Avi/ujkelet.live

A háború 383. napja, déli front: Körülbelül 20 000 palesztin hagyta el az észak-gázai Dzsabaliát a 162. hadosztály folyamatban lévő offenzívája közepette, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután.

A csapatok 150 terroristát vettek őrizetbe, miközben lehetővé tették a civilek távozását a harci zónából.

,,A Hamász ostromának megtörése Dzsabaliában abban nyilvánul meg, hogy tegnap reggel óta civilek tízezrei távoztak a területről, annak ellenére, hogy a Hamász igyekezett megakadályozni őket ebben” – áll a hadsereg közleményében.

A katonaság és a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) kapcsolatban áll a nemzetközi közösséggel és a gázai egészségügyi hatóságokkal, hogy „fenntartsák a kórházak sürgősségi rendszereinek folyamatos működését”.


Kettős szerepben: A hadsereg olyan dokumentumokra lelt a Gázai övezetben, amelyek szerint az Al Dzsazíra hat újságírója a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek operatívja is.

Az újságírók: Anasz al-Sarif, Alaa Szalameh, Hosszam Sabat, Asraf al-Szarradzs, Iszmail Abu Omar és Talal al-Arruqi.

A hadsereg szerint al-Sarif egy rakétakilövő osztag vezetője volt és egy Nukba-század tagja a Hamász Nuszeirat zászlóaljánál; Szalameh a Sabura zászlóalj propagandaegységének helyettes vezetője volt a Palesztin Iszlám Dzsihádban; Sabat mesterlövész volt a Hamász Beit Hanun zászlóaljában; al-Szarradzs a Palesztin Iszlám Dzsihád Bureidzs zászlóaljának tagja volt; Abu Omar kiképzőszázadparancsnokként szolgált a Kelet-Khan Junesz zászlóaljban, és néhány hónappal ezelőtt megsebesült egy izraeli légicsapásban; al-Arruqi pedig a Hamász Hamász Nuszeirat zászlóaljának csapatparancsnoka volt.

A katonaság dokumentumokat is bemutatott, köztük fizetési dokumentumokat, melyek ,,félreérthetetlenül bizonyítják”, hogy az újságírók a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyainak tagjaiként funkcionáltak.

,,Ezek a dokumentumok a Hamász terroristák részvételét bizonyítják a katari médiahálózatnál, az Al-Dzsazíránál” – áll a hadsereg közleményében.

A megnevezett újságírók a Hamász propagandájának vezető terjesztői az al-Dzsazírán, különösen a Gázai övezet északi részén, jegyezte meg a hadsereg.


Északi front: Egy férfi súlyosan megsérült délután a Nahariát célzó libanoni rakétatámadások során. Repesz miatt fejsérülést szenvedő 50-es éveiben járó férfit a mentősök a helyszíni ellátást követően kórházba szállították.

25 rakétát lőttek ki a támadás során, a légvédelem elfogta a lövedékek többségét.

16:36-kor két rakétát lőttek ki Beit Se’an térségére, melyeket elfogott a légierő.

Délután ismét drónt küldtek Libanonból Izrael felé, melyet sikerrel elfogtak. A nap folyamán összesen ötöt lőttek ki, ebből hármat Irakból. A hadsereg közzétette három drón elfogását.


Észak Nyilai: Izraeli vadászgépek az Északi Parancsnokság irányításával csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet különböző katonai egységeihez tartozó parancsnoki létesítményekre a dél-libanoni Türoszban, köztük az úgynevezett Déli Front létesítményeire.

Türosz területe a Hezbollah terrorszervezet és a Déli Front egység jelentős helyszíne, ahonnan Izrael Állam és az izraeli csapatok elleni terrorista tevékenységeket mozdítanak elő.

A hadsereg nyilatkozata szerint a Hezbollah szisztematikusan átveszi a polgári tereket Libanonban, hogy terrorcselekményeket hajtson végre, miközben terroristáit és parancsnokait a polgári térbe rejti. Ez a tevékenység árt és veszélyezteti Libanon polgárait.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, köztük a lakosság több platformon való figyelmeztetését.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter szerdán a Hatzerim légibázis pilótáihoz és legénységéhez szólva kijelentette, hogy ,,miután csapást mérünk Iránban, mindenki megérti, mit csináltatok a felkészülés és a gyakorlatozás során”.

,,Mindenki, aki egy éve arról álmodott, hogy ütést mér és megtámad minket, súlyos árat fizetett, és már nincs ebben az álomban” – tette hozzá.

The post Újságírók kettős szerepben, drónfogások és frontok first appeared on Új Kelet Live.