Avi/ujkelet.live

A harcok 158. napja, északi front: Reggel több mint 100 rakétát lőttek ki két sorozatban Libanonból a Golán-fennsíkra. A rakéták egy részét a Vaskupola elfogta. Sérülésről nem érkezett jelentés. Az izraeli hadsereg ágyúzással reagált.

A hadsereg az éjszaka közölte, hogy csapást mért a Hezbollah terrorszervezet légi egységéhez tartozó két telephelyre az északkelet-libanoni Baalbekben.

A támadás válaszul szolgált a Hezbollah által az elmúlt napokban a Golán-fennsík felé indított robbanóanyaggal megrakott drónokra.

Találkozó: A Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah Bejrútban találkozott a Hamász terrorszervezet küldöttségével, amelyet a szervezet gázai helyettes vezetője, Khalil al-Hajja vezetett. A felek megvitatták a legfrissebb fejleményeket Gázában és Júdea és Szamáriában, valamint a segélyezési frontokat, és a gázai tűzszünet elérésére irányuló tárgyalások kérdését és a Hamász feltételeit.

Issza: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a hadsereg vasárnap hajnalban célba vette a Hamász katonai szárnyának parancsnok-helyettesét, Marwan Isszát egy izraeli légicsapás során Gáza középső részén.

Hagari nem árulta el, hogy a Hamász rangsorában harmadik Issza meghalt-e a támadásban. A média szerint a biztonsági szervezetek egyes inkább megerősítettnek vélik, hogy sikeres volt Issza likvidálása, aki a nuszeirati menekülttábor alatti több tíz méter mélyen lévő alagútban rejtőzött.

A hadsereg közzétett egy felvételt a csapásról:

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja szerint a hadikabinet a múlt héten tárgyalta a hadművelet sikerének esélyeit, mielőtt végrehajtották volna. Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter nem tiltakozott, és tájékoztatták Beni Gantz és Gadi Eizenkot minisztereket a részletekről.

Issza likvidálása következményekkel járhat a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti megállapodás szempontjából. Fennáll annak a lehetősége, hogy felgyorsul a Hamásszal való megegyezés, mert a szervezet vezetése megérti, hogy Izrael hírszerzési információkkal rendelkezik gázai rejtekhelyeikről. A másik forgatókönyv szerint a Hamász pszichológiai terrort fog alkalmazni a túszokkal kapcsolatban a likvidálás miatt, amit már korábban is megtett.

Segélyek: A biztonsági szervezetek fontolgatják, hogy segítséget nyújtanak a Palesztin Hatóságnak a Gázai övezet lakóinak életének kezeléséért és az övezetbe érkező humanitárius segélyek elosztásáért felelős mechanizmus kiépítésében, jelentette reggel a Kan közrádió. Az egyik felvetett név Madzsed Faradzs, a palesztin hírszerzés vezetője, aki közel áll a Palesztin Hatóság vezetőjéhez, Mahmúd Abbászhoz.

Faradzs neve a közelmúltban felmerült Joáv Galant védelmi miniszter egyik zárt biztonsági megbeszélésén, más mérsékelt palesztin elemek neve mellett, akik ideiglenesen a Gázai övezet lakóinak életéért lennének felelősek.

A megbeszélések részleteit ismerő források azt mondták, hogy azok az emberek, akiknek a neve a megbeszéléseken felmerült, nem tagjai a Hamásznak és nem állnak közel hozzájuk, és nem Faradzs az egyetlen a névlistán. Szerintük amíg ,,a háború utáni napról” nem születik döntés, a Hamász növeli ellenőrzését a Gázai övezet felett, különösen az övezetbe érkező humanitárius segélyek felett, ezért gyorsan megoldásokkal kell előállni.

A 61 éves Faradzs a Palesztin Hatóság legbefolyásosabb és legrangosabb biztonsági személyisége. Kiváló kapcsolatokat ápol az izraeli biztonsági szervezetek vezető tisztségviselőivel, és a Palesztin Hatóság nevében a Sabak belbiztonsági szolgálattal, a CIA-val, valamint az arab és nyugati hírszerző ügynökségekkel fenntartott kapcsolatokért felel. Nemrég más magas rangú tisztviselők mellett Faradzs neve is felmerült, mint aki Abbászt válthatja a Palesztin Hatóság élén.

Ramadán: A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) bejelentette, hogy az izraeli kormány engedélyezi a palesztinok belépését Jeruzsálembe ramadán hónapban az al-Aksza mecsetben tartott pénteki imákra, a következő kritériumok szerint: 55 év feletti férfiak, 50 év feletti nők és 10 év alatti gyermekek. A belépéshez a biztonsági szervezetek jóváhagyása és engedély beszerzése szükséges.

Számonkérés: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn viharos megbeszélést folytatott a Hamász által október 7-én elkövetett súlyos szexuális bűncselekményekről szóló jelentés ügyében. A megbeszélésen, amelyre az ENSZ New York-i központjában került sor, részt vett egy delegáció, amelyet Iszrael Katz külügyminiszter vezetett és a Túszok Családjainak Fóruma néhány tagja is helyet kapott be.

A beduin Ali Zijadne, Juszef testvére és Hamza nagybátyja, akiket Gázában fogságban tartanak, az ülésen megkereste Rijád Manszur palesztin nagykövetet, és számonkérte a történtekért.

A vita során a családtag megkérdezte a képviselőt, hogyan lehetséges, hogy muszlimokat raboltak el, és őket okolta, hogy családtagjai öt hónapja gázai alagutakban vannak. Testvéréről, Juszefről és unokaöccséről, Hamzáról a következőket mondta: Ruhátlanul és éhesen ülnek a fogságban. Miért nem hozzátok haza őket? Hogy lehet, hogy a thaiokat alku nélkül kihoztátok, és ők még mindig ott vannak?” Rijád Manszúr azt válaszolta, hogy Izrael a hibás, mert továbbra is támadásokat hajt végre Gázában.

The post 100 rakéta Libanonból, Issza, számonkérés és a palesztin hírszerzési főnök a képben first appeared on Új Kelet online.