ujkeletlive

Biden és Netanjahu a Fehér Házban, és az esélyes demokrata elnök-jelölt Harris első hivatalos találkozója 

Egy nappal a Kongresszus együttes ülésén tartott beszéde után Binjámin Netanjahu miniszterelnök találkozott Joe Biden amerikai elnökkel és Kamala Harris alelnökkel. Biden hivatalba lépése óta először fogadta Netanjahut a Fehér Házban, majd a nap folyamán később együtt találkoztak a Hamász által fogva tartott nyolc amerikai állampolgár családjával.

Összegezve a találkozókat, mind az elnök, és mind Harris egyaránt a túszalku-javaslat lezárására szólították fel Netanjahut, miközben a terrorszervezet által fogva tartott túszok családjai ritka optimizmussal nyilatkozták, hogy ezúttal létrejöhet a megállapodás.

A miniszterelnök és az alelnök közötti, szintén a Fehér Házban létrejött találkozó nagy figyelmet kapott az amerikai médiában, mivel a demokrata jelölésre esélyes Harissnek ez volt az első jelentős hivatalos szereplése Biden visszalépését követően. Az alelnök korábban elígérkezett kampányeseményre hivatkozva Netanjahu kongresszusi beszédén tegnap nem vett részt.

A körülbelül 40 percig húzódott találkozó előtt a felek tartózkodtak közös nyilatkozatok kiadásától, az alelnök csak annyit mondott a sajtónak, hogy „várom a beszélgetést, sok megbeszélnivalónk van,” egyébként Biden hasonló szavakkal, szűkszavúan nyilatkozott a Netanjahu-találkozó előtt.

Az „őszinte és konstruktívnak” nevezett találkozót követően a gázai háború kilenc hónapja után, a befejezésről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást illetően, Harris azt nyilatkozta – „reményteli mozgások történtek…ahogyan Netanjahu miniszterelnök úrnak is mondtam, itt az ideje, hogy ez a megállapodás létrejöjjön.”

Az alelnökről korábban is köztudott volt, hogy bár mindig is határozottan támogatta Izraelt, Bidenhez képest sokkal kritikusabban viszonyul Netanjahu és kormánya gázai háborúval kapcsolatos kezelését illetően. Ezúttal, a kamerák előtt állva és immár esélyes demokrata elnökjelöltként kijelentette, hogy mindig biztosítani fogja Izrael védelmi képességét, többek között Iránnal és az Irán által támogatott milíciákkal, például a Hamásszal és a Hezbollahhal szemben.

Már sokszor elmondtam, de meg kell ismételni. Izraelnek joga van megvédeni magát, és nem mindegy, hogyan teszi ezt,” – mondta Harris majd ismételten elítélte a Hamász október 7-i terrortámadását, és hangsúlyozta, hogy a terrorszervezet felelős a háború kirobbantásáért, hozzátéve azt is, hogy a Hamász túszokat hurcolt el és azóta is fogvatartja őket, közöttük amerikai állampolgárokat.

Továbbá, rátért a gázai helyzetre, és hangsúlyozta, hogy Netanjahu felé kifejezte „komoly aggodalmát a gázaiak szenvedésének mértéke miatt, beleértve a túl sok ártatlan civil halálát.”

Világossá tettem komoly aggodalmamat az ottani szörnyű humanitárius helyzet miatt, ahol több mint 2 millió embernek nagyfokú élelmiszerhiánnyal, és félmilliónak katasztrofális mértékű, akut élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie,” – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy a gázai pusztító háború alatt történteket, halott gyermekeket, és a többször kitelepített, menekülni kényszerülők tragédiáját nem lehet elhallgatni.

Végezetül, Harris ismételten megerősítette korábbi véleményét, miszerint „a kétállami megoldás az egyetlen, amely biztosítja, hogy Izrael zsidó és demokratikus ország maradjon, és garantálja a palesztinok önrendelkezési és méltóságteljes élethez való jogát.” Következésképpen, az alelnök tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására szólított fel.

Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen, mégpedig úgy, hogy Izrael biztonságban legyen, az összes túszt szabadon engedjék, a gázai palesztinok szenvedése véget érjen, és a palesztin nép gyakorolhassa a szabadsághoz, méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát. Ahogy az imént mondtam Netanjahu miniszterelnöknek, itt az ideje, hogy ez az alku létrejöjjön. Végezzük el, hogy tűzszünetet kössünk, hogy véget vessünk a háborúnak. Hozzuk haza a túszokat, és nyújtsunk segítséget a palesztin népnek,” – tette hozzá, majd beszámolt az amerikai túszok családtagjaival való találkozójáról, – „mondtam nekik, hogy nincsenek egyedül, mellettük állunk. Biden elnökkel együtt azon dolgozunk mindennap, hogy hazahozzuk a túszokat.”

Megjegyzés

Donald Trump republikánus elnökjelölt szinte egyidőben Harris és Biden nyilatkozatával, csatlakozott az elnökhöz, amikor a Hamász terrorszervezet elleni háború gyors befejezésére és a túszok hazahozatalára szólított.

