Ahová a mamák gyermekestül járnak – a Biztos Kezdet otthona Olaszliszkán – Lévai Anikó az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete megköszönte a támogatásokat – egy igazi jó modell a felzárkóztatáshoz – Kerényi László képei

Ha valamiről nem beszélünk, nyíltan, őszintén, tárgyilagosan attól még az a probléma önmagától nem szűnik meg. Ha elhallgatjuk, hogy a magyarországi romák többsége olyan mélyszegénységben él, hogy esélye sincs a felzárkózásra, a társadalmi beilleszkedésre attól még ez a gond továbbgyűrűzik. Nem vagyok a téma avatott szakértője viszont az utóbbi években valamennyi kormány úgynevezett társadalmi felzárkóztatásán dolgozó államtitkárával találkoztam. Emlékszem, amikor Balog Zoltán még úgynevezett romaügyi államtitkárként egy Borsodi kis szegény falu iskolájának a lépcsőjén ülve vázolta a terveit. Elmondta, hogy több ezer cigány védőnőt képeznek ki és rajtuk keresztül próbálnak, majd életviteli tanácsot adni a családoknak. Az is szóba került, hogy a mélyszegénység nem szűkíthető le a cigányságra. Az unió kifejezetten ennek a néprétegnek a felzárkóztatására milliárdokat áldozott az utóbbi években. Ennek ellenére a szocializálódásban fennálló évszázados lemaradásuk máig is megmaradt.

Dr. Zsiga Marcell átadja a slusszkulcsot, a Szerencsejáték Zrt ajándékához a kisbuszhoz.
Lehel László a segélyszervezet elnök igazgatója, Fülöp Attila az EMMI államtitkára és dr. Lévai Anikó jószolgálati nagykövete felavatják a kicsinyek sportpályáját
Olyan mint egy óvoda ám ez mégsem az, annál sokkal több, ide a mamák gyerekestül járnak
Lévai Anikó készségesen ismertette a Biztos Kezdet Gyerekházak hálózatának a mibenlétét. Örül neki, hogy ennek a kezdeményezésnek sok tehetős támogatója van.
Balról Fekete Gyula Olaszliszka polgármestere a ház megalapításának a legfőbb támogatója, Lehel László és Fülöp Attila

A ház vezetője, egyetlen pedagógus
Dr. Hörcsik Richárd a térség országgyűlési képviselője és Fekete Gyula Olaszliszka polgármestere

Az is rögzült bennem, hogy egy baloldali miniszterelnök elég radikális elképzelést vázolt egy Nyíregyházi tájékoztatón. Azt mondta, a roma gyerekeket napközis kollégiumban kell oktatni, megtanítani a normális életvitelre. A cipőfűzéstől az esti fogmosásig rá kell szoktatni őket a helyes viselkedésre. Na, ebből már a nyilatkozat hírére óriási felzúdulás lett. Mi az, hogy egy kisgyereket kiszakítsanak a családjából érveltek az érintettek.

Nos, tegnap Olaszliszkán volt alkalmam megismerni egy újabb kifejezetten jónak és hasznosnak bizonyuló kezdeményezést.  Talán az igazit. Az Ökunemikus Segélyszervezet Biztos Kezdet Gyerekházzal bővítette a hálózatát. Igazából a helyszínen elsőre annyit láttunk, hogy sok apróság játszott egy nagyszobában. Óvodának, bölcsődének vagy akár egy játszóháznak tűnt az intézmény. Majd a szép számban összegyűlt újságírók megtudhatták ez egy teljesen újszerű valami. Itt teljesen kötetlenül találkozhatnak az anyukák, gyermekeik egymással és a vendéglátók együttesen sajátítják el normális családi életvitel tudnivalóit. A mamák foglalkoznak egymás gyermekeivel, közben megtanulják a reggeli készítés fortélyait, főznek és a képzett védőnőktől elleshetik mi is a dolga egy asszonynak, hogyan kell családot ellátni, míg a férjük dolgozik. A BKGY, a Biztos Kezdet Gyerekházak három éves korig várják a gyermekes mamákat. Önkéntes alapon működnek, ezekre az ingyenesen működő helyekre azok járnak, akik maguk is úgy gondolják, szükségük van egy ilyen barátságos fogadtatásra, ahol megismerhetik a gyermekszülő kapcsolat fontos elemeit. Látva az ott folyó gyakorlatot, az ott dolgozók igyekezetét mondhatom ennél hatékonyabb úgynevezett felzárkóztató modellel még nem találkoztam.

Hallottuk, hogy ezt a programot a Magyar Külkereskedelmi Bank, az ELMÜ-ÉMÁSZ, a Szerencsejáték Zrt és az RTL Klub támogatta.

A helyszínen a képeket Kerényi László készítette.