Avi/ujkelet.live

A háború 309. napja, déli front: Szombat reggel az Izraeli Védelmi Erők a hírszerzési szolgálatok irányításával dróncsapást mért terroristákra, akik egy mecset közelében lévő iskola létesítménybe beágyazott parancsnoki főhadiszálláson voltak, Daradzs-Tuffa térségében, amely Gázaváros lakóinak menedékhelyeként szolgál.

A főhadiszállást a Hamász terrorszervezet búvóhelyként használta terroristáinak, valamint terrortevékenység tervezésére és végrehajtására az izraeli erők és Izrael Állam ellen.

A támadás végrehajtása előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a precíziós lőszerek használatát.

,,A Hamász terrorszervezet szisztematikusan megsérti a nemzetközi jogot, és polgári menedékhelyekről tevékenykedik, élő pajzsként használva a lakosságot terrorista tevékenységéhez” – hangsúlyozta az izraeli hadsereg nyilatkozata.


Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap este a Hezbollah terrorszervezet rakétaindítóit támadták, melyek rakétatámadásra készek voltak Izrael északi része ellen Khiamban.

Továbbá terror-infrastruktúrákat támadtak a dél-libanoni Ajta as-Sabban, Markabában, Mhaibibben és Kafr Kilában.

Korábban pénteken a tüzérség Majsz al-Dzsabalt ágyúzta, ahonnan rakétakilövéseket azonosítottak Izraelre.


Likvidálás: Pénteken drónnal likvidálták Szidonban Szamer al-Hadzs terroristát, a Hamász terrorszervezet egyik parancsnokát, aki ,,terrortámadások előmozdításáért és Libanonból Izraelre irányított rakétatámadásokért” volt felelős.

A terrorista volt a parancsnoka a Hamász erőinek az Ain aal-Hilweh palesztin menekülttáborban Szidon mellett, és feladata volt terroristák toborzása és kiképzése Izrael Állam elleni támadásokhoz.


Feltételek Tegnap este a médiának kiszivárogtatták az izraeli követeléseket a túszok szabadon bocsátására és a harcok beszüntetésére irányuló megállapodás megkötéséhez.

Izrael követeli az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosó feletti ellenőrzést – és kijelenti, hogy a Hamász terrorszervezet nem lehet a Rafah átkelőnél. A követelésekben nem szerepel ,,a felügyeleti mechanizmus” kifejezés, de azt írták, hogy a fegyveresek Gázai övezet északi részére való bejutásának megakadályozását a felek ,,megállapodás útján” garantálják.

Izraelben követelik, hogy maximalizálják a szabadon engedendő életben lévő túszok számát, miközben Izrael kezében marad a döntés, hogy meghatározza, a túszok közül ki felel meg a humanitárius szabadon bocsátás követelményeinek. Izrael továbbá azt akarja, hogy a véres kezű biztonsági foglyokat, akiket a megállapodás részeként szabadon engednek, deportálják a Gázai övezeten kívülre.


Az utolsó esély: A túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokban részt vevő egyik tisztviselő a tárgyalások várható folytatását ,,az utolsó lehetőség csúcstalálkozójaként” határozta meg. A forrás a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak figyelmeztetett: ,,Nem lesz alku, ha Bibi [Binjámin Netanjahu miniszterelnök] és [Jechíje] Szinwar nem mutat rugalmasságot. Ezt tekintik az utolsó körnek – mert a túszok egyszerűen meghalnak.”

Az ügy részleteit jól ismerő források szerint a Fehér Ház csütörtökre tűzte ki a tárgyalások időpontját, abban a reményben, hogy addigra jelentős rugalmasság lesz mindkét oldalon. Lehetséges, hogy az is befolyásolta az időpont kitűzését, hogy csütörtökre megérkezik a Hezbollah terrorszervezet válasza vezérkari főnöke, Fuad Sukr meggyilkolására.

A csúcstalálkozóra várhatóan Dohában kerül sor, de még nem dőlt el, hogy ki lesz a házigazdája – Egyiptom vagy Katar. Az izraeli delegáció élén várhatóan a Moszad vezetője, David Barnea áll majd. A csúcstalálkozó idejére jelentős párbeszéd várható a közvetítőkkel – és főként annak érdekében, hogy Egyiptommal a Philadelphia-folyosó és a Rafah átkelőt illetően megegyezés szülessen.

Az izraeli álláspont részleteit ismerő forrás szerint tilos a családokat és a nyilvánosságot félrevezetni, és egyelőre nincs előrelépés. Egy másik forrás hangsúlyozta, ha a felek közötti nézeteltéréseket áthidalják, a csütörtöki csúcstalálkozót követően, napokon belül el lehet indítani az alkut.


Mi forog kockán: Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok vezetőinek kezdeményezéséről, hogy már a jövő héten előmozdítsák a megállapodást – a régió egyik, a tárgyalásokon részt vevő ország magas rangú tisztviselője a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak a következőt nyilatkozta: „A vezetők ezen kezdeményezése nem csak az egyének, hanem az egész régió számára kritikus, hiszen célja a jelenlegi konfliktus jelentős eszkalációjának megakadályozása.”

A közvetítők csütörtök esti váratlan nyilatkozatának egyik megfontolása az a remény, hogy egy ilyen nyilatkozat némi változáshoz vezet Iránban és a Hezbollah Izrael elleni tervezett válaszában, a Hamász-vezér, Iszmail Hanije és a Hezbollah vezérkari főnökének meggyilkolását követően. ,,Senki sem tudja, hogy megtörténik-e, senki sem tudja, hogy lesz-e hatása. De van itt egy kísérlet rá” – tették hozzá más források.

