Miskolc Tv 2020. május 31. 19:35 h  –   Cremonai hegedűk, miskolci zenészek – Kerényi László alkotása

Jómagam néhányszor már megnéztem ezt a filmet. Ma is megteszem. Jól ismerem az alkotás előzményeit, s tudom mennyi munka, fáradtság van egy ilyen mű elkészítésében, míg vetítésre nem kerülhet. Laci barátom  mint rendező, operatőr, forgatókönyvíró magában egy oneman show.  Még a felszereléseit is maga hurcolja, ne, hogy kár essen bennük. Jó szeme van, meglátja azt amit mi ott egyébként sosem vennénk észre. Kiszúrja azt a pillanatot  ami megérdemli a megörökítést.  Ha valaki végig asszisztálna egy forgatást követő vágást, amikor  egy bő három órás szerkesztés után könnyes, vörös szemekkel lekapcsolja a monitort, többre becsülné az ilyen filmeket.  Egyébként elgondolkodtató, hogy az utánunk következő generáció ezeknek a filmre írt emlékek alapján mérlegelik majd  a mostani életünket, vajon miként vélekednek rólunk. Remélem Laci tervei között még sok ilyen mű szerepel, elég örökifjú ahhoz, hogy így üzenjen az utánunk jövő generációknak, s a szebbik oldalunkat is megmutassa nekik. Tehát találkozunk ma este, a miskolci tévé képernyője előtt.

A Miskolci Egressy-Erkel Ifjúsági Szimfonikus Zenekar Cremonában

Rendező: Kerényi László

dokumentumfilm sok zenével

79perc

A miskolci Egressy-Erkel Zeneiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekara Gergely Péter Pál karmester vezetésével, 2017 októberében egy koncert meghívásra Olaszországba, Cremonába utazott.

A zenekar tagjai közül sokaknak ismerős volt a várost, hiszen 2014-ben már járt itt a zenekar.  Az akkori két sikeres koncertjüknek volt köszönhető, hogy újra meghívták őket.

Cremona és Miskolc zenei kapcsolata 1989-ben kezdődött. Olasz hét Miskolcon rendezvény keretén belül a cremonai Coro Paulli férfikórust látta vendégül a város.

Cremona a hegedű szülőföldje, máig a vonós hangszerek készítésének fővárosa. 160 hegedűkészítő mester dolgozik itt, Stradivári nyomdokain. Nem véletlen, hogy a városban nagy múlttal rendelkező hegedűkészítő iskola működik.

A miskolci fiatal zenészek vendégszereplését, a Cremonában élő, magyar származású Kónya István, vagy ahogy az olaszok ismerik, Stefano Conia hegedűkészítő mester szervezte, segítette. Ő mutatta meg a diákoknak a várost, a hegedű múzeumot, a Museo del Violino-t, ahol megcsodálhatták a világ legértékesebb hegedűit, utána pedig megnézhették hogyan készülnek ma a hegedűk Kónya mester műhelyében.

A 2017-es koncert különlegessége az volt, hogy a zenekar vonósai, a mai cremonai mesterek által készített hegedűkön, csellókon játszhattak. A fiataloknak felejthetetlen élményt jelentett, hogy igazi mesterhangszerekkel ismerkedhettek meg.

Az előadás minőségén, a hangzáson érezhető volt, hogy nem akármilyen hegedűk szólaltak meg. Ez nagyon „megdobta” a vonós hangzást, „összeszólt a hegedű”- fogalmaztak a fiatalok.