Avi/ujkelet.live

A háború 316. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este felszólította az észak-gázai Beit Hanunban tartózkodó palesztinokat, hogy távozzanak a Gázavárosban lévő menedékhelyekre.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője Avichai Adraee ezredes a felhíváshoz csatolta a listát a zónákról, amiket ki kell üríteni. A hadsereg a területen ,,erőteljesen fel fog lépni a tterrorcsoportok ellen”.

A csapatok számos célzott rajtaütést hajtottak végre Beit Hanunban, mióta a szárazföldi offenzíva első hónapjaiban felszámolták a helyi Hamász zászlóaljat.

A hadsereg legfrissebb értékelései szerint Gáza egész északi részén kevesebb mint 200 000 palesztin maradt.


Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták Hanine-ben, Marun a-Raszban és Ajta as-Sabban. Az éjszaka során csapást mértek egy fegyverraktárra Nabatiehben. A tüzérség pedig a dél-libanoni Rmeis, Labbuneh, Kfarchuba és Ajta as-Sab területeit lőtte.

A Hezbollahhoz kapcsolódó libanoni al-Akhbar újság reggel arról számolt be, hogy a Nabatiehben egy épület elleni izraeli támadás halálos áldozatainak száma tíz, ezen kívül három sebesült szíriai és egy szudáni polgár is van. Azt is közölték, hogy a szóban forgó épület egy téglagyár, ahol egy szír család (köztük anya és gyerekei) és több munkás élt.


Túszok: Az Egyesült Államok egy új áthidaló javaslatot nyújtott be Izraelnek és a Hamász terrorszervezetnek pénteken a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás nyitva maradt kérdéseinek megoldása érdekében, áll az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közös nyilatkozatában.

A Dohában folyamatban lévő tárgyalások legutóbbi fordulója, amely az izraeli tisztviselők szerint ,,az utolsó esély” a megegyezésre, intenzív regionális feszültségek, valamint Irán és a Hezbollah terrorszervezet fenyegetései közepette zajlott, hogy megtámadják Izraelt a Hamász és a Hezbollah vezetőinek közelmúltbeli teheráni és bejrúti likvidálása megtorlásaként.

A Biden-kormány szerint a gázai tűzszüneti megállapodás kulcsfontosságú a közel-keleti feszültség enyhítésében és a regionális háború megelőzésében.

Az izraeli 12-es csatorna péntek este bemutatott közvélemény-kutatása szerint az izraeliek 63%-a támogatja a Dohában tárgyalt túszalkut, míg 12%-a ellenzi.

Joe Biden amerikai elnök pénteken az Ovális Irodában újságíróknak azt mondta, hogy ,,közelebb vagyunk a megállapodáshoz, mint valaha”, hozzátéve, hogy nem akarja ,,elkiabálni”, de ,,lehet, hogy van ott valamink”. Biden szerint: ,,még nem értünk célt, de közelebb vagyunk, mint három nappal ezelőtt”.

  • Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnök telefonon beszélt az ügyvezető iráni külügyminiszterrel, és tájékoztatta őt a tárgyalásokról. 
    Ez volt a második telefonhívás közöttük az elmúlt két napban.
  • A katari külügyminisztérium közölte, hogy al-Thani hangsúlyozta iráni kollégájának, hogy csillapitani kell a feszültséget a térségben.

A Hamász és Izrael kijelentette, hogy ők a javasolt megállapodás más verzióit fogadták el, és eltérően értelmezték Biden májusi beszédét, amelyben a javaslat részleteit ismertette.

  • A Hamász egyik forrása az al-Dzsazírának azt mondta, hogy a közvetítők tájékoztatták a terrorszervezetet a csütörtöki tárgyalásokról, és a most bemutatottak nem egyeznek azzal, amit a Hamász július 2-án elfogadott.
  • Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal közölte: ,,Izrael alapelveit jól ismerik a közvetítők és az Egyesült Államok, és Izrael reméli, hogy nyomásuk hatására a Hamász elfogadja a május 27-i elveket, hogy a megállapodás részleteit végre lehessen hajtani”.
  • Amerikai tisztviselők hangsúlyozták, hogy az izraeli május 27-i és a Hamász július 2-i verziója sem képviseli jelenlegi álláspontjukat, és az áthidaló javaslat megpróbálja felszámolni ezt a szakadékot, és mindkét félnek megadni többé-kevesbé azt, amit akar.

Az amerikai, katari, egyiptomi és izraeli munkacsoportok az elkövetkező napokban folytatják a technikai munkát a megállapodás végrehajtásának részleteivel kapcsolatban, áll a közös nyilatkozatban.

A jövő hét vége előtt újabb csúcstalálkozóra kerül sor Kairóban a vezető közvetítők és tárgyalók – Bill Burns CIA-igazgató, a katari miniszterelnök, a Moszad igazgatója és az egyiptomi hírszerzési vezetője – között „a megállapodás megkötése céljából a ma előterjesztett feltételek szerint” – áll a közleményben.

  • Antony Blinken külügyminiszter várhatóan a hétvégén a régióba utazik, vasárnap landol Izraelben, és hétfőn találkozik Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel.

A Walla hírportál egy izraeli tisztviselőt idézett, mondván, az izraeli hírszerzés az iráni rakéta- és drónegységek riadókészültségének csökkenését érzekeli, miután több napos magas készültségben voltak az Izrael elleni esetleges támadásra való előkészületként. A tisztviselő szerint az izraeli hírszerzés úgy véli, az irániak látni akarják a tárgyalások alakulását, mielőtt előrelépnének egy esetleges támadással.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken beszélt Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel a térség instabilitásáról – közölte Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkárának közleménye.

Austin azt mondta Gallantnak, hogy az Egyesült Államok ,,továbbra is figyelemmel kíséri Irán és meghatalmazottjai támadási tervét, és a régióban jó pozícióban van, hogy megvédje Izraelt valamint az amerikai személyzetet és létesítményeket”.

Austin és Gallant beszélt ,,az előrelépésről a tűzszünet biztosítása és az összes túsz – köztük nyolc amerikai – szabadon bocsátása felé, akiket a Hamász fogva tart Gázában”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Kiürítés Gázában, támadások Libanonban és a túszok ügye first appeared on Új Kelet Live.