Avi/ujkelet.live

A háború 291. napja: Noa Argamanit a múlt hónapban a gázai Nuszeirat menekülttáborban végrehajtott Arnon-hadművelet során mentették ki a Hamász terrorszervezet fogságából három másik tússzal együtt. Noa és édesapja, Jáákov Argamani és más túszok rokonai Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel tegnap Washingtonba utaztak.

Argamani tegnap találkozott Netanjahu miniszterelnökkel, és mesélt neki a fogságban töltött időszakról. A találkozón részt vevő források szerint Noa számára a legnehezebben pillanat az volt, amikor a rádióban hallotta, hogy Netanjahu azt mondja, a háború még sokáig folytatódik.

,,Azt hittem, nem jutok ki innen. Ez töréspont volt számomra. Ki kell szabadítani őket, nincs idejük.”

,,A legfontosabb az, hogy minél előbb hazahozzuk őket, én láttam a halált a szemem előtt, amikor megölték mellettem Itáj Szvirszkyt és Joszi Sarabit, akik velem voltak” – mondta Noa, akinek párja, Avinatan Or továbbra is túsz Gázában.

Noa és édesapja kemény kritikákkal szembesült, amiért csatlakoztak Netanjahu állami látogatásához az Egyesült Államokba. A Hamász fogságában lévő túszok családjai közül is voltak, akik arra szólították Argamanékat, hogy ne utazzanak el, azt állítva, hogy jelenlétükkel díszként szolgálnak és lökést adnak a miniszterelnöknek, akiről több riport is megjelent, hogy többször szabotálta a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodást.

Koalíciós és ellenzéki politikusok is elítélték az Argamaniékra zúdított kritikákat.

A Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma közleménye kijelentette: „A döntés, hogy részt vesznek-e a miniszterelnök washingtoni küldöttségében, minden család személyes döntése”.

Gil Dickmann, akinek unokatestvére, Carmel Gat túsz Gázában: „Ha hallottátok volna Noa Argamanit tegnap a miniszterelnök előtt, ahogy egyenesen ült, és képviselte a hátrahagyott túszokat, egy szóval sem kritizálnátok a döntését, hogy Washingtonba repül. Ő volt a túszok hangja, megegyezésre szólítva, most. Életeket menteni. Mert nincs idő”.

Az izraeli hadsereg eddig 44 túsz halálát erősítette meg a 116-ból, akiket október 7-én Gázába hurcoltak. A terrorszervezet összesen 251 személyt rabolt el a támadás során. 

November végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, hetet pedig a csapatok mentettek ki. 19 túsz holttestét találták meg a katonák Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

Egy személyt október 7-e óta eltűntként tartanak nyilván, sorsa még mindig ismeretlen, bár a családja úgy véli, hogy megölték.

Rajtuk kívül a Hamász birtokában vannak még a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványai, valamint fogva tart két polgárt, akik 2014-ben és 2015-ben önszántukból bementek a Gázai övezetbe, Avera Mengisztut és Hisam al-Szajedet.

The post A fogság legnehezebb pillanata az volt, amikor hallottam, hogy azt mondod, a háború hosszú lesz first appeared on Új Kelet Live.