Sörből és adóból is több folyt be tavaly – iszunk és adózunk – fogy a folyékony kenyér b

2015-ben 4 százalékkal növekedett a söripar hazai értékesítése. Tovább nyílt a sörpiaci olló. Erősödött a prémium és szuper prémium sörök forgalma, ugyanakkor folytatódott az olcsó, gazdaságos árkategóriájú sörök térnyerése. Hét százalékkal nőtt a söripar adó és járulékbefizetése, amely meghaladta a 71 milliárd forintot. 

A tavalyi 41 kánikulai nap, amely duplája a megszokottnak, jót tett a sörszezonnak. A Magyar Sörgyártók Szövetsége által közölt sörpiaci mutatók szerint 2015-ben összesen 6,5 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető hazai sörgyártó: a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt, valamint a tavaly első ízben adatokat szolgáltató Carlsberg Hungary Kft. A sörgyárak belföldi értékesítése meghaladta a 6,1 millió hektolitert, ami 4%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest. Tovább erősödött a prémium kategóriájú sörök forgalma. A szuper prémium 12%-kal, míg a prémium szegmens 10%-kal nőtt. Folytatódó trend maradt a gazdaságos árkategória erősödése, tavaly 8%-os mértékben. A középkategóriás termékek forgalma 3%-kal volt kevesebb a 2014. évinél. Valamelyest, mintegy 3%-kal visszaesett az ízesített sörök forgalma és jócskán, 42%-kal csökkent az alkoholmentes sörök értékesítése.

Növekvő forgalom mellett megugrottak az iparág adó és járulékbefizetései is. A söripari cégek 12%-kal több általános forgalmi adót és 4%-kal több jövedéki adót fizettek be tavaly, mint 2014-ben. Környezetvédelmi termékdíjból is csaknem 1 milliárd forinttal több folyt be a központi költségvetésbe.  „Ami jó a sörpiacnak, az jó a költségvetésnek is. Ha nem romlanak a szabályozási feltételek és a piaci környezet, akkor, egy kis jó idővel megtámogatva jól fogy a sör és jól jár a kincstár is” – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója. Az elmúlt tíz évben a sör jövedéki adóterhelése 70%-kal nőtt, míg átlagos relatív, inflációtól szűrt ára 2000 óta nem változott. A legutóbbi, 2013-as jövedéki adó emelés több évre visszavetette a piac forgalmát. „Az idén jelentős sportesemények lesznek, és ha minden igaz, egy újabb meleg nyár elé nézünk. Valamit behozhatunk abból a versenyképességi hátrányból, amelybe a hazai söripar az elmúlt évtizedben került” – tette hozzá az igazgató.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége nem bíz mindent az időjárásra. Idén folytatódik a sörpiac bővítésére és a sörkultúra elmélyítésére irányuló fogyasztói kampányuk, a Sör mi több, amelyben több ízben összefogva a kisüzemi sörfőzdékkel, új oldalairól ismertetik meg a sört.  Középpontban marad a sör és a modern magyar gasztronómia kapcsolata, de bemutatkoznak a sör alapanyagai is és foglalkoznak majd a hölgyfogyasztókkal és az ő fogyasztási szokásaikkal is.

A söripar mintegy 1700 főt foglalkoztat, valamint közvetetten, beszállítóin és kereskedelmi, vendéglátó, valamint logisztikai partnerein keresztül további 25.000 munkahelyet tart fenn.

A sörgyártók tavaly is csúcsra járatták az önkéntesen kiépített csomagolás visszagyűjtő programjaikat. Betétdíj ellenében a sörösüvegek több mint 90%-át váltották vissza a fogyasztók. A kereskedelmi egységekbe országosan kihelyezett 190 visszaváltó automatával pedig mintegy 100 millió alumínium dobozt hasznosítottak újra.

 

A Magyar Sörgyártók Szövetségéről

A vezető hazai sörgyártók érdekképviseleti szervezetét 1992-ban alapították. Tagvállalatai a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Heineken Hungária Zrt. négy magyarországi gyárban közel 1700 főt foglalkoztat. A MSSZ tagja a brüsszeli székhelyű Európai Sörgyártók Szövetségének (Brewers of Europe). A Brewers of Europe vizsgálja az iparág gazdasági hatásait is. Legutóbbi, 2013-as elemzésük szerint a hazai söripar jelentősen hozzájárul a magyar gazdasághoz. Részletek (140. oldal): http://www.brewersofeurope.org/uploads/mycms-files/documents/archives/publications/2013/FullReport20140123.pdf

 

További információ:

Salamon Zsófia                                                  Csörgő Tímea

Titkár                                                               pr, kommunikáció

Magyar Sörgyártók Szövetsége                            Socialize

e-mail: zsofia.salamon@sorszovetseg.hu                                                                       timea.csorgo@socialize.hu

telefon:06-30-832-3180                                     06-70-600-6626