Avi/ujkelet.live

A háborús 305. napja, déli front: Az izraeli hadsereg tegnap dróncsapással megölte Muhammad Mahasnát, a Hamász terrorszervezet Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészetéért felelős műveleti tisztjét.

A terrorista főként a tengeri csempészetet koordinálta, de foglalkozott a fegyverek határokon átnyúló alagutakon és szárazföldi átkelőhelyeken keresztüli bejuttatásán is. Likvidálása ,,jelentős csapás” a Hamász csempészeti képességeire, közölte a hadsereg.

Mindeközben a 10. és a 16. dandár a 252. hadosztály alatt a Gázai övezet középső részén, a Netzarim-folyosón, az elmúlt nap során megölt mintegy húsz terroristát közelharcokban és légicsapások irányításával.

A 162. hadosztály a dél-gázai Rafahban az elmúlt 24 órában megölt több mint huszonöt terroristát. A Nahal-dandár a műveletei során megölt mintegy tíz terroristát, akik veszélyt jelentettek az erőkre, a légierő drónnal pedig megsemmített számos terror-infrastruktúrát. A művelet során páncéltörő rakétát lőttek ki az erőkre, melyre válaszul egy vadászgép csapást mért a támadást végrehajtó terroristára. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A légierő támadásai a Gázai övezetben:


Északi front: Páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból Avivimra reggel. A rakéta egy ház közelében csapódott be. Sérülés nem történt, de kisebb kár keletkezett.


Szamária: Az izraeli hadsereg reggel két különálló dróncsapást hajtott végre fegyveres terrorsejtek ellen Dzseninben (Palesztin Hatóság területe).

A támadásokra az izraeli biztonsági erők terrorelhárító művelete közepette került sor.


Irán: Amerikai tisztviselők szerint Irán az elmúlt napokban megkezdte a rakétakilövők mozgatását és katonai gyakorlatokat tartott. Ezek az intézkedések arra utalhatnak, hogy a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Hanijének a múlt héten Teheránban történt likvidálását követően Izrael elleni megtorlásra készülnek, jelentette reggel a Wall Street Journal. A tisztségviselők szerint az iráni támadás a következő napokban megtörténhet.

Amerikai források becslése szerint Teheránban megbeszélések folynak az Izrael elleni lehetséges támadás mértékéről, valamint az iráni megbízottak térségbeli bevonásának lehetőségéről. Ezzel egy időben az Egyesült Államok bejelentette haderejének felkészülését és áthelyezését a térségben. Egy amerikai tisztségviselő kijelentette, hogy az Egyesült Államok az áprilisi támadáshoz hasonló módon készül megvédeni Izraelt.

Nyugati diplomaták kedd reggel a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak a következőt nyilatkozták: ,,A becslések szerint lesz egy iráni támadási hullám, és lesz egy Hezbollah támadási hullám. A támadásokat összehangolják, de nem egyszerre indítják meg.”

A katonai rádió reggeli riportja egy politikai forrásra hivatkozott, mondván, Nagy-Britannia és Franciaország az elmúlt két napban fokozta jelenlétét a térségben, ideértve a járőrözést és a felszereléseket, ami kifejezi elkötelezettségüket Izrael védelme mellett.

Emellett Izrael reméli, hogy Németország is nyilvánosan kinyilvánítja elkötelezettségét a védelmi koalícióhoz való csatlakozás mellett. A színfalak mögött diplomáciai és biztonsági erőfeszítések zajlanak a berlini vezetésnél egy ilyen nyilatkozat kiadása érdekében.

UNRWA: Az ENSZ hétfőn elismerte, hogy palesztin menekülteket segélyező ügynökségének, az UNRWA-nak kilenc alkalmazottja „részt vehetett” a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásaiban.

A Belső Felügyeleti Szolgáltatások Hivatala (OIOS) közölte, hogy befejezte a vizsgálatot az UNRWA 19 alkalmazottjával kapcsolatban, akik állítólagosan részt vettek a támadásokban, és arra a következtetésre jutott, hogy kilenc esetben „az OIOS által beszerzett bizonyítékok arra utaltak, hogy az UNRWA munkatársai részt vehettek a 2023. október 7-i fegyveres támadásokban”.

„Ezeknek a személyeknek a munkaviszonya az Ügynökség érdekében megszűnik” – áll a közleményben.

Kilenc másik esetben az OIOS szerint a bizonyíték nem volt kielégítő, míg egy esetben nem volt bizonyíték az érintettségre.

Joáv Gallant védelmi miniszter februárban felfedte az UNRWA 12 alkalmazottjának kilétét, akik ,,aktívan részt vettek” a Hamász által vezetett október 7-i mészárlásban.

Gallant szerint az UNRWA 13 000 gázai alkalmazottjának legalább 12%-a kapcsolatban áll a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportokkal.


Megúszták: A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan kedden az Al Arabiya csatornának adott angol nyelvű interjújában kijelentette, hogy a bíróság nem ad helyt halottak elleni elfogatóparancsoknak, így azzal, hogy megerősítették a Hamász politikai szárnyának és katonai szárnyának vezetőinek – Iszmail Hanije és Mohamed Deif – halálát, várhatóan nem folytatódik az ellenük szóló elfogatóparancs kiadását kérelmező eljárás.

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze májusban arra kérte a bíróságot, hogy az október 7-én kitört háború kapcsán adjon ki elfogatóparancsot a Hamász és Izrael magas rangú tisztviselői ellen. Amennyiben az elfogatóparancsot kiadják, azt az összes, több mint 120 tagállamnak tiszteletben kell tartania, és őrizetbe kell vennie a területére belépő személyt.

Az ügyész elfogatóparancsot kért Jechíje Szinwar, Mohamed Deif és Iszmail Hanije ellen. Azt is kérte, hogy adjanak ki elfogatóparancsot Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen. A végzések kiadása a bírák jóváhagyásán múlik, ami valószínűleg meg is történik. Khan azt állította, hogy Izrael az éheztetést háborús módszerként használja.

The post Deif és Hanije „megúszták”, az UNRWA beismer, és előkészületek first appeared on Új Kelet Live.