A szomszédok füle hallatára bántalmazta és szúrta meg anyját egy férfi Sajószögeden – hétköznapi tragédia

 

A bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a B.A.Z. Megyei Főügyészség egy 60 éves férfival szemben.

 

A vádlott férfi és vele egy háztartásban élő 80 éves édesanyja közötti viszony évek óta megromlott. A férfi italozó életmódot folytatott és rendszeresen bántalmazta az idős sértettet. Korábban el is ítélték kapcsolati erőszak bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre. Magatartása miatt többször állt ideiglenes távoltartás hatálya alatt, melynek időtartama alatt nem léphetett volna be a közös házba.

  1. július elején, szintén ilyen távoltartási határozat hatálya alatt állt, ennek ellenére erősen ittas állapotban tért haza. Az udvaron egy fotelban ült édesanyja, aki életkora és betegségei miatt mozgásában is erősen korlátozott volt. A férfi ordítva szidalmazni kezdte, majd egy seprűnyéllel legalább 10-15 alkalommal fejbe vágta. Olyan erővel bántalmazta, hogy a seprűnyél eltört.

AAz idős nő segélykiáltását és a bántalmazást a szomszédok is hallották és értesítették a rendőrséget.

A vádlott kezébe vett egy 17 cm pengehosszúságú kést és azzal egy alkalommal nyakon szúrta anyját. Ezután a szomszédoknak odakiáltotta, hogy „elvágtam a nyakát”, majd bement a házba.

 

A sértettet mentőhelikopter szállította kórházba, de gondos orvosi ellátás ellenére pár hét múlva belehalt sérüléseibe. A bántalmazás és a sérülések elszenvedése az átlagost meghaladó fizikai fájdalmat és lelki gyötrelmet jelentett.

 

A vádlottat a helyszínen őrizetbe vették.

 

Az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott. Előzetes letartóztatásban várja a tárgyalás kitűzését.