Avi/ujkelet.live

A háború 383. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy tartalékos katonája, a 42 éves Aviram Hariv őrnagy Dolevből, az Alon-dandár 9308. zászlóaljából, elesett a dél-libanoni harcokban.

Hariv feleségét és hat gyermekét hagyta hátra, a legidősebb 18 éves a legkisebb pedig 4.


Támadás alatt: Reggel 8-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák az ország északi valamint középső részén, beleértve Tel Aviv nagyvárosi területét (Gus Dan) és Saron régiót.

Az izraeli hadsereg szerint két nagyhatótávolságú rakétát lőttek ki Libanonból, melyeket a légierő elfogott. Az egyik rakéta darabja Herzliján egy autón landolt, kárt okozva.

A kora reggeli órákban a hadsereg közölte, hogy elfogott három keletről küldött drónt. Az egyiket Szíria felett, a másik kettőt Izrael felségvizein Eilat térségében.

Reggel a hadsereg bejelentette, hogy a tegnap este Libanonból indított drón maradványait megtalálta Jokne’amban, nyílt területen. Tegnap este több mint 20 percen át aktiválódtak az ellenséges drónra figyelmeztető riasztások Észak-Izraelben. A hadsereg tegnap nem tudta biztosra mondani, hogy elfogta a légi járművet, mivel egy ponton elvesztette vele a kapcsolatot, miközben próbálta lelőni. Az első vizsgálatok szerint az elfogás sikeres volt, és az incidens során aktiválták a GPS-zavarást az országban.


Megerősítve: Az izraeli hadsereg tegnap este bejelentette, hogy a Hezbollah magas rangú tagja, Hasem Szafieddine meghalt a hónap elején egy Bejrútban végrehajtott izraeli légicsapásban.

Szafieddine, a Hezbollah végrehajtó tanácsának vezetője, lett volna valószínűleg Hasszán Naszrallah utódja a likvidálását követően.

Az október 4-i légicsapásban, mely a Hezbollah bejrúti földalatti hírszerzési főhadiszállását célozta, a terrorcsoport hírszerzési részlegének vezetője, Huszein Ali Hazima szintén meghalt.

A hadsereg szerint a Hezbollah hírszerző részlegének több mint 25 tagja tartózkodott a főhadiszálláson, amikor végrehajtották a csapást, köztük más vezető parancsnokok is.

Az elmaradhatatlan dominó-effektus a hadsereg arab nyelvű szóvivője részéről:

,,Elértük [Hasszán] Naszrallahot, a helyettesét és a Hezbollah vezetőségének nagy részét. Tudni fogjuk, hogyan érjünk el mindenkit, aki Izrael állampolgárainak biztonságát fenyegeti” – idézte a hadsereg közleménye Herci Halevi vezérkari főnököt Szafieddine halálának megerősítése után.


Északi front: A légierő az Északi Parancsnokság irányításával az elmúlt napokban likvidálta a Hezbollah három regionális egységének – Dzsibchit, Dzsuaijja és Qana – parancsnokait. A terroristák voltak a felelősek számos Izrael hátországát veszélyeztető tevékenységért, köztük rakéták és páncéltörő rakéták kilövéséért az észak-izraeli közösségekre.

Dél-Libanonban az erők folytatják a terroristák likvidálását és a Hezbollah terror-infrastruktúrájának felszámolását a térségben. A csapatok az elmúlt nap során megöltek körülbelül 70 Hezbollah-terroristát a terepen és légicsapások irányításával.

A műveletek során az erők légi és hírszerzési irányítással földalatti terror-infrastruktúrákat, fegyver rejtekhelyeket, ahol lőfegyvereket, rakéta és páncéltörő rakétavetőket, aknavetőgránátokat, lőszert és egyéb katonai felszereléseket tartottak, lokalizáltak és semmítettek meg.

Számos közös akcióban a 36. hadosztály és a légierő megölt több mint 20 Hezbollah-terroristát, akik veszélyt jelentettek az erőkre.


Evakuálás: Az izraeli hadsereg reggel sürgős evakuálási felszólítást tett közzé Türosz lakosainak a Hezbollah helyszíneit célzó légicsapások előtt.

,,A Hezbollah tevékenysége arra készteti az Izraeli Védelmi Erőket, hogy fellépjen a területen, ahol ön tartózkodik. Az Izraeli Védelmi Erők nem akarja, hogy önnek baja essen”- írta Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője X-en, csatolva a szóban forgó területet jelző térképet.

,,Azonnal el kell távolodnia a vörössel jelölt területtől, és észak felé kell haladnia az Awali folyóig. Mindeki, aki a Hezbollah emberei, a Hezbollah létesítményei és fegyverei közelében van, veszélybe sodorja az életét!”.


Déli front: A 162. hadosztály csapatai folytatják műveleteiket az észak-gázai Dzsabaliában, az elmúlt nap során megöltek számos terroristát és fegyvereket találtak.

Az erők letartóztattak több tucat terroristát, miközben utat nyitottak több ezer civil biztonságos távozásához a harci zónából.

A 252. hadosztály az övezet középső részén a műveletek során fegyveres terroristákat azonosított, akik egy katonai épületben tevékenykedtek és légicsapást irányítottak rájuk. A Nahal-dandár a dél-gázai Rafahban fegyveres terroristákat azonosított és drónnal likvidálta őket. A támadás után másodlagos robbanásokat észleltek, melyek fegyverek jelenlétére utaltak a területen.


Segélyek: A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronan Bar ellenezte a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek kvótájának emelését, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

Bar a biztonsági konzultációkon kijelentette: ,,Nem kell jeleskedni a humanitárius kérdésben. El kell érni a nemzetközi jog szerinti minimumot, és ez eszköz a tárgyalásokhoz.”

Az Egyesült Államok ultimátumot intézett Izraelhez, és bejelentette, hogy ha nem növeli a Gázába bejutó humanitárius segélyek mennyiségét, akkor az amerikai törvények értelmében Izrael fegyverembargóval néz szembe. A politikai kör kénytelen volt engedni az Egyesült Államok követelésének, de a Sabak vezetője ellenezte.

The post Tel Aviv is rakétatámadás alatt, gyász és sikeres likvidálás first appeared on Új Kelet Live.