Egészséges emberek esetében a vérben keringő húgysav kétharmad része a vesén keresztül ürül, a fennmaradó húgysav pedig az izzadság, illetve a bélrendszer segítségével távozik a szervezetből. Mikor mérhetnek emelkedett értéket, és mit okozhat mindez a szervezetben?
A húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) felépítő purin vegyületek lebontásából származó végtermék. A purin vegyületek a táplálékkal fehérje formájában jutnak az emésztőrendszerbe. Az emésztés folyamata során a bekerült fehérje nagy része húgysavvá alakul és a keringésbe kerül.
Normál körülmények között a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van, a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben. A húgysav szintjének meghatározása történhet vénás vérből, illetve 24 órán keresztül gyűjtött vizeletből.
Normál érték |
Vérben férfiaknál: 220-420 µmol/l Vérben nőknél: 140-340 µmol/l 24 órás gyűjtött vizeletben: 1.48-4.43 mmol/nap |
Mikor mérnek emelkedett húgysavszintet?
- Magas húgysavszint két mechanizmussal alakulhat ki, ha fokozott termelődése, illetve, ha csökken a kiválasztása.
- Magas húgysav tartalmú ételek fogyasztása – kolbászfélék, vöröshúsok, magas fehérjetartalmú diéta – következtében emelkedik a húgysavszint.
- Ha a vese húgysav kiválasztása nem megfelelő: vesebetegségek, cukorbetegség, néhány vízhajtó gyógyszer.
- Fokozott húgysavtermelés, egy enzim érintettsége miatt: hipoxantin-guanin-foszforibozil-transzferáz nevű enzim rendellenessége okoz, két anyagcsere-betegség formájában jelenik meg, Lesch-Nyhan-szindróma, mely teljes enzimhiánnyal jár, míg a Kelley-Seegmiller-szindrómára a csökkent enzimaktivitás jellemző.
- Fokozott húgysavtermelés különböző eredetű megbetegedések miatt: leukémia, hemolitikus anémia, policitémia vera, ólommérgezés, rosszindulatú daganatos betegségek kemoterápiája és sugárterápiája következtében.
Mitől lehet alacsonyabb a húgysavszint?
A normál tartománynál alacsonyabb húgysavszint akkor alakulhat ki, ha a húgysav ürítését fokozó gyógyszerek nincsenek megfelelően beállítva, illetve a C-vitamin túlzott mértékű fogyasztása szintén alacsonyabb húgysavszintet okozhat.
Mit okoz a magas húgysavszint?
Emelkedett húgysavszint esetén a húgysav kikristályosodik az ízületekben, és ott gyulladást okoz, ez a köszvény. A húgysav nemcsak az ízületekben képes lerakódni, felhalmozódhat a vesében és vesekő formájában okozhat megbetegedést.
Mit tehetünk a magas húgysavszint ellen?
Első lépés a megfelelő étrend kialakítása: kerülni kell a magas purintartalmú ételeket, hússzegény diéta bevezetése (egyes halféleségek pl. szardínia, belsőségek mellőzése). Megfelelő testsúly kialakítása elengedhetetlen, továbbá nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás és rendszeres vizeletürítés. Kerülni kell az alkoholfogyasztást.
Ha a diéta mellett is emelkedett a húgysavszint, a következő lépcsőben a húgysavszintet csökkentő gyógyszerek bevezetése válik szükségessé.