Elhunyt a filmmogul – panoptikumot terveztünk Borsodba-  a nemzetközi filmszakma meghatározó alakja volt

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel. Mára már a részletek is nyilvánosak. Hiába várták a szokásos reggelihez, amikor a gondnok felment a szobájába és a földön fekve talált rá. Az újraélesztési kísérlet sikertelen volt. A távolban lévő felesége a tragédia hírére azonnal hazaindult.

Jómagam többször is találkozhattam vele ezért meglehetősen indokolatlannak tartom azokat a rosszízű megjegyzéseket, rágalmakat, amelyeket most éppen halála után zúdítanak rá. Első ízben a Kapcsolat koncerten beszélhettem vele.  Ez a címkép ott készült, én csináltam a beleegyezésével, ott cseréltünk névjegykártyát és nem gondoltam volna, hogy gyorsabb lesz, s ő kezdeményezi a találkozót.

Vajna András György

Akkoriban még semmilyen rangja kormányzati funkciója nem volt. Elmondta, célja a magyar filmgyártás fejlesztése és az Amerikában szerzett tapasztalatát itthon szeretné kamatoztatni. Filmgyárat épített majd minden befolyását latba véve óriási szuper produkciók forgatását szervezte Magyarországra, Budapestre. Kapcsolatunknak köszönhetően előadtam neki, hogy Hollywood megteremtésében még két méltatlanul mellőzött borsod megyei zsidó fiatal is részt vett. A ricsei születésű Czukor Adolf és a Tarcali származású Fox úr. Mindketten a filmipar márkanevévé nőttek ki, s erről úgy itthon mind Amerikában keveset tudnak. Barátom Kerényi László fedezte fel az ebben rejlő turisztikai és országimázs növelő lehetőséget. Próbáltuk meggyőzni, hogy támogassa az Oszkár díjas elődeit, akik hozzá hasonlóan óriási karriert futottak be az óceánon túl. Leveleztünk.

Eljutottunk odáig, hogy a miskolci múzeumtól kért információt miként lehetne felkutatni az itthoni nyomokat, hogyan lehetne a két filmes mogul szülőházát megmenteni és kiállító teremmé alakítani. Nem rajtunk múlt, hogy a terv a nagy vehemens kezdet után elsikkadt. Mi végigültük a tervtárgyalásokat, kapcsolatot teremtettünk az érintettekkel, de mintha rajtunk kívül senkinek nem lett volna fontos ez a téma.

Kerényi László – önerőből, támogatás nélkül –  olyan csodálatos dokumentumfilmet készített a témában, amelyet a Ricsei megemlékezésen a tudta nélkül akarták vetíteni. Mindenki tudja, hogy egy Hollywood bölcsője című projekt az egész világon híressé nevezetessé tehetné a régiónkat. Magamban gondolkodom, ebben a projektben akár Vajna András György élet műve is jelen lehetne a többi magyar Oszkár díjassal egyetemben. Amikor beszélgettünk ő se gondolhatta előre, hogy egyszer majd elődei példájára maga is helyet kaphatna ebben a csodálatos panoptikumban.

Akik most méltatlanul bántják, nem tudják, bár  tudhatnák, hogy vagyonának  tetemes részét abba a magyar filmgyártásba fektette, amely tovább növelheti az imidzsünket a nagyvilágban.