Avi/ujkelet.live

A háború 289. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a Nyíl 3 rakétavédelmi rendszer elfogott egy föld-föld rakétát, melyet Jemenből lőttek ki Izraelre. A ballisztikus rakéta nem lépett be izraeli területre.

A szirénákat Eilaton a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

  • Jelenleg a Nyíl 3 Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere, amelynek célja a ballisztikus rakéták elfogása, miközben azok még a Föld légkörén kívül vannak, és a lövedékeket és azok nukleáris, biológiai, vegyi vagy hagyományos robbanófejeit az indítóhelyeikhez közelebb semlegesítik. 
  • Izrael légterét többszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl 2 valamint Nyíl 3 semlegesíti.

A húti lázadók szóvivője egyik szóvivője azt állította, hogy több ballisztikus rakétával támadtak ,,fontos célpontokat” Eilat térségében, válaszul ,,az országunk elleni amerikai-brit-izraeli agresszióra”. Azt is állította, hogy megtámadtak egy amerikai hajót a Vörös-tengeren több ballisztikus rakéta és drón bevetésével.


A hútik: Izrael arra készül, hogy a Hosszú kar hadművelet részeként végrehajtott jemeni támadás válaszlépéshez vezet Izrael ellen, jelentette reggel a KAN körádió. Ezért védelmi rendszereket helyeznek üzembe, és fokozzák az éberséget.

A jemeni Hudaydah kikötőjében végrehajtott izraeli légicsapás után a jemeni egészségügyi minisztérium három ember haláláról és legalább 87 sebesültről számolt be. ,,Nem tudunk eleget a hútikról, de számításba vesszük, hogy lesz folytatás, sőt, még hónapokig konfliktus lehet, a hútik rakétaképességgel és drónokkal is rendelkeznek” – nyilatkozta egy izraeli biztonsági forrás a KAN-nak. ,,Egyszerre többféle rakétát és drónt tudnak kilőni, ami károkat okozhat.”

Ha a hútik válaszolnak, Izraelnek újra cselekednie kell. ,,Ez egy fejlődő szervezet, amelyet Irán lát el felszereléssel, a Hosszú kar hadművelet nem old meg minden problémát”- mondják az izraeli hadseregben, és hangsúlyozzák, hogy mindent figyelembe fognak venni, mielőtt döntést hoznak egy műveletről. „A nem reagálásnak ára van, a művelet drámai és fontos üzenetként szolgál, és [Hasszán] Naszrallahnak [a libanoni Hezbollah terrorszervezetet vezetője] és [Ali] Hámeneinek [Irán legfelsőbb vezetője] tudnia kell az árát. A hútik több mint kétszáz eszközt lőttek ki kilenc hónap alatt, Irán pedig minden szektorban működteti a megbízottjait, hogy rajtuk keresztül kimerítse Izraelt” – tette hozzá a hadsereg.

Mindaddig, amíg a hútik nem izraeli hajókat támadtak meg a tengeren, és izraeli civilek nem sérültek meg, Izraelnek nem kellett válaszolnia. Miután pénteken Tel Aviv szívében a dróntámadás halálos kimenetelű volt, a reagálás elkerülhetetlenné vált. Izrael megtette azt, amit mások nem, a hútik nem hitték el, hogy ilyen széles körű támadás lesz, mert az amerikaiak, a szaúdiak és az Emírségek taktikai támadásokat hajtottak végre háborús bázisok ellen, nem pedig egy professzionális infrastruktúra ellen.

Ez volt első alkalom, hogy Izrael közvetlen támadást hajtott végre Jemenben, egy több mint 1000 mérföldre lévő országban. A támadás üzenetet küldött Bejrútnak, Teheránnak és az egész régiónak arról, hogy milyen árat fognak fizetni, ha kárt okoznak Izraelnek. Amit a légierő a húti kikötőben csinált, az más helyeken is megtehető.

A légierő megtámadta a kikötő infrastruktúráját, nagy darukat, mintegy húsz hatalmas üzemanyagtartályt, amelyek egy része még mindig ég. A hangsúly az áruk kirakodási képességén és az üzemanyag kikötőben való felhalmozódásán volt. Az okozott kár nagy, a kikötő működése többnyire leállt. Nem véletlen, hogy Hudaydah az üzemanyaghiánytól tartva sorban állnak a benzinkutaknál. Izrael katonai szempontból eltalálta az „oxigénvezetéket” abban a kikötőben, amelyen keresztül a hútik behozzák az összes fegyvert, amit Irántól kapnak. Emellett a kikötő adóbeszedés forrása is.

Egy izraeli forrás tegnap este azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy arra készülnek, a hútik robotrepülőgépeket és drónokat fognak küldeni, és Izrael tudni fogja, hogyan birkózzon meg más fenyegetésekkel is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a ,,Polgárvédelmi Parancsnokság utasításait be kell tartani, mert nincs hermetikus védelem.”


Déli front: Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a 401. páncélosdandár 52. zászlóaljának katonája súlyosan megsérült tegnap a Hamász terrorszervezet elleni harcokban a dél-gázai Rafahban.

A vizsgálat kezdeti szakasza megállapította, hogy az épületre, melyben a katona tartózkodott, páncéltörő rakétát lőttek ki.

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy tegnap Rafahban tett látogatása során azt mondta a csapatoknak, hogy ,,Iránnak karjai vannak”.

,,Ti itt egy karral harcoltok, máshol más karokkal harcolunk, és mindegyikkel szemben csúcsteljesítményre van szükség” – mondta.

Mindeközben az izraeli erők folytatják műveleteiket a Gázai övezetben a terepen, a levegőből és a tengerről. A Givati-dandár Rafahban végzett műveletei során drónnal azonosítottak egy fegyveres terrorsejtet az erők felé tartani, a katonák gyorsan intézkedtek és megölték őket. A csapatok továbbá kilövésre kész aknavetőket találtak és semmisítettek meg.

Képek a frontról

A 401. dandár pedig alagút nyílásokat lokalizált és semmisített meg a Tal al-Szultan negyedben.

A Gázai övezet középső részén az Alexandroni-dandár rajtaütést hajtott végre számos katonai épületben, melyekben különféle fegyvereket talált.


Északi front: Az izraeli hadsereg közölte, hogy két katona könnyű illetve közepesen súlyos sérüléseket szenvedett tegnap este a Hezbollah robbanó drón támadása következtében a Golán-fennsík északi részén.

A hadsereg szerint számos drón lépett be Libanonból az izraeli légtérbe, melyekre elfogó rakétákat küldtek. A katonák sérülését okozó drónokat nem fogták el.

Vadászgépek az éjszaka a Hezbollah két fegyverraktárát támadták Dél-Libanonban.

A támadott helyszíneket rakéták és más fegyverek tárolására használták, jegyzi meg a hadsereg nyilatkozata.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2m61b2

The post A Nyíl fogta el a hútik Eilatra küldött rakétáját first appeared on Új Kelet Live.