bírálaton.