Avi/ujkelet.live

A háború 284. napja, déli front: A 162. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Rafahban, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők. A csapatok számos terroristát megöltek a légierővel együttműködve, valamint alagút nyílásokat találtak a térségben és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg, melyek veszélyt jelentettek az erőkre.

Az Alexandroni-dandár a Gázai övezet középső részén rajtaütéseket hajtott végre terrorcélpontok ellen.

A légierő pedig az elmúlt nap során mintegy negyven terrorcélpontot támadott a szárazföldi erők támogatására.

A célpontok között szerepeltek mesterlövész és megfigyelő posztok, katonai épületek, terror-infrastruktúrák és becsapdázott épületek.


Kiszélesítve: Az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt hetekben az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosó kiszélesítésén dolgozott Rafahban, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

A bemutatott műholdfelvételek a kiterjedt pusztítást is feltárják a helyszínen. Az egyiptomi határ közelében lévő épületek jelentős része megsemmisült, ahogy a Hamász terrorszervezet csempészalagútjai, valamint a a földbe rejtett rakétavetők és a terrorszervezet posztjai is.

Az izraeli hadsereg robbanóanyagokkal és mérnöki eszközökkel tárta fel a területet, ami lehetővé tette a hely jobb ellenőrzését, amely az elmúlt években a Hamász Egyiptomból történő csempészetének fő útvonalaként szolgált. Ezért Izraelben ragaszkodtak ahhoz, hogy az egyiptomiak technológiai intézkedéseket alkalmazzanak az egyiptomi határon, hogy biztosítsák, hogy a csempészút ne nyíljon meg újra, abban az esetben, ha úgy döntenek, hogy az izraeli hadsereg elhagyja a folyosót a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás érdekében.

Ezenkívül Izrael a Rafah átkelő ügyében is lépéseket tett, és arra kérte Egyiptomot, hogy állítsák össze az átkelőt jövőben működtető palesztinok-gázaiak névsorát, akiknek személyét illetően Izraelnek vétójoga van. Lehetséges azonban, hogy végül európai felügyeleti mechanizmuson keresztül működik majd az átkelő. A tárgyalások még folynak Egyiptommal.

Terrortámadás: A határrendészet harcosa tegnap este megölt egy 19 éves terroristát Al-Birehben, Ramallah mellett, miután késsel a kezében a harcosok felé szaladt és megkéselte egyiküket.

A megkéselt harcos könnyű sérüléseket szenvedett, és kórházba szállították.


Bnei Brak: A Kiképző Parancsnokság és Vezérkari Hadtest vezetőjét, David Zini vezérőrnagyot és szárazföldi erők személyzeti osztályának vezetőjét, Sái Tajeb dandártábornokot megtámadták tegnap az ultraortodox Bnei Brakban, a David Laybel rabbival tartott találkozó végén, aki az elmúlt napokban egy ultraortodox dandár létrehozásán dolgozik a hadsereggel, jelentette a KAN.

A találkozó végén ultraortodoxok tucatjai vették körül a két tiszt autóját, miközben tárgyakkal és üvegekkel dobálták őket, és gyűlöletkeltő szavakat skandáltak, köztük ,,gyilkos”. A tisztek autójának útját több percre akadályozták, míg a rendőrök a helyszínre értek.

Mose Arbel belügyminiszter, a szefárd ultraortodox Sasz pártból kijelentette: ,,Az a maroknyi szélsőséges, aki tegnap este Bnei Brakban David Zini vezérőrnagyot és Sáj Tajeb dandártábornokot ‘gyilkosnak’ nevezte, miután találkozott egy prominens rabbival a városban, még saját magukat sem képviselik. Minden elítélést megérdemelnek. És nincs közünk hozzájuk.”

Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Gantz, az ellenzéki Nemzeti Egység vezetője is elítélte a támadást.

Jáir Lapid ellenzéki vezető pedig gúnyosan megjegyezte: ,,Várom a kétórás megbeszélést a kormányban a súlyos uszításról és erőszakról az ultraortodox társadalomban az Izraeli Védelmi Erők harcosai és parancsnokaik ellen” – utalt a koalíció Netanjahu miniszterelnökkel szembeni féktelen uszítással foglalkozó hétvégi kétórás ülésére.

A KAN közrádió reggel arról számolt be, hogy Joszi Fuchsz kabinettitkár a legutóbbi kormányülésen kommentálta a kidolgozás alatti sorkatonai törvényt, és azt mondta: ,,jelentős áttörést értünk el a törvény elfogadásához vezető úton”. Fuchsz a minisztereknek válaszolt, akik követelték, hogy a sorkatonai szolgálat meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot csatolják össze a sorkatonai törvénnyel. Fuchsz szerint azonban erre nincs ok, mert a koalíció a következő napokban gyorsan és hatékonyan előmozdítja a sorkatonai törvényt.

Mindeközben a kneszet Külügyi- és Védelmi Bizottság elnöke, Juli Edelstein (Likud) reggel X-en közölte: „Csak egy helyen történik a sorkatonai törvény kidolgozása, és ez a Külügyi- és Védelmi Bizottság. Szerdán megkezdjük a cikkek megfogalmazásának kidolgozását, mindenkit szeretettel várunk – a polgároktól a miniszterelnökig.”

Edelstein ragaszkodik ahhoz, hogy a törvény igazodjon a hadsereg szükségleteihez és a kneszet széles konszenzussal fogadja el. Az ultraortodox pártok azonban minél enyhébb változatot akarnak a szektorukból besorozandók számát és a jesivákkal szembeni szankciókat illetően, és kilépéssel fenyegetnek a kormányból.

The post Gáza, terrortámadás, és tisztekre támadtak Bnei Brakban first appeared on Új Kelet Live.