A háborúnak gyorsan véget kell érnie, „mert ez a hírverés ízekre szedi őket, és tudod, hogy Izrael nem túl jó a PR-ben” – mondta Trump a Fox Newsnak adott interjújában, megismételve, ha ő lett volna az elnök, akkor nem történt volna meg a terrortámadás.

,,Haza kell hozni a túszokat. Azt hiszem, sok rossz hír lesz a túszokkal kapcsolatban. Azt hiszem, a túszok közül néhányan, talán sokan, meghaltak. Úgy hiszem, meghaltak.”

Harris közleményben nyomatékosítva elítélte a Netanjahu-elleni tüntetéseket, mondván – „elítélek mindenkit, aki kapcsolatban áll a kegyetlen Hamász terrorszervezettel, amely esküt tett Izrael állam megsemmisítésére és zsidók meggyilkolására. A prohamászos graffiti és retorika undorító, és nem szabad eltűrnünk nemzetünkben. Elítélem az amerikai zászló égetését.”

Netanjahu tegnap esti másfél órás Biden elnökkel történt megbeszélését követően, együtt vettek részt az amerikai állampolgárságú túszok családtagjaival szervezett találkozón. A Hamász által Gázában fogva tartott nyolc amerikai túsz hozzátartozóinak elmondása szerint, a Biden elnökkel és Netanjahu miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után optimistábbak, és úgy vélik, hogy a következő napokban előrelépés történhet a gázai túsz és tűzszüneti megállapodást illetően.

A Fehér Házban tartott egyórás találkozó része volt Netanjahu washingtoni látogatásának, amely a megállapodásról szóló tárgyalások kritikus pillanatában zajlik, emellett Biden külpolitikai stratégiájának és örökségének középpontjában is az áll, hogy Izrael és a Hamász megállapodásra jusson a Gázában fogva tartott túszok szabadonbocsátásáról, és a háború befejezéséről.

Az Axios riporterének nyilatkozó források szerint a családok kérdésére, miszerint Netanjahu miért lassítja a tárgyalásokat, a miniszterelnök Biden előtt azt válaszolta, hogy nem lassít semmit, és vállalta, hogy Izrael napokon belül elküld a Hamásznak egy frissített javaslatot. A találkozó végén Biden külön-külön beszélt a családok több tagjával mielőtt elhagyta a termet, és azt ígérte minden tőle telhetőt megtesz a túszok visszahozatala érdekében.

Jonatán Dekel-Chen – a Hamász által fogvatartott Szagi Chen édesapja, az Ovális iroda előtt felolvasta a családok nyilatkozatát, mondván, hogy a találkozóra a sürgősség érzésével érkeztek.

Minden egyes nappal egyre kevésbé valószínű, hogy élve visszahozzuk szeretteinket,” – mondta, majd hozzátette – „a találkozó után optimistábbak vagyunk, mint bármikor a tavaly novemberi túszalku óta. Biden és Netanjahu ígéretet tett arra, hogy megértik, nem szabad időt vesztegetni, és hogy a jelenleg asztalon lévő megállapodást a lehető legkevesebb változtatással kell lezárni,” – tette hozzá.

A találkozóról hasonlóan nyilatkozott Rachel Goldberg-Polin, akinek fia Hersh van fogságban, illetve Rubi és Hagit Chen, a szintén amerikai Itái szülei, akik a találkozó után az Axiosnak elmondták, miszerint remélik, hogy – „valami történni fog az elkövetkező napokban” a túszalku ügyében.

A miniszterelnök ígéretére, hogy két napon belül új javaslatot fog előterjeszteni, nemcsak a túszok hozzátartozói várnak, hanem az izraeli tárgyalócsapat is, akiknek dohai csütörtökre tervezett útját Netanjahu elhalasztotta. Bill Burns, a CIA igazgatója és Brett McGurk, Biden közel-keleti főtanácsadója, illetve David Barnea a Moszad kémfőnök várhatóan a jövő héten találkoznak Dohában, hogy megbeszéléseket folytassanak az egyiptomi és katari közvetítőkkel az alku előmozdítása érdekében.

Az említett Netanjahu-féle megállapodás késleltetés mögött, a túszalkut ellenző radikális koalíciós partnerek kormányra veszélyes reakcióinak elodázása mellett, egy jelentős fegyverszállítmány bebiztosítása is áll. Korábban a Politico arról számolt be, hogy Izrael nagy nyomást gyakorol a Biden-kormányra, és a kongresszusi törvényhozókra, hogy gyorsított eljárással hagyják jóvá azt a fegyverszállítmányt, amely – a riport szerint, az iráni és proxiszervezeteivel szembeni támadások elleni védelemet biztosítaná. A sürgős fegyverbeszerzési projekt arra utal, hogy Izrael még az amerikai választások előtt be akarja biztosítani magát, nem kockáztatva az új elnök – akár Harris vagy Trump időhúzását vagy visszalépését. A Politico szerint Netanjahu gyakorlatilag ki akarja használni „Biden támogatását a Hamász és a Hezbollah elleni céljaihoz, és meg akarja kapni tőle a fegyvereket.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Fehér Ház –  Biden, Harris Netanjahu találkozó, a túszok hozzátartozói reménykednek first appeared on Új Kelet Live.