ujkeletlive

Túszalku – a Hamász elutasította a Netanjahu követeléseit tartalmazó amerikai ajánlatot  

A Hamász terrorszervezet amerikai áthidaló javaslatára adott elutasító válaszát megelőzően Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala tegnap este szokatlan üzenetet tett közzé, mondván, „az információk sorozatos kiszivárogtatói” ártanak a túszalku-megállapodás kialakulásának. A Hamászt okolva álláspontja megváltoztatásáért, a közlemény továbbá megerősítette – „a miniszterelnök most is ragaszkodik Philadelphi-folyosó megtartásához, hogy megakadályozzuk a terrorista elemek újrafegyverzését, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy előmozdítson egy olyan megállapodást, amely maximalizálná a szabadon engedhető, életben lévő túszok számát, és lehetővé tenné a háború összes célkitűzésének elérését.”

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye a tárgyalók médiának kiszivárogtatott azon állítólagos megjegyzéseit vitatta, miszerint a kairói küldöttség számára biztosított mandátum olyan mértékű csökkentett jogkört tartalmaz, amely gátolja a megegyezés esélyeit.

Netanjahu hivatalának közleménye után nem sokkal a Hamász elutasította az amerikai áthidaló javaslatot, mondván, hogy az „lényegében megfelel Binjámin Netanjahu miniszterelnök elutasításának, aki ellenzi a tartós tűzszünetet, és meggátolja a hadsereg teljes kivonulását a gázai övezetből.” A múlt hét végén tartott dohai csúcstalálkozón bemutatott úgynevezett áthidaló javaslat, az előbb említettek mellett kizárja a civilek szabad mozgását az övezet déli részéből észak felé, illetve támogatja Netanjahu követelését a Netzarim-folyosó ellenőrzésére, továbbá átengedné Izraelnek a rafahi átkelő és a Philadelphi-folyosó feletti ellenőrzést. A Hamász ezenkívül nehezményezte, hogy a miniszterelnök a korábbi engedményeket is visszavonta, és új feltételeket szabott a fogolycsere-folyamatban, ami a terrorszervezet szerint összességében „megakadályozza a túszcsere-alku befejezését.”

A Hamász elutasító közleménye után Joe Biden elnök újságíróknak azonban kijelentette, a túszok kiszabadítását jelentő megállapodás „még mindig lehetséges. Nem adjuk fel.”

Gyanús tel-avivi bombarobbanás

Egyelőre rejtély a tegnap esti tel-avivi robbanás indítéka és az elkövető személye, melynek körülményeit a rendőrség és a Sábák belbiztonsági szolgálat is vizsgálja.

A város déli negyedében sétáló, ötvenes éveiben lévő férfi hátizsákjában lévő bomba robbant fel, akit a mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak, a közelben tartózkodó sérültet pedig kórházba szállították.

Peretz Amar, a tel-avivi rendőrség kerületi parancsnoka szerint a halott férfi személyazonossága fog rávilágítani az indítékra.

Nehéz azonosítani a holttestet. Tudjuk, hogy nem egy ártatlan civilről van szó, hanem valakiről, aki robbanószerkezetet vitt magával. Ez lehet terror és lehet bűncselekmény. A terror lehetősége valós,” – tette hozzá, egyelőre azonban nem világos az sem, hogy mi okozta a bomba felrobbanását.

A héber médiában megjelent riportok szerint a Sábák, és a rendőrség több lehetséges irányban vizsgálódik, egyrészt nem zárják ki, hogy a robbanás a területekről beszivárgott öngyilkos merénylő támadása, vagy egy libanoni terrorista. Másrészt, a hátizsák szállításának módja és a támadó európai kinézete a burgaszi repülőtéren izraeli turisták ellen elkövetett támadásra emlékeztet. A harmadik lehetőség, lehet  bűncselekmény, amit viszont a szállítás módja szerint valószínűtlennek tartanak. Összességében, a vizsgálat jelenleg korai szakaszában nem tudták eldönteni, hogy valójában ki áll a robbanás mögött.

Gazdaság – negatív gazdasági növekedés

Elmaradva a közgazdászok előrejelzéseitől, Izrael gazdasága a második negyedévben jóval lassabb ütemben növekedett a hónapok óta tartó háború következtében továbbra is súlyosan érintett export és a beruházások visszaesése miatt, – áll a Központi Statisztikai Hivatal vasárnap közzétett jelentésében.

A bruttó hazai termék (GDP) éves szinten 1,2%-kal nőtt az április-júniusi időszakban az előző három hónaphoz képest, és 1,4%-kal csökkent a tavalyi év azonos negyedévéhez képest. Emellett, a magánfogyasztás éves szinten 12%-kal, a második negyedévben pedig 2,9%-kal nőtt, az év eleje óta folyamatosan emelkedve, miután 2023 utolsó negyedévében a háború kezdetén meredeken visszaesett. A kormányzati kiadások a második negyedévben 8,2%-kal emelkedtek, míg az üzleti termelés 1,9%-kal csökkent.

A Statisztikai Hivatal által közölt adatok jóval elmaradnak a közgazdászok várakozásaihoz képesek, miszerint a korábbi előzetes becslések 2,3 – 5% között növekedésre számítottak. Összességében, az egy főre jutó GDP kiigazítva népességnövekedéssel 0,4%-kal csökkent a második negyedévben.

Az adatok közzététele után nyilatkozó közgazdászok hangsúlyozzák, miszerint az egy főre jutó bruttó hazai termék visszaesése egyértelműen jelzi a folyamatban lévő háború okozta jelentős gazdasági károk mértékét, hozzátéve azt is, hogy a libanoni Hezbollah fenyegetés miatt tízezrek kényszerültek lakóhelyük elhagyására, a biztonsági helyzet jelentősen megzavarta az üzleti tevékenységet mind a déli, mind az északi közösségekben. Az érintett régiókban a mezőgazdasági vállalkozások bezárása hátráltatja a növekedést, ahogyan az előző évhez képest, főleg a munkaerő hiánya miatt 26%-al visszaesett építőipari beruházások.

The post A Hamász elutasította az áthidaló javaslatot first appeared on Új Kelet Live.