ujkeletlive

Ben-Gvir és a politikai pirománia

Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter [Otzma Jehudit] folyamatos Templom-hegyi uszításai jegyében történt következő, hétfő reggeli nyilatkozata újabb felháborodást váltott ki, miután ismét kijelentette, hogy a zsidó hívők a Templom-hegyen ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint a muszlimok, azt is kilátásba helyezve, hogy zsinagógát létesítene a helyszínen.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök és hivatala Ben-Gvir nyilatkozatai ellenében ugyan sorozatos ellen-közleményekben hangsúlyozza, miszerint Izrael álláspontja az érvényben lévő status quot illetően változatlan, további kézzelfogható intézkedéseket azonban nem foganasított, ilymódon a nemzetbiztonsági miniszter számos alkalommal kijelentette, hogy magasrangú pozíciójából adódó hatalma révén az említett status quot nem tekinti relevánsnak.

Ben-Gvir szereplésének saját koalícióján belüli elítélését tetézik a várható diplomáciai reakciók, ilymódon nem váratott sokat magára Szaúd-Arábia válasza a tegnapi kijelentésekre. A szaúdi külügyminisztérium által kiadott közlemény nem nevezi meg Ben-Gvirt, hanem „az izraeli megszálló kormány egyik minisztereként” hivatkozik rá.

A királyság megerősíti, miszerint kategorikusan elutasítja ezeket a szélsőséges és lázító kijelentéseket, illetve elutasítja a muszlimok érzelmeinek folyamatos provokációját világszerte. A királyság hangsúlyozza az al-Aksza mecset történelmi és jogi status quojának tiszteletben tartását, megújítva a nemzetközi közösséghez intézett felhívását, hogy vállalja felelősségét a testvéri palesztin nép által elszenvedett humanitárius katasztrófa megszüntetésében, és aktiválja a komoly mechanizmusokat az izraeli tisztviselők felelősségre vonására a nemzetközi törvények, normák és határozatok folyamatos megsértéséért.”

A szaúdi válasz megerősíti Mose Arbel belügyminiszter [Sász] tegnapi  figyelmeztetését, miszerint Ben-Gvir ,,felelőtlen szavai próbára teszik Izrael stratégiai szövetségeit a muszlim országokkal, amelyek koalíciót alkotnak az iráni gonosz tengely elleni harcban. Az intelligencia hiánya vérontáshoz vezethet.”

A litván háredi Jated Ne’eman ma reggeli nyomtatott számának címlapján rendkívüli közleményben ítéli el a miniszter uszításait, példátlan arab és héber nyelven is megfogalmazott üzenete hangsúlyozza az érvényben lévő ultraortodox doktrínát – „tilos felmenni a Templom-hegyre, ez a vélemény nem változott, és érvényes.”

A Jahadut HaTora szövetség Degel Hatora frakciójának hivatalos lapjában közölt felhívás „piromániás politikusnak” nevezi Ben-Gvirt, azzal vádolva, hogy a miniszter már másodszorra történő okádása „veszélyezteti a szent föld lakóit,” miközben a muszlimok érzelmeinek folyamatos provokációját uszítja világszerte, majd ismételten leszögezi a rabbik régóta fennálló véleményét a zsidó törvényekről, amely megtiltja a zsidók számára, hogy felmenjenek a szent helyre.

A nemzetbiztonsági miniszter tüzes nyilatkozatai a kormányzó Likudon belül sem arattak osztatlan sikert. 

Ben-Gvir tettei veszélyeztetik Izrael nemzetbiztonságát és nemzetközi megítélését. A hadsereg tegnapi akciója, amellyel meghiúsította a Hezbollah támadását, megerősítette Izraelt, Ben-Gvir kijelentései gyengítik,” – közölte Joáv Gallant védelmi miniszter egy tegnapi bejegyzésében X-en, amelyre az örök politikai – hatalmi rivalizálásban álló Ben-Gvir azzal vádolta Gallantot, hogy meghajolt a Hamász terroristái előtt, és belerángatta Izrael Államot egy meggondolatlan alkuba.

Gallant azt is választja, hogy folytatja a Hezbollah északon folytatott pusztító, defetista elképzeléseinek politikáját,” – írja szintén X-en, megismételve a Hezbollah elleni „döntő háború” megindítására vonatkozó követelését.

A Likud oktatási minisztere, Joáv Kisch szintén elítélte a hétfői nyilatkozatokat, mondván, „azok a Templom-hegyre vonatkozó status quo bármilyen megváltoztatását, különösen háborús időkben, szakszerűen kell végrehajtani a kabinetben, az összes jelentés és következmény vizsgálata mellett. Ben-Gvir miniszter felelőtlen nyilatkozata a médiában ebben a kérdésben ostoba és szükségtelen populizmus,” – tette hozzá.

The post Politikai pirománia – szaúdi elítélés, és az askenázi média támadása Ben-Gvir kijelentései ellen first appeared on Új Kelet Live.