A Velünk a Város frakció  sajtóközleménye :    A FIDESZ ISMÉT NEMET MONDOTT A MISKOLCIAK TÁMOGATÁSÁRA

 

 

Konstruktív ellenzéki hozzáállást kér a Fidesz-KDNP-től a Velünk a Város frakció, miután a kormánypártiak nem szavazták meg a miskolci bérlakásokban élők számára könnyítést jelentő rendeletmódosítást. Dr. Simon Gábor frakcióvezető csütörtöki sajtótájékoztatóján elképesztőnek nevezte, hogy az új bérlakásprogramról szóló rendeletet a Fidesz-KDNP frakció nem támogatta. „A több ezer miskolci családot érintő rendelkezések így nem léptek hatályba. Ez azt jelenti például, hogy az óvadékszabály továbbra is él, azaz több letétet kell fizetnie a miskolciaknak a bérleményekért”. Az MSZP önkormányzati képviselője arra kéri a kormánypárti képviselőket, hogy ígéretükhöz híven konstruktív ellenzékként viselkedjenek: amelyik javaslat a miskolciak javát szolgálja, azt szavazzák meg.

Az új lakásrendelet előnyeiről Dr. Simon Gábor elmondta, átláthatóvá teszi a lakáspályázatokat. Kialakítottak egy több pontból álló szempontrendszert, ami kiterjed a családon belüli gyermekek számára, a jövedelmi viszonyokra, az eddigi lakhatásra, a jövőbeli kilátásokra, vagy éppen a család otthonteremtéshez kapcsolódó megtakarításaira. A 35 év alatti fiatalok lakáshoz jutását azzal segítik, hogy számukra új pályázati formát vezetnek be, ne szenvedjenek hátrányt azért, mert pályakezdőként kevesebb a fizetésük. A nyugdíjas bérlőket azzal támogatnák, ha kisebb lakásba szeretnének költözni, pályázhassanak másik lakásra. Sokakat érint a lakásrendelet kedvezménye, hogy a megemelt, hathavi óvadékot a régi bérlőknek már ne kelljen befizetni.

Modellértékűnek nevezte a Fidesz által nem támogatott új lakásrendeletet Szopkó Tibor alpolgármester, aki értetlenségét fejezte ki, amiért tartózkodtak a szavazásnál a kormánypártiak. Emlékeztett arra, a javaslat vitája során örömmel hallották, hogy érdemi kritikát nem fogalmaztak meg az előterjesztéssel kapcsolatban. Sőt. Elismerték, hogy valóban reformokra van szükség az ágazatban, évtizedes adósságot kell a városnak törlesztenie., és üdvözölték az ingatlangazdálkodási tervet, ami jelentős összegeket szán az ingatlanszektor rendbetételére.

Szopkó Tibor felidézte, elképedve látták, hogy a fideszes képviselők tartózkodásukkal nemet mondtak a miskolci fiatalokra, nemet mondtak a miskolci nyugdíjasokra. „Értetlenül állunk ez előtt. Nincs más hátra, minthogy a rendelettervezetet újra a közgyűlés elé terjesszük” – közölte az alpolgármester.