ujkeletlive

326 nap Hamász-fogság után az Izraeli Védelmi Erők különleges alakulata élve menekítette ki egy dél-gázai alagútból az 52 éves Qaid Farhan al-Qadi rahati lakost.

A be’ersevai Szoroka kórházba érkezése után családja és a beduin közösség számos tagja körében készült felvételeken a körülmények között stabil állapotban lévő Farhan örömmel kommunikál szeretteivel, és többek között Binjámin Netanjahu miniszterelnök telefonos üdvözletét is fogadja.

Nehéz elmagyarázni, mit érzünk, ez jobb, mint egy újszülött érkezése, nagyon boldogok vagyunk, hogy megkaptuk ezt a hírt,”- nyilatkozta a héber médiának testvére, miközben a nyilatkozatok mellett a tévécsatornákon, és a közösségi oldalakon futótűzként terjedt a hadsereg által közzétett felvételeken a katonákkal körülvett Farhan útja a mentőhelikopteren a felszállástól egészen az izraeli landolás pillanatáig.

Visszatérésének öröme mellett, a kórházba látogató Ata Abu Mediam, Rahat város korábbi polgármestere megosztotta Farhan fogságának szomorú részleteit is – „tíz hónapig alig látta a napot, alig látta a fényt. Nagyon kegyetlen fogságról beszélt, úgy bántak vele, mint egy izraelivel, nem úgy, mint egy beduinnal vagy egy arabbal,” – majd hozzátette azt is, hogy „mesélt az egyik fogolyról, aki két hónapig mellette volt, és mellette halt meg, és ez összetörte a szívét,” – nyilatkozta Mediam a Kan közszolgálati csatornának. A hadsereg ezidáig nem erősítette meg a korábban együtt fogvatartott túsz haláláról szóló híreket.

A Ynet hírportálnak nyilatkozó egyik barátja pedig arról számolt be, hogy „engedélyt kaptam, hogy meglátogassam őt odabent, két-három percre bementem. Jól van, egészséges, jól néz ki. Egy kicsit sápadt. Lefogyott október 7-hez képest. Remélem, holnap kiengedik a kórházból a családhoz,”- majd megemlítette, hogy hosszú ideje volt az alagútban, elvágva a külvilágtól, nem volt kapcsolatban az izraeli médiával, és nem tudta, mi történik a környezetében.

Remélem, hogy mindazok a családok, akiknek Gázába hurcolták hozzátartozóit, ugyanazt fogják érezni, amit mi éreztünk ezen a napon. Délután 2 óra körül egy rokonom mondta el az örömteli hírt, több száz ember jött el,” – mondta dr. Mazen Abu Sziam, aki a The New York Times-nak a Hamászt sátánnak nevezte.

A várva várt kórházi találkozás után a család arról számolt be, hogy Farhan „sokat fogyott, főleg kenyeret evett, azt sem mindennap. De talpon van, és lényegretörően beszél. Folyton a családra gondolt. Nem tudjuk megmagyarázni, hogyan élte túl, de túlélte, életben van, és ez a legfontosabb.”

A miniszterelnök mellett Jichák Herzog elnök szintén telefonon keresztül üdvözölte „testvérünket, aki hazatért.” Farhan megköszönte az elnöknek a meleg szavakat, majd azt mondta – „hálás vagyok Izrael államnak és a hadseregnek, hogy eljöttek értem. Az emberek [túszok] ott szenvednek. Tegyetek meg mindent, hogy visszahozzátok őket. 24 órán keresztül kell dolgozni, nem szabad aludni, hogy visszajöjjenek. Az emberek valóban szenvednek, el sem lehet képzelni mennyire. Egyszer csak hallom, hogy valaki héberül beszél kívül, nem hittem el, nem hittem el.”

The post Túszmentés: héber beszédet hallottam, nem hittem el first appeared on Új Kelet Live.