50 éves a tiszaújvárosi zeneiskola

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI Vándor Sándor Zeneiskolája fennállásának 50. évfordulója alkalmából az elmúlt héten pénteken nagyszabású rendezvényt szervezett.

Kevesen tudják, hogy 1965-ben Tiszaszederkényben a Mezőkövesdi zeneiskola kihelyezett tagozataként indult el intézményesített formában a zeneoktatás. Alapvetően mindenki szereti a zenét. Hiszen éneklünk, ha szomorúak vagyunk és akkor is, amikor jó a kedvünk. A gyerek is láthatóan boldog, amikor táncol és énekel. Mozognak, ahogy tudnak, énekelnek, amit és ahogy tudnak, és az sem érdekli őket, hogy hamisan. De ez így van jól. Ezért fontos az időben megkezdett zenei nevelés.

-A zeneiskola feladata, hogy zeneszerető, zeneértő gyerekeket neveljen. – mondta Somogyiné Sándor Dóra az intézmény vezetője, majd folytatta:-Büszkék vagyunk, hogy nagyon sok növendék választotta a zenei pályát, lettek zenepedagógusok, de sokan külföldi zenekarokban is dolgoznak. A zeneiskola jelenlegi 14 pedagógusa között hárman is vannak, akik itt kezdtek el zenét tanulni, és pedagógusként ide tértek vissza.”- fejezte be mondanivalóját Somogyiné Sándor Dóra.

A zeneiskolai pedagógusok, tanulók rendszeres résztvevői a város kulturális életének. Tanévenként 65-70 alkalommal vesznek részt városi, intézményi rendezvényeken.

Az előző évben állami támogatással több, mint 4.500.000 Ft-ot tudtak hangszervásárlásra költeni a Hangszercsere program keretén belül.

A rendezvényen részt vett Bozsikné Vig Marianna a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatója, Dr. Fülöp György Tiszaújváros alpolgármestere valamint  Koncz Ferenc a térség országgyűlési képviselője, aki kihangsúlyozta, hogy: nagyon fontos a gyerekek zenei képzése, mert az időben felismert tehetséget ápolni kell. Ez egy különleges adomány, amelyet gondozni, fejleszteni kell, hogy ne vesszen el. Ezért fontos, hogy a településeken működjenek zeneiskolák, amelyeket támogatni kell. Hiszen  nagyszerű érzés, amikor a települési rendezvényeken a zeneiskola növendékei bemutathatják tudásukat.- mondta Koncz Ferenc.

A megnyitó után Bozsikné Vig Marianna, Koncz Ferenc és Dr. Fülöp György  felavatták az emléktáblát. A rendezvény zárásaként az iskola tanulói nagyon színvonalas műsorral mutatták be tehetségüket.

Bacsó Bea