Avi/ujkelet.live

A háború 285. napja, északi front: Kedd este mintegy nyolcvan rakétát lőtt ki a Hezbollah terrorszervezet Észak-Izraelre.

A lövedékek közül többet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a maradék pedig nyílt területeken landolt és tüzeket okozott. Sérülés nem történt.

Vadászgépek az este a Hezbollah katonai épületeit támadták a dél-libanoni Kafr Kilában és Ajta as-Sabban.

Továbbá terror-infrastruktúrákat támadtak Ajtarunban és Ajta as-Sabban.

Az éjszaka is folytatódtak a támadások a Hezbollah ellen. A vadászgépek terror-infrastruktúrákat támadtak Jarin, Ajta as-Sab és Alma as-Sab térségében.

A tüzérség pedig ,,fenyegetés elhárítása” céljából Madzsdal Zun térségét ágyúzta.

Az éjszaka mintegy tizenöt rakétát lőttek ki Libanonból a határ melletti izraeli közösségekre. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt. Sérülés vagy kár nem történt.


Déli front: Az izraeli hadsereg szóvivője kedden tette közzé a Gázai övezetben zajló háború adatait 263 nap harc után, többek között a likvidált terroristák számát, a Mohamed Deif likvidálási kísérletének és a túszmentő Arnon-hadművelet új részleteit, valamint foglalkozott a Philadelphi-folyosó kérdésével is.

Az izraeli hadsereg megközelítőleg 30 000 Hamász-terrorista közül 14 000-et megölt vagy elfogott: a megöltek között van hat dandárparancsnoki rangú, több mint 20-at zászlóaljparancsnok, és körülbelül 150 század parancsnok.

,,Pontos hírszerzési és műveleti erőfeszítések eredményeként a Hamász katonai szárnya vezetésének felét a háború eddigi szakaszáig számos légicsapás és likvidálás útján megölték. Az izraeli hadsereg folytatja kulcsfontosságú küldetését, hogy üldözze a Hamász terrorszervezet legfelsőbb vezetőit a szervezet képességeinek leépítése érdekében.”

A Hamásznak maradtak nagy hatótávolságú, Tel Avivot és Jeruzsálemet elérő rakétái, legalább három zászlóaljat még nem számoltak fel, és a Hamász emberi erőforrásának több mint fele még mindig életben van.

Emellett a Hamász-zászlóaljak többsége súlyosan megsérült a szárazföldi offenzívában, majd a jelenleg is zajló célzott rajtaütésekben, de a megmaradt három Hamász-zászlóalj ellen a hadsereg még nem lépett fel, így ezek bevetési képessége magasnak tekinthető. A zászlóaljak Dél-Khan Junesz és Rafah, Deir al-Balach és Nuszeirat között vannak.

A Rafah-zászlóaljak elleni elmúlt két hónapban végrehajtott szárazföldi hadműveletek nagymértékben meggyengítették funkcionalitásukat. A hadsereg hadosztály szintű műveletét most a Tel Al-Szultán zászlóaljra összpontosítja, amely az utolsó a négy közül, amely ellen a hadsereg harcol.

,,Rafahban kezdetben egész utcákat találtunk pokolgépeket rejtve, majd felismerték, hogy valóban be van csapdázva a negyed” – mondta a hadsereg. ,,Egész Rafahban [az evakuálás előtti mintegy 1,2 millióból] kevesebb mint 30 000 gázai maradt.” A 162. hadosztály masszív hadművelete Rafahban várhatóan hamarosan véget ér, és átállnak a rajtaütésekre, mely folytatódni fog az elkövetkező években.

A hadsereg szerint ezek a rajtaütések a Hamász képességeiben bekövetkezett károk drámai elmélyülését eredményezik: Például a hadsereg adatai szerint a háború előestéjén a Gázaváros Szedzsaijja negyedében lévő Hamász frontzászlóaljban lévő 1235 terroristából mindössze 435 maradt a novemberi és a decemberi szárazföldi manőver után.

A Déli Parancsnokság és az Izraeli Légierő közötti együttműködés konkrét légicsapásokhoz vezetett Gázában terror-infrastruktúrák és rakétakilövő posztok ellen a háború során. ,,Eddig az Izraeli Védelmi Erők megközelítőleg 37 000 célpontra mért csapást a levegőből a Gázai övezetben, és több mint 25 000 terror-infrastruktúrára és indító állásra.”

Az elmúlt hónapokban javult a Hamász földalatti terroristabázisainak felfedezésének és megsemmisítésének üteme a Gázai övezetben: Az izraeli ipari és akadémiai szakértők által az erők számára kifejlesztett fúrórobotok, valamint a civil szervezetektől kölcsönzött teherautók és mérnöki eszközök segítségével a hadsereg jelenleg egy átlagos kilométernyi alagutat sikerül megsemmisítenie ezer aknával vagy 12 tonnás bombákkal 10 órán belül, a manőver kezdetén ez akár napokig is tartó művelet volt.

Alagút bejárata egy lakásban:

Azok, akik kilométerekben nézik az alagutakat, nem értik a történetet – ezek fegyvergyártóüzemek és műveleti központok, kényelmes irodákkal a parancsnokoknak, valamint falvak és létesítmények közötti átjárók – mindez a föld alatt.

,,Az alagutak története egy gödör, amelynek alja van” – magyarázta a hadsereg. „A Hamász visszatért a fegyverek és robbanó drónok gyártásához, és újra megveti a lábát a kitelepítettek menedékhelyén, és ott is gyakran támadjuk őket az általunk kifejlesztett módszerekkel, precíz rajtaütésekkel”.

Az Oketz kutyás egység négylábú harcosa fegyvereket találl az alagútban:

A katonaság az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosóról is nyilatkozott. ,,A területet rendszerként kezeljük, Rafahban vannak olyan földalatti infrastruktúrák, amelyek a Philadelphi számára relevánsak a csempészet szempontjából, és gondoskodnak róluk. A művelet Rafahban még nem ért véget – csak a formáját változtatja”.

Mindeközben több részlet is kiderült a Hamász katonai szárnyának vezetője, Mohamed Deif szombati likvidálási kísérletéről, amelynek sikerével kapcsolatban egy kicsit nagyobb az optimizmus a hadseregben: A támadást JDAM bombákkal hajtották végre pontosan délelőtt 10 óra 29 perckor egy körülbelül 150 négyzetméteres őrzött földi házon. „A katonai nyomás tette lehetővé ezt a lehetőséget” – mondta a hadsereg–, ,,a háború céljai teljesíthetők, nem tart a végtelenségig… A Hamász nem lesz Gázában – sem katonai, sem kormányzati minőségben. Vannak alternatívák, amelyeket vizsgálnak.”

Új adatok is napvilágot láttak az Arnon-hadműveletről, mely során kimentettek négy túszt júniusban Gázából: 73 lőszert dobtak le vadászrepülőkről, 2702 gránátot lőttek ki, 87 rakétát lőttek ki drónnal és 13 Hellfire rakétát Apache helikopterekről.

The post Feszült éjszaka északon és a gázai háború összegzése first appeared on Új Kelet Live.