Avi/ujkelet.live

A háború 300. napja: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat csütörtök délelőtt bejelentette, hogy a július 13-án végrehajtott közös művelete a dél-gázai Khan Juneszben, a hírszerzési információk ellenőrzését követően, sikeres volt, azaz a Hamász katonai szárnyának vezetőjét, a terrorszervezet rangsorában második Mohamed Deifet likvidálták.

A légierő célzott csapást hajtott végre az épületen, ahol a Sabak és a Katonai Hírszerzés pontos információi alapján Deif és Rafa’a Szalame, a Khan Junesz Dandár parancsnoka rejtőztek. Velük együtt más terroristákat is likvidáltak a támadás során.

Joáv Gallant védelmi miniszter kihúzza Deifet a célpontok listájáról:

A katonaság azt állítja, hogy az elmúlt órákban szerzett hírszerzési értesüléseket, amelyek megerősítik a halálát. Szalame halálát a likvidálást követő napon megerősítették.

Izraeli vadászgépek a csapás előtt fél napig köröztek az épület felett, miután az izraeli hadsereg olyan jeleket kapott, melyek szerint Deif csatlakozott Szalaméhoz. Amint az információt megerősítették, a repülőgépek támadási parancsnot kaptak, amelyet néhány percen belül végrehajtottak.

Az 58 éves Deif, aki több mint két évtizede irányította az Izz al-Din al-Kasszam Dandárokat, régóta Izrael egyik legkeresettebb terroristája. Ő volt a Hamász október 7-i Izrael elleni, az ország történetének leghalálosabb támadásának a tervezője, melyben 1200 embert öltek meg, és körülbelül 251 másikat Gázába hurcoltak.

Deif az első intifáda idején csatlakozott a Hamász terrorszervezethez, számos terrortámadást tervezett és irányított, köztük öngyilkos merényleteket, közreműködött Nachshon Wachsman izraeli katona 1994-es elrablásában és megölésében, és hozzájárult a szervezet megerősödéséhez Júdeában és Szamáriában.

Deif az évek során összesen hét merényletet élt túl, közülük négyben megsérült, köztük a 2014-es erős szikla hadművelet során. Hosszú ideje úgy vélik, hogy Deif elvesztette az egyik szemét, mindkét lábát és az egyik karját.

Hosszú ideig csak a jobboldali kép volt ismert róla, ami évtizedekkel ezelőtt készült.

A Maariv decemberben arról számolt be hogy, a Gázai övezetben folytatott hírszerzési anyagok begyűjtésének részeként Izrael több videót talált, amelyekben Deif látható. Ezek releváns videók a közelmúltból. Az egyik videón Deif a saját lábán jár, bár enyhén bicegve. Egy másik videóban ülőhelyzetben látható egy másik helyszínen. A videókból úgy tűnt, hogy Deif állapota lényegesen jobb, mint ahogy azt Izraelben becsülték, hosszú sorozatos támadásokat és likvidálási kísérleteket követően, amelyekben meg is sérült. Deif képes volt önállóan járni, és nem használt tolószéket, és valószínűleg mindkét kezét tudta használni.

The post A hadsereg hivatalosan bejelentette: Mohamed Deif halott first appeared on Új Kelet Live.