Avi/ujkelet.live

A háború 316. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy drónnal megölte a Hezbollah terrorszervezet elit Radwan erőjének egyik parancsnokát, Husszein Ibrahim Kasszabot, miközben Türosz közelében motorozott.

Szintén a nap folyamán Izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah katonai épületeire a dél-libanoni Markaba, Ramyeh és Kfarhamam térségében.

A tüzérség pedig a dél-libanoni a-Tiri, Jater, Labbuneh és Hanine területét lőtte.

A vadászgépek célba vették a Hezbollah katonai épületeit a dél-libanoni Ajtarunban, Ajta as-Sabban és Matmurában.

A Kela területén aktiválódott figyelmeztetés kapcsán hadsereg közölte, hogy a légvédelem elfogott ,,egy gyanús légi célpontot” mely Libanonból belépett a Golán-fennsík területére. Sérülés nem történt.

Továbbá öt rakétát lőttek ki Libanonból Stulára és Netu’ára, a lövedékek nyílt területen landoltak, sérülés nem történt.


Gondban: A Hezbollah terrorszervezethez köthető Al-Akhbar szombaton arról számolt be, hogy üzemanyaghiány miatt leállt az ország nemzeti áramellátása.

A jelentés szerint a libanoni nemzeti villamosenergia-vállalat szombaton bejelentette, hogy az üzemanyagtárolók teljes kiürülése miatt leállt az utolsó áramtermelő erőmű.

Az ország számos infrastruktúrája – köztük a repülőtér, a kikötő, a börtönök, a sótalanító létesítmények és a vízszivattyúk – nem az országos villamosenergia-hálózatról, hanem helyi generátorokból nyer áramot.

A libanoni vízügyi hatóság arra kérte a lakosságot, hogy korlátozzák vízhasználatukat a szivattyúk által használt villamos energia megtakarítása érdekében.

Libanon évek óta súlyos áramhiánnyal küszködik, különösen azóta, hogy az ország 2019-ben elhúzódó pénzügyi válságba került. Az otthonok és a vállalkozások nagymértékben generátorokra, és egyre inkább napelemekre támaszkodnak, mivel az állam általában csak napi néhány óra áramot biztosít.


Szamária: Az izraeli médiában idézett biztonsági forrás szerint szombaton hat izraeli szélsőséges, Itamar telep lakosai, próbált bejutni a Sechem régióban található Rudzseib palesztin faluba.

Az izraeliek két csoportban érkeztek a faluba – négyen autóval és ketten gyalog. Néhányan maszkot viseltek, és paprika spray-jel voltak felszerelve.

A katonaságot a helyszínre vezényelték, és amint az izraeliek észrevették őket – elmenekültek. Az egyik gyalog érkezett telepest a katonák őrizetbe vették, de a rendőrség állítólag nem volt hajlandó letartóztatni.

  • Alig két napja körülbelül 150 álarcos zsidó ment be a szamáriai Dzsit palesztin faluba, ahol házakat és járműveket gyújtottak fel.
  • Az események során a falu 23 éves lakosát agyonlőtték. További három sérültről is beszámoltak, közülük ketten fejsérülést szenvedtek. Egy idős nő könnygáz belélegzése miatt szorult orvosi segítségre.
  • A gyújtogatás következtében négy ház és hat jármű is megrongálódott.
  • A hadsereg és a hatérrendészet erői a helyszínre mentek, hogy feloszlassák a zavargókat, egy személyt letartóztattak, de még aznap éjszaka elengedtek. Biztonsági források szerint a zsidó lázadók Molotov-koktélt dobtak egy házba, és felgyújtották. A házban lakó palesztin család az utolsó pillanatban menekült meg.

Rendhagyó incidens: Jichák Herzog elnököt szombaton tüntetők fogadták miután visszatért a zsinagógából.

Miközben az elnök biztonsági őrökkel körülvéve állt, az egyik aktivista azzal vádolta, hogy „egy kahanista kormány elnöke vagy”. A tüntető nyilvánvalóan az ultranacionalista nemzetbiztonsági miniszterre, Itamar Ben-Gvirre utalt.

