A MOK azt kéri, hogy hozzák nyilvánosságra az oltóanyagok engedélyeztetésével kapcsolatos dokumentumokat
korona virus

 

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

 

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége csak a médiából értesült arról, hogy az OGYÉI a kormányrendelet alapján engedélyezte a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát – közölte honlapján a MOK.

Sérelmezték, hogy a vakcinák alkalmazásával kapcsolatban semmilyen dokumentum nem található az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi honlapján.

A Kincses Gyula elnök által jegyzett levélben a Magyar Orvosi Kamara elnöksége azt kéri, hogy az OGYÉI hozza nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra.

Ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát”

– áll a levélben.

A Magyar Orvosi Kamara azután tette közzé a levelet, hogy megjelent a világ egyik legismertebb orvosi lapjában, a The Lancetben egy cikk az orosz vakcináról. Ebben a Szputnyik V vakcina harmadik tesztelési fázisából származó, 20 ezer résztvevő eredményeinek értékelése alapján készült adatok alapján azt írták, hogy az oltóanyag 91,6 százalékban hatásos.

Az Orvosi Kamara már korábban is jelezte, hogy nem ért egyet a lazább oltásengedélyeztetéssel.