Avi/ujkelet.live

A háború 280. napja, déli front: A 162. hadosztály csapatai a dél-gázai Rafahban megöltek számos terrorisát közelharcokban és légicsapások irányításával, valamint terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg a térségben, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délelőtt.

A 99. hadosztály csapatai a Gázai övezet középső részén fegyvergyártásra való esztergagépeket valamint rengeteg terrorizmus finanszírozására való készpénzt találtak. A harcosok továbbá terroristákat öltek meg, akik veszélyt jelentettek a területen állomásozó erőkre.

Csütörtökön számos rakétaindítást azonosítottak az észak-gázai Beit Hanunból a dél-izraeli Lachis Regionális Tanács területére, melyek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt. A hadsereg légicsapást mért terrorcélpontokra a térségben, ahonnan a rakétaindításokat végrehajtották.


Északi front: Délelőtt rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, a lövedék Adamit közelében landolt, nyílt területen. Sérülés nem történt.


Kairó: Tegnap este Kairóba utazott egy izraeli delegáció, hogy tárgyalásokat folytasson a túszok szabadulására irányuló tűzszüneti megállapodásról, és ma reggel már vissza is tértek Izraelbe.

A Reuters hírügynökség források idézett, mondván, Izrael és Egyiptom a tűzszüneti tárgyalások részeként megvitatta egy elektronikus megfigyelőrendszer alkalmazását a gázai-egyiptomi határ mentén, a Philadelphi-folyosón, amely lehetővé tenné Izraelnek, hogy kivonja csapatait a térségből, ha megállapodás születik a tűzszünetről.

A Miniszterelnöki Hivatal „totális álhírnek” minősítette a Reuters jelentését.

„A miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael a Philadelphi-folyosón maradjon” – áll a közleményben. ,,Ezt rendelte el a tárgyalócsoportnak, a héten tisztázta az Egyesült Államok képviselőivel, és tegnap tájékoztatta a [biztonsági] kabinetet.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök tegnap új követelést jelentette be, mely szerint Izrael irányítása alatt fog maradni a határ, legyen szó bármilyen megállapodásról.

Az izraeli erők határon maradásának kérdése az egyik pont, mely akadályozza a tűzszüneti megállapodást, mert a Hamász terrorszervezet és a tárgyalásokon közvetítő Egyiptom is ellenzi, hogy Izrael ott tartsa erőit.


Sorkatonai szolgálat: A kormány vasárnap szavaz arról, hogy a jelenlegi 32 hónapról három évre meghosszabbítsák a kötelező katonai szolgálati idejét, jelentette az izraeli média pénteken.

A lépésre néhány nappal azután került sor, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter sürgette a kormányt az intézkedés elfogadására.

A biztonsági kabinet jóváhagyta a szolgálat meghosszabbítását, amely nyolc évig lesz érvényben, miután Gallant és Becalel Szmotrich pénzügyminiszter egyezségre jutott. A nyolc év lejártával a szolgálati idő 32 hónapra csökken, a támogató egységek esetében pedig 28 hónapra, a biztonsági helyzetértékelés függvényében.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ltdvk

The post Frontok, kairói tárgyalások és 36 hónapos sorkatonai szolgálat first appeared on Új Kelet Live.