Ez is helyzetkép…- Attila tanitó elektronikus postája – Vándormadarak havában
hevesi

Tegnap (2023.X.06.) reggel kicsit kíváncsi lettem az árnyékkormányra, de nem láttam sehol. Persze; borús volt az ég. Másnap reggel és délelőtt a derűs égből ragyogóan sütött a Nap. Ismét kerestem az árnyékkormányt, és megint nem találtam. Közben a Kossuth adóból hallottam, hogy ez a hétvége – szombat-vasárnap – „a szaunázók hétvégéje”. Talán a székrekedéssel bajlódóké is (?), és akkor az árnyékszékeken erőlködve és nyögve ül az árnyékkormány?

A híradások szerint október hatodikán megemlékező beszédet mondott a Batthyány örökmécsesnél Dobrev Klára. Különös… Persze közlekednek az önkormányzati és az „uniós” választások … „Legyetek, merjetek Gyurcsányok lenni!” Úgy tűnik, hogy az árnyékminiszterelnöknő nem akar egészen meggyurcsányosodni, asszonyként nem vette föl férje nevét…, csak árnyékban maradt…

Mi pedig, bár, akinek nem tetszik, elmehet ebből az országból… nem mentünk el, itt akarunk magyarok maradni, és nem akarunk „gyurcsányok” lenni, időnként furcsa, túlzó dolgokról értesülünk a tömegtájékoztatásból.

Nemzeti Színházainkra nagyon nagy szükség volt, van és lesz. De miért köllött a dohányboltok neve elé tenni, hogy nemzeti? Ezzel a nemzet egészségét szolgálják?

A rádiók egyszerű sporthíradóját miért köllött „Nemzeti sportkróniká”-nak átkeresztelni? Néha előfordul, hogy hazai sporthír nincs benne… Más részről egyre ritkábban halljuk szép, szabatos, pontos „nemzedék” szavunk helyett a „generáció”-t. Amivel anyanyelvünk csak degenerálódik!

És hazaszeretetből nevezték át Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján a nevét eddig viselő laktanyát „Mária Terézia” kaszárnyára?

Hasonló kérdés az is, hogy mi értelme volt a megyékből újra vármegyéket csinálni? Jelentős részük a trianoni, majd a párizsi „békeszerződések” után (1920, ill. 1947) kényszerből (kényszarból) jött létre (pl. Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád; sőt Borsod-Abaúj-Zemplénbe még az egykori Gömör-Torna vármegyéből is „jutott”. És miért köllött a megyék élén állókat ismét főispánoknak nevezni? Lesznek egyéb ispánok is? El akarják feledtetni velünk Ady Endre sorait:

„Vagy láng csap az ódon vármegye-házra

  Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.”

Ezektől a névváltoztatásoktól nem „lesz új értelme a magyar igéknek”! A „Fölszállott a páva” c. vershez nem ezért szerzett zenét Kodály Zoltán, aki az „átkos” legátkosabb idején Illyés Gyulával együtt vállalta, hogy nemet mondjon arra a „fölkérésre”, hogy készítsenek új nemzeti himnuszt a „Népköztársaságnak”…

A fönnírt utolsó 7-8 bekezdésben említett dolgokat az „ellenzék” miért nem teszi szóvá? Miért nem? Antall József is megmondta, hogy jó ellenzékre minden kormánynak szüksége van…

  1. évemben vagyok. Soha nem voltam semmiféle politikai pártnak tagja. Gimnáziumi és egyetemi tanulmányaimat (1954-59, ill. 1959-64) KISZ tagság nélkül végeztem. A rendszerváltozás után a Magyar Demokratikus Szövetségre szavaztam, ennek lassú lanyhulása után a FIDESZ-KDMP-re, néha „jobb híján”. S néha most is jobb híján vagyok és vagyunk…

Hevesi Attila

MMXXIII. Vándormadarak havának (IX.27-X.20) második felében