Jószéf Amrani látogatást tett a nyíregyházi zsidó közösségnél

Jószéf Amrani, Izrael ,Magyarországra akkreditált nagykövete ellátogatott a Nyíregyházi zsidó hitközségre ma délután. A vendéget Farber György a helyi hitközség elnöke fogadta majd Szlukovinyi Péter a miskolci elnök, a Mazsihisz vezetőségének tagja tolmácsolta az érdeklődők kérdéseit.

Az izraeli nagykövet aki hamarosan távozik a mostani állomáshelyéről Görögországba dicsérettel szólt a magyar kormány zsidó közösségeknek nyújtott támogatásáról. Örömmel tapasztalta, hogy a jelenlegi vezetés milyen erőteljes segítséget nyújt a régi zsinagógák megújításához és gondoskodik az elhagyatott sírkertek gondozásáról. Többek kérdésére a magyar kormány migráns  ellenes politikáját is megvédte. Bár, hozzá tette, hogy a zsidóság   is sokat menekült az üldöztetések során, így nem maradhat teljesen közömbös a háború elől menekültekkel szemben.  Ám helyes, hogy azokat a bevándorlókat amelyek képtelenek elfogadni az itteni történelmi, kulturális örökséget nem szabad hagyni beszivárogni. Ha a családodat, a nemzetedet veszélyeztetik vissza kell tartani a betolakodókat. Franciaországban a már hét  milliósra duzzadt  iszlám kolónia veszélyt jelent a még ott élő hétszázezer zsidóra.

A miskolci közösség tagjait a nyíregyháziak vendégül látták. A menü, báránypörkölt burgonyával, sült libacomb és rántott karfiol volt.
A miskolciakat Markovics Zsolt főrabbi vezette át a szomszédos megye székhelyre. Ebéd előtt a két közösség együttesen imádkozott.
A közösségben volt egy helyes kis apróság aki hangosabb volt mint a nagykövet. A megoldás hirtelen jött, Jószéf avatott kezekkel vette az ölébe a babát,. Ettől kezdve a gyerek elcsöndesült, nyugodt maradt. Ettől függetlenül a kicsi könnyűszerrel elvitte a showt a nagykövet elől.

Magyarország hála a kormány ezzel kapcsolatos álláspontjának valósággal  a béke szigete Európa közepén. Ez annak is köszönhető, hogy a  két  ország  miniszterelnöke  baráti  viszonyt  ápol  egymással.

A jelenlévő nyíregyházi és miskolci zsidóság számos kérdéssel bombázta a nagykövetet. Többek között az is szóba került, Izrael állam miként viszonyult ahhoz, hogy a kormány a Mazsihiszt vagy az EMIH-t preferálja jobban. S mi lehet az oka, hogy emlékezetpolitikai kérdésekben vagy a sorsok házának a  megnyitása kapcsán nehéz szinkronba hozni az érdekelt felek álláspontját. Röviden a válasz, ha jól értettem ez olyan belügy, amibe csak akkor érdemes beavatkozni ha mindkét fél kéri .

Volt egy praktikus hozzászólás is – Izrael miért nem propagálja jobban, hogy humánus honvédelmi akciókat végez a terrorista támadók ellen. Itt arról se beszélnek, hogy a szíriai sebesülteket vagy a beteg palesztin gyermekeket Izraeli kórházakban gyógyítják. S, hogy minden válaszcsapás előtt figyelmeztetik a gázai polgári lakosságot, hogy csak a katonai célpontokat bombázzák, ahonnan a rakétáznak. A válasz is praktikus volt. Elmondta a dalfesztiválra 12 millió sékelt költöttek és igyekeztek bemutatni az ország turisztikai nevezetességeit.  S végül a világ mire is emlékezik majd, hogy Madonna leszerepelt és két izlandi fiatalember a palesztinok szabadságjogait követelte, egyenes adásban. Ráadásul két olyan fiú, akik egymáshoz vonzódásuk miatt egy óráig se maradnának életben egy bigott felfogású arab rendszerben.

A zsidóság különös módon sokat foglalkozik azzal, hogy ki mit mond, mi a véleményük róluk, s szeretik őket vagy nem. Az antiszemitizmus tulajdonképpen zsidók nélkül is elvan. Reménytelen feladat mindenkit meggyőzni, hogy az izraeli hadseregnél humánusabb haderő nincs a világon. A zsigeri, ostoba gyűlölködés ellen nincs recept. Tele a világ olyan népekkel  – a kurdokkal, a baszkokkal, a katalánokkal és az örményekkel, sorolhatnánk tovább – amelyek marketing szempontból nincsenek előnyős helyzetben.