A heves konfrontáció közepette Herzog egyetértett a tüntetőkkel, mondván: „Természetesen a kahanizmust el kell távolítani a kormányból.”

Amikor a tüntetők arra kérték, hogy a kormány szélsőjobboldali tagjait – különösen Ben-Gvirt – minősítse „veszélyesnek” a demokráciára nézve, Herzog azt mondta, hogy akkor szólal meg, amikor szükségesnek érzi, ahogy tette tavaly a kormány vitatott igazságügyi reformja alatt. ,,Ha veszélyt látok az izraeli demokráciára, én állok a tüntetés élére”.

Azt mondta továbbá a tüntetőknek, hogy hisz „Izrael Államban, az izraeli társadalomban és az izraeli demokráciában. És az izraeli demokrácia győzni fog”.


A Hamász terve: A Hamász terrorszervezet azt tervezte, hogy kiássa a brit és a nemzetközösségi erők katonáinak maradványait, és a brit kormány zsarolására használja őket, jelentette szombaton a brit Telegraph, a Gázában talált és izraeli tisztviselők által átadott dokumentumokra hivatkozva.

Izraeli tisztviselők becslése szerint a dokumentumot 2022 októberében 5-én egy ismeretlen Hamász-tisztviselő írta, nyilvánvalóan reagálva arra, hogy Liz Truss akkori brit miniszterelnök azt mondta, hogy a brit nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe akarja költöztetni, Donald Trump volt amerikai elnök nyomdokaiba lépve.

A tisztviselők azt nyilatkozták a lapnak, hogy a dokumentumot januárban találták meg Khan Juneszben, egy olyan épületben, amely a Hamász vezetőjéhez, Jechíje Szinwarhoz és a katonai szárny vezetőjéhez, Mohamed Deifhez köthető.

A dokumentum hét oldalon át sorolja a követeléseket: ,,a Jeruzsálemmel kapcsolatos nyilatkozat visszavonása, a katonák maradványainak evakuálása Gázán kívüli temetőkbe, vagy az 1917-ből származó temetők földbérleti díjának visszamenőleges kifizetése”.

A dokumentum szerint ha az Egyesült Királyság nem teljesíti a követeléseket, a hatóságok ,,az összes holttestet eltávolítják a temetőkből”, és bejelentik, hogy ,,a holttesteket fogolyként tartják mindaddig, amíg megoldás vagy alkut nem születik”. Az újság szerint több mint 3000 nemzetközösségi katona nyugszik az első és a második világháborúból egy gázai katonai temetőben.

Bár a dokumentum a gázai háború előtt készült, a Nemzetközösség temetőinek területe továbbra is a Hamász ellenőrzése alatt áll, és izraeli tisztviselők szerint a zsarolási veszély továbbra is valós.

,,Az ebben a dokumentumban bemutatott taktika szó szerint terrorizálja az Egyesült Királyság egészét, hogy befolyásolja a politikai döntéseket” – mondta egy izraeli tisztviselő a The Telegraphnak. „Nem zárható ki, hogy a Hamász ezt a stratégiát vagy más hasonló stratégiákat alkalmaz a jövőben a külügyek befolyásolására vagy bármi másra, ami a napirendjén szerepel.”

Izraeli tisztviselők szerint a dokumentumot egy műanyag tasakban találták, a csoport Hezbollahval és más nemzetközi terrorszervezetekkel folytatott ügyleteivel kapcsolatos rejtekhelyen. „M’Raed” jelzéssel volt ellátva.

„[Ez] valószínűleg Raed Szalim Khalekre, a Hamász Katonai Hírszerzési Igazgatóság információs és OSINT (nyílt forráskódú hírszerzés) osztályának vezetőjére utal” – tette hozzá a dokumentumhoz fűzött izraeli hírszerzési kommentár.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Libanon áram nélkül, a Hamász zsaroló terve és incidens Szamáriában first appeared on Új Kelet Live.