Avi/ujkelet.live

A háború 290. napja, déli front: Gránát robbanás következtében meghalt az izraeli hadsereg egyik tisztje reggel a Gázai övezetben. Az eset nem egy hadművelet során történt.

A Katonai Rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, melynek megállapításait továbbítják a katonai főtanácsnoknak felülvizsgálatra.


Új hadművelet: Az izraeli hadsereg este megerősítette, hogy új szárazföldi offenzívát indított a dél-gázai Khan Juneszben, miután hírszerzési információk a Hamász terroristáinak és terror-infrastruktúrájának jelenlétét jelezték a térségben.

A hadsereg szerint a Hamász megpróbál újraszerveződni Khan Juneszben, három hónappal azután, hogy a hadsereg kivonult a városból.

Vadászgépek és a tüzérség csapást mért terrorcsoportokhoz tartozó mintegy 30 helyszínre a mai napon, az offenzíva kezdetekor. A célpontok között volt egy korábban Dél-Izrael elleni támadásnál használt rakétakilövő hely, fegyverraktárak, megfigyelőállomások, alagút nyílások és a Hamász által használt épületek.

A hadsereg szerint légicsapásokkal és tanktűzzel megöltek több terroristát.


Harcok: A 162. hadosztály alatt a Nahal-dandár mintegy két hónapja a dél-gázai Rafahban van bevetve.

A harcosok eddig négy dandár-szintű hadműveletet hajtottak végre, rajtaütéseket végeztek a Hamász terrorszervezet célpontjai ellen, likvidáltak több mint 150 terroristát, akik veszélyt jelentettek a csapatokra, és körülbelül 400 különböző fegyvert találtak.

A hadműveletek részeként az erők négy különböző területen tevékenykedtek Rafahban: a Brazil negyed déli részén a csapatok egy jelentős, több száz méter hosszú, több szintből álló földalatti alagutat semmisítettek meg.

A Jibna menekülttábor északi részén a csapatok célzott hadműveletet hajtottak végre, amelynek során terroristákat öltek meg, és lőszerraktárakat lokalizáltak a területen.

A Brazil negyed központjában és az Al-Sabura menekülttáborban elmélyítették a műveletei eredményeket és felszíni és földalatti esztergagépeket, érzékeny helyszíneken rakétákat és földalatti alagutakba vezető nyílásokat találtak.

A legutóbbi hadművelet során a csapatok rajtaütést tartottak egy, a humanitárius folyosó közelében lévő iskolában, ahol fegyveres terroristák bújtak meg, akik megpróbálták átvenni az irányítást az út felett, ahol a segélyszállító teherautók haladnak át.

Az erők drónokkal lokalizálták és megölték a fegyvereseket, és az iskola udvarán egy alagútba vezető nyílást találtak, amelyet a terroristák használtak.

A hadsereg továbbá nyilvánosságra hozott felvételeket, amelyeken fegyveres terroristák felmásznak a humanitárius segélyt szállító teherautókra Rafah térségében.

A hadsereg szerint a Hamász terroristái gyakran megpróbálják eltéríteni a kijelölt útvonalon haladó segélyszállítmányokat.


Északi front: A 300. dandár csapatai hétfőn azonosítottak egy terroristát belépni a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületébe a dél-libanoni Chichine-ben, röviddel később a légierő csapást mért az épületre, benne a terroristával.

Továbbá a hadsereg lövéseket adott le ,,fenyegetések elhárítása” céljából Majsz al-Dzsabal és Kfarchuba térségében.

Reggel hét drónt azonosítottak Libanonból belépni az izraeli légtérbe, a légvédelmi rendszerek elfogták mindent.


Olimpia: A Sabak biztonsági szolgálat ügynökei is Párizsba repültek, hogy gondoskodjanak az izraeli sportolók biztonságáról a július 26-án kezdődő olimpiai játékok során, jelentette a brit Telegraph.

Miki Zohár izraeli sport- és kulturális miniszter a hírügynökségnek elmondta, hogy a biztonsági csapat költségvetését megduplázták a 2021-es tokiói játékok óta.

Zohár szerint összesen 88 izraeli sportoló és küldöttségi tag részesül védelemben, bár nem mindegyiküknek lesz személyes testőre.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a sportolók szabadnak, ugyanakkor biztonságban is érezzék magukat, és ne féljenek. Nem akarjuk, hogy túlságosan észleljék a biztonsági őröket. Azt akarjuk, hogy magabiztosnak érezzék magukat, hogy végezhessék a munkájukat” – magyarázta.

A Telegraphnak nyilatkozva egy diplomáciai tisztségviselő azt mondta, hogy az izraeli csapat a szokásos módon vesz részt a játékokon, és nem marad le semmilyen eseményről az október 7-i terrortámadás és a Gázában folyó háború nyomán Franciaországban felerősödő antiszemita és Izrael-ellenes hangulat miatt. Izrael és Franciaország együttműködése „kiváló” – tette hozzá a diplomata.

A Sabak elkísérte az izraeli sportolókat a korábbi olimpiákra, beleértve a 2012-es londoni olimpiát is, a 2016-os riói olimpián pedig az izraeli tulajdonú International Security & Defense Systems-et választották ki a teljes esemény biztonságának menedzselésére.

Nem csak a Sabak: Az izraeli sportolók 24 órás védelmet kapnak a párizsi olimpián, mondta Gérald Darmanin francia belügyminiszter egy vasárnap esti tévéinterjúban.

Darmanin nyilatkozata előtt a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország törvényhozója, Thomas Portes egy felvétel tanúsága szerint kijelentette, hogy az izraeli olimpiai sportolókat nem látják szívesen Franciaországban, és tiltakozást kell indítani a játékokon való részvételük ellen.

,,Néhány napra vagyunk egy nemzetközi eseménytől, amelyet Párizsban rendeznek meg, ami az olimpiai játékok. És azért vagyok itt, hogy elmondjam, nem, az izraeli delegációt nem látják szívesen Párizsban. Az izraeli sportolókat nem látják szívesen a párizsi olimpián” – mondta taps közben a közösségi oldalakon közzétett felvételek szerint.

Tizenegy izraeli sportolót – David Berger, Ze’ev Friedman, Joszef Gutfreund, Mose Weinberg, Joszef Romano, Mark Szlavin, Eliezer Halfin, Jákov Springer, Andre Spitzer, Amitzur Shapira és Kehat Shorr – gyilkoltak meg 1972 szeptemberében, amikor a Fekete Szeptemberhez tartozó palesztin terroristák megrohamozták az olimpiai falut.

Kettőt a helyszínen meggyilkoltak, kilencen később haltak meg, miután a német biztonsági erők sikertelen kísérletet tettek a túszok kiszabadítására és palesztin terroristák az összes túszt megölték.

2021. július 23-án egyperces néma csenddel emlékeztek a tokiói olimpia megnyitó ünnepségén az 1972-es müncheni mészárlás izraeli áldozataira.

The post Olimpia, és videón a drónfogások, lopások és 1 alagút first appeared on Új Kelet Live.