ujkeletlive

Az amerikai külügyminisztérium szerdán szankciókat jelentett be a területeken működő nem kormányzati civilszervezet a Hasomer Jos, illetve Jichák Levi Filant civil biztonsági koordinátor ellen.

Az Egyesült Államoknak a ciszjordániai [Júdea és Szamária] rendkívüli mértékű instabilitás és a civilek elleni erőszak kezelésére irányuló erőfeszítései részeként ma további intézkedéseket hozunk azok ellen, akik részt vesznek az ottani erőszakos tevékenységekben vagy anyagi támogatást nyújtanak azokhoz,” – áll az amerikai külügyi tárca közleményében.

Az említett Hasomer Jos bár elvileg nem kormányzati civilszervezet az elmúlt években az izraeli kormány finanszírozta és elvi minősítésben is támogatta, vezető tagjai közvetlen kapcsolatban állnak Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági és Becalel Szmotrich pénzügyminiszterrel, aki egyben a védelmi tárca telepesügyek koordinációját is felügyeli. A szervezet fő tevékenysége a vitatott területeken  telepesek által létesített illegális előőrsök és farmok polgári védelmére összpontosít. A szervezet ilymódon politikai és anyagi támogatást kapott az izraeli mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumtól, valamint a kormánykoalíció egyes ultranacionalista törvényhozóitól, emellett, az Egyesült Államokban is gyűjtenek adományokat.

Szélsőséges telepesek ciszjordániai erőszakos cselekményei súlyos emberi szenvedést okoznak, ártanak Izrael biztonságának, és aláássák a béke és a stabilitás kilátásait a régióban. Döntő fontosságú, hogy Izrael kormánya felelősségre vonja a ciszjordániai civilek elleni erőszakért felelős személyeket és szervezeteket,” – közölte Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő szankciókat bejelentő nyilatkozatában, hozzátéve – „miután Kirbet Zanuta mind a 250 palesztin lakosát január végén távozásra kényszerítették, a Hasomer Jos önkéntesei elkerítették a falut, hogy megakadályozzák a lakosok visszatérését Az Egyesült Államok továbbra is lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy előmozdítsa a Ciszjordániát érintő szélsőséges erőszakot elkövetők és támogatóik felelősségre vonását.”

Az ultranacionalista előőrsök és farmok némelyikét az amerikai kormány korábban már szankcionálta a palesztin civilek elleni erőszakos cselekményekben való részvételük miatt. A tegnapi amerikai bejelentés megjegyzi, hogy a külügyi tárca és Pénzügyminisztérium szintén szankciókat rendelt el Jichák Levi Filant, Jichár telep biztonsági koordinátora ellen a palesztinok elleni erőszakban való részvétele miatt.

Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint „Izrael komolyan aggódik az izraeli állampolgárokkal szembeni szankciók bevezetése miatt. A kérdésről intenzív vita folyik az Egyesült Államokkal,” – teszi hozzá, míg a Jesa Tanács, a telepes önkormányzatok ernyőszervezete, hasonló véleményét hangsúlyozva, nagy aggodalommal figyeli az amerikai szankciók fokozatos kiterjesztését a mozgalomban részt vevő személyek és szervezetek szélesebb körére.

A frissen bejelentett szankciók az elmúlt napokban a területeken kialakult egyre súlyosabb méreteket öltött feszültség közepette történt. Az Izraeli Védelmi Erők szerdai széleskörű művelete keretében három rajtaütést hajtottak végre Dzsenin és Tulkarem városokban, valamint a Jordán-völgy egyik menekülttáborában. Az akció során legalább kilenc, a hadsereg állítása szerint fegyveres palesztin meghalt. Korábban, a hét elején a hadsereg légicsapást mért Tulkaremben, amely során öten vesztették életüket, a hadsereg közölte, miszerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád egyik műveleti központját támadta.

Másrészről, a hadsereg tisztító védelmi akciónak hátterében, a koalíció ultranacionalista partnereinek támogatásával és védelmével felbátorodva a vitatott területeken egyre több radikális telepes önvédelemre hivatkozva vette kézbe az igazságszolgáltatást és támadott meg palesztinokat. A múlt héten több tucat szélsőséges telepes, sokan közülük álarcban, házakat és járműveket gyújtottak fel Dszit palesztin faluban, a jelentések szerint legalább egy személy életét vesztette a szervezett támadás közben.

