Nemcsak díszítésre jó – a legegészségesebb zöld – otthon egy cserépben is eléldegél – csipegessük mindennap

A mutatós zölddel leginkább éttermekben találkozunk, de ott aztán rendszeresen, persze díszítésként. A merészebbek megeszik, de van aki makacsul ragaszkodik az etiketthez, hogy a díszítést nem illik megenni. Ha tisztában lennénk vele, hogy mennyi pozitív hatása van, nagyon sok petrezselyemzöldet fogyasztanánk. Ajánlott rendszeresen beiktatni az étrendünkbe nap mint nap.

Amerikában a tüdőrák áll a vezető helyen a rákos megbetegedések okozta elhalálozások listáján, majd ezt követi a mell-, vastagbél-és hasnyálmirigyrák. Egy 2013-as tanulmány szerint kimutatták, hogy a petrezselyemzöld képes elpusztítani a tüdőrákos sejtek mintegy 86%-át.
A hatás egy igen erős flavonoidnak, az apigeninnek köszönhető, mely megtalálható az oregánóban, zellerben, narancsban, kamillában, kakukkfűben is, de a petrezselyemben legnagyobb a jelenléte.
Egyes feltételezések szerint a szárított petrezselyem több apigenint tartalmaz, mint a nyers. Azt is bizonyították, hogy más tumorellenes szerek kombinációjával a petrezselyem hatékonyan akadályozza meg a rákos sejt növekedését, tejedését.
A petrezselyem eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, és már több mint kétezer évvel ezelőtt ismerték és alkalmazták. A vesekő kezelésében annyira hatásosnak bizonyult, hogy egyes országokban hivatalosan is elismerték, vagyis van ahol, orvos írja fel receptre.
Sok K-, C-, A- és B-vitamint tartalmaz, és nagy a klorofill és esszenciális aminósav tartalma is. Erős antioxidáns, szabályozza a vérnyomást, és hatékony gombaölőnek is bizonyult.
Ne felejtsünk el petrezselyemzöldet nevelni az ablakpárkányon, és minden étkezéshez csipegessünk belőle, sőt mindennap együnk.