  • Az iráni ENSZ-küldöttség tegnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy a tűzszünet elérése a Gázai övezetben Irán legfőbb prioritása. „Minden olyan megállapodás, amely elfogadható a Hamasz számára, elfogadható számunkra. Az izraeli rezsim legutóbbi terrorcselekményével megsértette nemzetbiztonságunkat és szuverenitásunkat. Törvényes jogunk van az önvédelemhez – ez az ügy teljesen független a gázai tűzszünettől. Reméljük azonban, hogy válaszadásunk időzítése és végrehajtása úgy történik, hogy az ne menjen az esetleges tűzszünet rovására”.
  • Abdullah Bou Habib libanoni külügyminiszter szokatlan nyilatkozatot adott ki pénteken Nadzsib Mikati miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, amelyben a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadon bocsátását kérte, jelentette a Ynet hírportál. Bou-Habib támogatta az Egyesült Államok és a közvetítők Egyiptom és Katar felhívását a tárgyalások újraindítására, hogy megállapodás szülessen Izrael és a Hamász között. Szerinte ,,segíteni kell a Gázai övezetben lévő palesztinokat, valamint a túszokat és családjaikat, akik nagy szenvedést élnek át”.
  • Bou Habib hozzátette, hogy ,,a három vezető (az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar) erőfeszítései dicséretre méltóak. A libanoni kormány úgy véli, hogy nincs helye további késlekedésnek, és felszólít minden felet, hogy gyorsítsák fel a túszok szabadon bocsátásának, a tűzszünetnek és a megállapodás végrehajtásának folyamatát.”

Mindeközben: A Telegraph pénteki értesülései szerint Irán új elnöke a keményvonalas Iszlám Forradalmi Gárda ellen harcol, hogy megakadályozzon egy totális háborút Izraellel.

A teheráni hatóságok megosztottak abban, hogy hogyan reagáljanak Iszmáil Hanije, a Hamász politikai szárnyának vezetőjének július 31-i iráni fővárosban történt meggyilkolására.

  • A Forradalmi Gárda vezető tábornokai ragaszkodnak a Tel-Aviv és más izraeli városok elleni közvetlen csapáshoz, a katonai bázisokra összpontosítva, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat.
  • Maszúd Peszeskján, az újonnan megválasztott elnök, aki a múlt havi választásokon legyőzte a Forradalmi Gárda jelöltjét, azt javasolta, hogy Iránnal szomszédos országokban vegyenek célba titkos izraeli bázisokat.
  • Irán anno azt állította, hogy célba vette a Moszad „kémbázisait” az iraki Kurdisztánban.

A Forradalomi Gárda megpróbálja aláásni Peszeskjánt az Izrael elleni agresszívabb megtorlás érdekében, nyilatkozták az elnök tanácsadói.


Kitérő: A Fehér Ház pénteken azzal vádolta a szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminisztert, hogy hajlandó feláldozni a Hamász által Gázában fogva tartott izraeli és amerikai túszok életét, jelentette a Walla hírportál.

Péntek reggel Szmotrich közleményt adott ki, amelyben támadta az Egyesült Államokat, Egyiptomot és Katart, és azzal vádolta őket, hogy nyomást gyakorolnak Izraelre, hogy ,,leállítsa a háborút és beleegyezzen egy megadási megállapodásba”.

  • Szmotrich kijelentette, hogy Izraelnek nem szabad beleegyeznie palesztin foglyok szabadon bocsátásába a megállapodás részeként, és azt állította, hogy a tárgyalt megállapodás veszélyeztetné Izrael biztonságát.
  • ,,Felszólítom a miniszterelnököt, hogy ne essen ebbe a csapdába, és ne egyezzen bele a legcsekélyebb elmozdulásba az általa nemrég felállított vörös vonalaktól” – mondta Szmotrich.

A Fehér Ház szóvivője, John Kirby felolvasta a Szmotrich megjegyzéseire adott előre elkészített megjegyzéseket, ,,abszurdnak és felháborítónak” nevezve azokat.

  • ,,Szmotrich úr lényegében azt sugallja, hogy a háborúnak a végtelenségig, szünet nélkül és a túszok életéért való komoly aggodalom nélkül kell folytatódnia. Érvei tévesek. Félrevezetik az izraeli közvéleményt” – mondta Kirby.
  • Kirby szerint miközben Joe Biden elnök azon dolgozik, hogy megvédje Izraelt egy esetleges iráni támadástól négy hónapon belül másodszor, Szmotrich részéről ,,felháborító” az az állítás, hogy az elnök olyan megállapodásra próbálja rákényszeríteni Izraelt, amely sérti annak biztonságát.
  • ,,Néha olyan országok, amelyek értékelik polgáraik életét, mint mi az Egyesült Államokban és ahogy Izrael teszi, ilyen típusú üzleteket kötnek ártatlan életek megmentésére” – mondta Kirby.
  • Kirby hozzátette, hogy Szmotrich kijelentései azt sugallják, hogy ,,tényleg feláldozná izraeli túszok életét – saját honfitársait és amerikai túszokat is -, és szembeszállna Izrael nemzetbiztonsági érdekeivel a háború e kritikus szakaszában”.
  • Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház miért döntött úgy, hogy ilyen támadást indít Szmotrich ellen most, Kirby azt mondta, hogy „miért döntött Szmotrich most egy ilyen abszurd és felháborító kijelentés mellett?”

Szmotrich, a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és pártjaik kritikusak Netanjahu koalíciójának stabilitása szempontjából.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Likvidálás Gázában és Libanonban, és a régió tűzszünetben reménykedik first appeared on Új Kelet Live.