Avi/ujkelet.live

A háború 315. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők pénteken elrendelte a Khan Junesz északi részén és Deir keleti részén tartózkodó palesztinoknak, hogy távozzanak az Izrael által kijelölt humanitárius zónába, melynek területét ismét módosították. A civileket a rendeletről levegőből ledobott szórólapokon, SMS-ekben, telefonon és a médián keresztül értesítették.

A módosítás értelmében Khan Junesz több északi negyede már nem része a humanitárius zónának, és az izraeli hadsereg arra készül, hogy erőteljesen fellépjen ott a Hamász terrorszervezet jelenléte ellen.

,,Számos terrorcselekmény, a humanitárius övezet terrortevékenységre való kizsákmányolása és rakéták kilövése miatt Khan Junesz északi részéről Izrael Államra, a területen maradás veszélyessé vált” – közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A humanitárius zónát ,,kiigazítják pontos hírszerzési adatok alapján, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász terrorinfrastruktúrát helyezett el a humanitárius zónaként meghatározott területen”.

A korai figyelmeztetés célja a civil lakosságot ért károk enyhítése.

Deir al-Balach azon kevés területek egyike Gázában, ahol az izraeli hadsereg még nem volt bevetve intenzíven.

A környékbeli kórházakra nem vonatkozik a kiürítés.


Északi front: Az izraeli hadsereg a nap folyamán drónnal csapást mért egy katonai épületre, melyben a Hezbollah terroristái gyülekeztek a dél-libanoni Ajtarunban.

Továbbá a tüzérség a dél-libanoni Blida és Kafr Kila térségét támadta.

Libanoni médiajelentések szerint kora délután dróncsapást mértek egy járműre a dél-libanoni Türosz mellett. Az Al Arabiya később egy halottról és egy sérültről számolt be.

Reggel lezuhant Beit Dzsann közösségben a Hezbollah felderítő drónja, az izraeli hadsereg vizsgálja az incidenst.

Propaganda: Miközben a Hezbollah válasza vezérkari főnöke likvidálására várat magára, a terrorszervezet reggel egy propagandavideóval igyekezett kompenzálni, mely az arzenáljában lévő Imad 4 rakétát mutatja be.

A háttérben a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah kijelentései hallhatóak a terrorszervezet precíziós rakétáiról.

A videóban a rakétán kívül egy elágazó földalatti járatot is bemutatnak, ahol a szóban forgó lövedékeket tárolják.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Kiürítések Gázában, északi front és propaganda first appeared on Új Kelet Live.