Avi/ujkelet.live

A háború 283. napja: Izraeli katonanőket, akiket október elején, a háború kezdetén evakuáltak egy északi katonai bázisról, miután páncéltörő rakétatámadás következtében súlyos károk keletkeztek, katonai felszerelések hátrahagyásáért bíróság elé állítottak.

A biztonsági kamerákat figyelő női katonák azt mondták, parancsnokaik utasították őket arra, hogy hagyják hátra a felszerelést, amikor távozni kényszerültek.

A katonai felszerelések – sisakok, golyóálló mellények, katonai pulóverek, táskákat – mellet sok személyes tárgy is volt. A katonák szerint a felszerelések nagy része elégett a támadásban, vagy a tartalékos erők elvitték, akik átvették a bázist, miután ők távoztak.

A hadsereg azzal érvel, hogy ez egy rutin eljárás az elveszett felszerelés visszaszerzésére, és a parancsok fegyelmi eljárást írnak elő bármilyen katonai felszerelés elvesztése esetén. Hozzátette, hogy a katonák többségét felmentették, de egy részüket megrovásban részesítették, egyet pedig pénzbírságra büntettek.

Az egyik katona megpróbált panaszt tenni a büntetés miatt és azért, mert a hadsereg nem térítette meg az evakuálás során és után elveszett személyes vagyontárgyakat. Elmondta, hogy őt és társait teljes kétéves szolgálatra küldték a bázisra, ezért több ezer sékel értékű személyes vagyontárgyat hoztak magukkal, ami odalett.

,,Elfogadhatatlan, hogy az Izraeli Védelmi Erők nem ismeri fel, hogy kénytelenek voltunk ott hagyni a felszerelést” – mondta

,,Nem kellene ezt a saját zsebemből fizetnem. Az izraeli hadsereg tudja, hogyan kell pénzt követelni tőlünk katonai felszerelésekért, de miért nem fizeti vissza senki a pénzünket?”

A hadsereg azt állítja, hogy néhány katona a felszerelést a bázis kiürítése után vagy előtt vesztette el, és nem kerül feljegyzés a személyi aktáikba.

The post Bíróság elé állítottak katonanőket felszerelés hátrahagyása miatt first appeared on Új Kelet Live.