
A hagymás rostélyos nem készülhet akármiből, ugyanis a rostélyos nem olyan, mint a szelet vagy tokány, nem egy elkészítési módot vagy formát, hanem konkrét húsfélét jelöl. Épp ezért a rostélyos lehet bármilyen, de mégis, a leggyakrabban sült hagymával kínálják a szaftos húst, ami igazán fenséges lakoma, ha jól van elkészítve!

FOTÓ: MINDMEGETTE
Mi az a rostélyos?
A rostélyos a marha magas hátszínéből származó hús. Ez a marha hatodik és tizenkettedik bordája között található, omlós és ízgazdag húsrész, és a steakimádók körében is népszerű, mivel ez a húsrész azonos a divatosan ma már csak ribeye-nak nevezett résszel. Készíthető grillezve vagy gyorsan megsütve, vadasosan, azaz Eszterházy-módra készítve és természetesen hagymás rostélyosként is.
A hagymás rostélyos receptje
A hagymás rostélyos három elemből áll. Az első és legfontosabb maga a hús, amit szinte fűszerezni sem kell, hiszen önmagában aromás, ízletes darab. A sütés előtt picit sózzuk, majd sütés közben a vaj, a fokhagyma és a rozmaring aromatizálja a sültet. A másik elem a visszamaradt pörzsanyagból, mustárból és fehérborból készített mártás. A harmadik pedig az egészet megkoronázó sült hagyma, vagyis a lyoni hagyma.
A lyoni hagyma a világ egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb körete. A hagymát hozzá vékony karikákra szeljük, lisztbe vagy keményítőbe forgatjuk és bő olajban aranybarnára sütjük. A felesleges olajat lecsepegtetjük róla, sóval fűszerezzük és a hosszanti csíkokra vágott, szafttal lelocsolt húsra, azaz rostélyosra halmozzuk. Ennyiből áll a hagymás rostélyos elkészítése.
A szaftos hús titka a sütésben rejlik. Tűzforró serpenyőben, folyamatosan forgatva kell kérget sütni a rostélyosra, míg a belseje el nem éri a 45 Celsius-fokot. Így lesz szaftos, de már nem nyers, ízletes és omlós, nem pedig rágós a drága alapanyag.
A hagymás rostélyos fenséges sült hús, ami mellé, ha kell, kínálhatunk még sült burgonyát, steakkrumplit vagy akár friss kovászos kenyeret is, amivel a szaftot ki lehet mártogatni. Igazán királyi lakoma.

