Avi/ujkelet.live

A háború 320. napja: Egy tartalékos katona ma reggel feltöltött a Gázai övezetből egy videót, amelyben azt állította, hogy van egy jó hír, aminek a részleteibe nem mehet bele. A videó az interneten úgy terjedt, hogy túszok szabadultak ki.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivőjének nyilatkozatot kellett kiadnia: ,,Az elmúlt néhány órában pletykák keringtek túszokról, amelyek nem igazak. Csak a hivatalos hatóságok közleményeire hallgassatok, és kerüljétek a családoknak és a nyilvánosságnak ártó hamis pletykák terjesztését”.


Fogságban: Jelena Trufanov, akinek fia, Szása még mindig fogságban van, és aki a novemberi tűzszüneti megállapodás keretében 54 nap után szabadult, több napot töltött Chaim Perivel, Joram Metzgerrel, Alex Danziggal, Jagev Buchstav és Nadav Poplewell-lel a fogságban.

  • Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat hétfőről keddre virradóra lokalizálta és hazahozta hat túsz maradványait.
  • A hatodik túsz Avraham Munder volt.
  • A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint Joram Metzger családjának a hadsereg azt mondta, hogy szerettüket agyonlőtték a fogságban a Hamász terroristái.
  • A Ynet hírportál szerint öt túsz az alagútban lassan, fulladás következtében halt meg. A hadsereg márciusi közelben lévő támadása a szárazföldi manőver során tüzet okozott, és az alagútban lévő szén-dioxid megölte őket. A túszok mellett hamászos fogvatartóik is meghaltak. Ez az izraeli hadsereg vezető hipotézise.
  • Tegnap este a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy közölte, hogy kivizsgálják a hat túsz halálának körülményeit, és a megállapításokról tájékoztatják a családokat és a nyilvánosságot.

,,Biztosan tudom, hogy meg lehetett volna mentenie őket. Némelyikük szerepelt az utolsó nap listáján, amit felajánlottak Izraelnek, és amit Izrael az előző megállapodásban elutasított” – nyilatkozta Trufanov a KAN közrádiónak.

Jelenát néhány napig fogságban tartották ötükkel, majd elválasztották őket: ,,Elvittek engem, Danielle Alonit és Emiliát, valamint további három thaiföldit. Nem magyarázták meg, miért. Egy másik szobába vittek minket az alagutakban, és ott voltunk néhány hétig.”

Metzgert, Perit és Danzigot Nir Oz kibucból rabolták el. ,,Alex folyamatosan történelem órákat tartott, leült elénk a székre, és mindenfélét mesélt. Chaim és Joram egymással beszélgettek, okos emberek voltak, valóban a föld sója, a kibuc alapítói, akik sokat tettek az országért, és rettenetesen fájdalmas, hogy így fejezték be életüket.”

,,Sokkal pesszimistábbak voltak, mint mi” – mondta Jelena. ,,Danielle és én biztosak voltunk abban, hogy elengednek minket, ők azt mondták, ‘nem megy az olyan gyorsan’”.

,,Az elrablásunk utáni napon Chaim és Joram Danielle-lel beszélgetett, aki megkérdezte: ‘Mikor szabadulunk?’ – mire Chaim azt mondta neki: ‘Egy év, két év’, és ez sokkolta Danielle-t. Joram Metzger azt mondta neki: ‘Nem, két vagy három hónap’, mert látta, hogy sokkos állapotban van, de ők okos emberek voltak, akik tudták az igazságot.”

Metzger, Amiram Cooper (85) és Peri a Hamász terrorszervezet decemberi propaganda videójában is szerepelt, melyben a Hamász felhívta a figyelmet arra, hogy idős emberekről van szó, és a ,,Ne hagyj itt megöregedni minket” című dal futott a felvételen a háttétben.

A 80 éves Metzger, a 80 éves Peri, az 51 éves brit-izraeli Popplewell halálát júniusban, míg a 75 éves Danzig és a 35 éves Buchstav halálát múlt hónapban állapították meg. A 79 éves Avraham Munder halálát tegnap jelentették be, holtteste hazahozatalakor.


Számok: 109 túsz maradt Gázában, 41 közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, hetet pedig a csapatok mentettek ki. Harminchat túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet


Egy kép: A Ynet hírportál riportere tegnap megosztott néhány képet, melyet néhány héttel az október 7-i mészárlás után készített.

A fenti fotón egy katonanő és a Régészeti Hatóság egyik önkéntese átszitálja a hamut mely egy Be’eri kibucbeli házból származott, abban a reményben, hogy csontokat vagy fogakat találnak az áldozatok azonosításához.

A hatóság önkéntesei megtanították a katonáknak, akik soha életükben nem foglalkoztak ilyennel, hogyan kutassanak maradványok után.

Szobáról szobára jártak a házakban, fogták a hamut és átszitálták.

The post Visszaemlékezések és pletykák tagadása first appeared on Új Kelet Live.