Az esettel kapcsolatban a hadsereg szerdán közzétett vizsgálata szerint A Sábák belbiztonsági ügynökség figyelmeztette az Izraeli Védelmi Erőket egy lehetséges telepes támadásra. A hadsereg szerint a vizsgálat megállapította, hogy az elsőként kiérkező erők „megpróbálták szétoszlatni a lázadókat és megakadályozni a palesztinok sérülését, de határozottabban kellett volna fellépniük.” Az incidens során egy palesztint lövések öltek meg, egy másik pedig megsebesült. A lövöldözés körülményeit a rendőrség és a Sábák még vizsgálja, miközben a hadsereg közölte, hogy egy közeli telepről érkező védelmi csapat két tagját, akik részt vettek az incidensben, elbocsátották és elkobozták a fegyvereiket. Emellett, a hadsereg az elmúlt napokban négy gyanúsítottat – közöttük három felnőttet és egy kiskorút, tartóztatott le a támadásban való részvétel gyanújával.

A rendőrségi nyomozás végén három felnőttet közigazgatási határozat alapján vettek őrizetbe, a történtek kivizsgálása folyamatban van, és további letartóztatásokat terveznek, – közölte a hadsereg, míg Avi Blut vezérőrnagy közleményében úgy fogalmazott, miszerint – „nagyon súlyos terrorcselekményről van szó, amelyben izraeliek arra törekedtek, hogy szándékosan kárt okozzanak Dszit város lakóinak, és mi kudarcot vallottunk azzal, hogy nem sikerült korábban megérkeznünk, hogy megvédjük őket.”

A Sábák vezetője Ronen Bar többször figyelmeztette a miniszterelnököt az ország biztonságát veszélyeztető, területeken kialakult helyzetre.

A 12-es csatornán napokban közzétett levelében, Bar arra figyelmeztette a miniszterelnököt, Joáv Gallant védelmi illetve, más minisztereket, hogy az erőszakos telepesek által végrehajtott zsidó terror, valamint Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter Templom-hegyi akciói leírhatatlan károkat okoznak Izraelnek.

,,Fájdalommal, nagy félelemmel írom Önöknek ezt a levelet, mint zsidó, mint izraeli és mint a biztonsági erők tagja,” – írja a Sábák főnöke, hozzátéve azt is, hogy az említett veszélyeztető tényezők „nagy vérontáshoz vezethetnek, a felismerhetetlenségig megváltoztatva Izrael Állam arculatát.

,,Tárcaközi erőfeszítésre van szükség a jelenség felszámolásához. Meggyőződésem, hogy ez kell, hogy legyen a kormány egyik fő célkitűzése, mielőtt túl késő lenne. Ez a jelenség nagyon jelentős kockázatot jelent a régió biztonságára nézve,” – közölte, majd óvva intett a bosszú-támadásoktól is.

A ‘Dombtető ifjai’ jelenség már régóta a palesztinokkal szembeni erőszakos tevékenységek széles körének melegágya. Soha nem azonosultam a ‘nemzeti bűnözés’ fogalmával. Ez nem bűncselekmény, mert az erőszak alkalmazása megfélemlítés céljából történik, ami terrorizmust jelent. A jelenség a biztonsági események, a rendőrség tehetetlensége és talán egy rejtett támogatás érzete miatt egyre inkább terjed és megváltozik: egyének cselekedeteiből több száz ember tevékenységévé válik. Az adminisztratív letartóztatástól való félelem elvesztése, a börtönben élvezett feltételek és azután a képviselőktől kapott pénzek, valamint a legitimáció és a dicsérő szavak, a biztonsági szervek elleni delegitimációs kampányokkal együtt, egyre nagyobb méreteket öltenek,” – tette hozzá, megjegyezve, hogy gyakran használnak ,,az állam által legálisan forgalmazott fegyvereket,” utalva Ben-Gvir politikájára, amely a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása óta jelentősen megkönnyítette a fegyvertartási engedélyek megszerzését.

A levél közzététele után Ben-Gvir egy kabinetülésen a Sábák vezetőjének kirúgását követelte. A nemzetbiztonsági miniszter Bart okolta az október 7-i mészárlások miatt, majd utalva a nyílt levélben leírtakra, azt állította, hogy a Sábák főnöke ,,meghajolt a Hamász előtt a Templom-hegyen,” következésképpen elbocsátására szólított fel, a jelenlévő Netanjahu és a többi miniszter azonban megvédte, illetve támogatta a Sábák főnökét.

The post Diplomácia – újabb amerikai szankciók a radikális telepesek erőszakos fellépései ellen first appeared on Új Kelet Live.